Djurens välfärd är viktigare än medaljer

4 september, 2012

Jordbruksverket skriver att det  är många veterinärer som tjänstgöra som tävlingsveterinärer eller banveterinärer i Sverige under ett år och deras huvuduppgift är att kontrollera att djurskyddsreglerna är uppfyllda, men de poängterar samtidigt att ytterst ansvarig för djurens välfärd är alltid djurhållaren.

Rolf Göran Bengtsson som är en mycket bra förebild när det gäller ridning och hästhantering, hamnade i fokus under OS men inte så som han hade tänkt sig, Casall hans häst var ”skadad” och vårt svenska medaljhopp valde då att självmant stryka sin häst från start i den individuella hoppfinalen i OS.

Det här lyfter jordbruksverket upp och skriver att

– En människa hade kunnat få smärtstillande och kanske ett bandage över såret, och sen gått in och möjligen tagit medalj. Men Casall är häst och alla smärtstillande preparat är förbjudna före och under tävling. Ryttaren gjorde det rätta valet att ta det ansvar han har och riskerade inte att hans häst skulle lida av att tävla säger Helena Kättström, djurskyddschef.

Ban- och tävlingsveterinärer övervakar djurskyddet
För att kontrollera att hästarna är i skick att tävla och att tävlingen genomförs på ett sätt som garanterar att en god djurvälfärd upprätthålls finns det på många tävlingar ban- eller tävlingsveterinärer som kontrollerar hästarna och tävlingsplatsen, dessa veterinärer förordnas av Jordbruksverket.

Men återigen ytterst ansvarig för hästarnas välfärd är dock alltid djurhållaren, dvs ryttaren eller kusken.
– Det var detta som Rolf-Göran Bengtsson hade förstått och som gjorde valet självklart för honom. Jag menar att detta exempel var en seger för omsorgen om hästen, säger Helena Kättström djurskyddschef på jordbruksverket.

Sverige drivande kring djurskydd vid tävling
Även historiskt har Sverige varit drivande när det gäller djurskydd vid tävling. Det gäller inte minst frågan om det skulle vara tillåtet att ge smärtstillande medel till hästar som tränar och tävlar. Här införde Sverige ett förbud före många andra länder, med motiveringen att djuret inte kan välja om det vill tävla. Kontrollen som görs av ban- och tävlingsveterinärer är viktig, men målsättningen är att deras

Djuromsorgsprogram på gång
Inom travsporten arbetar man idag med att ta fram ett djuromsorgsprogram, tanken är att alla ska bli medvetna och ta ansvar för att hästarna har ett gott liv/en god välfärd inte bara när de är ute och tävlar utan även på träning. Idag sker de flesta kontrollerna vid tävling och inte så många vid träning men med ett väl fungerande djuromsorgsprogram hoppas vi uppnå en förbättring av det här och säkra en god välfärd, säger Helena Kättström.

Allra viktigast för att uppnå en god djurvälfärd är tillräckliga kunskaper hos alla som hanterar djur.

 

Källa: Jordbruksverket

Bilder: Åsa Pernes

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: