När fryser hästen

5 december, 2012

Fryser hästen, kan man ha dem ute i hagen nu när det är så kallt, måste man ha täcke på sin häst?Det här är bara några av de frågor som har kommit in till oss nu när vi har så kallt, det är många som är oroliga för sina hästar.

Hästar klarar av sträng kyla bättre än vad vi människor gör, däremot så är det många hästar som inte gillar regn och vind. Om det är riktigt kallt -10 så är det inte i första hand ett täcke till hästen behöver utan mer foder, förklarar Karin Morgan, vi brukar räkna med ca 1 -1,5kg hö extra vid sådan kyla.

 

Men det är med hästar som med oss människor – de är olika individer en del hästar fryser mycket, men det finns hästar som blir varma och svettiga av sina täcken.

 

Fakta:

Hästar är jämnvarma djur, det innebär att de håller samma kroppstemperatur oavsett väder. I kroppen skapas värme/energi på olika sätt samtidigt som kroppen förbrukar värme/energi, enkelt uttryckt kan man säga att hästen håller kroppstemperaturen konstant genom att reglera värme in mot värme ut. Hästar kan exempelvis öka sin kroppstemperatur genom att äta, de kan även skaka på sig ”darra” men det ökar bara temperaturen kortvarigt.
Sänkning av kroppstemperatur sker bland annat genom att hästen svettas, men den kan också stå helt stilla så att den inte förbrukar någon energi.

När det gäller kyla och vad hästar klarar av så brukar man prata om Nedre Kritisk Temperatur, NKT, den här gränsen är olika för olika hästar, vid temperaturer som är under den nedre kritiska temperaturen så måste hästarna öka sin ämnesomsättning och äta mera för att behålla sin kroppstemperatur.
Det finns flera olika faktorer som påverkar var den nedre kritiska temperatur gränsen går, hästens hull, storlek, päls, hur mycket den äter, har den täcke, är den klippt, blåser det ute, kan den söka lä någonstans.

Det finns några olika studier/undersökningar där man har tittat på det här med hästar och temperatur, här är några exempel:

  • I en undersökning som gjordes använda man fyra travhästar och en shetlandsponny,  hästarna utförde lätt arbete – så de fodrades enligt detta. De här hästarna upplevde att en temperatur mellan 5 – 25 grader var behaglig.
  • Vid en annan undersökning fann man att ett ponnyföl som var 1 vecka gammalt hade en Nedre Kritisk Temperatur på 18,6 grader.
  • Varmblodsåringar som utfodrades restriktivt hade en NKT vid 0 grader, medan jämnåriga hästar som var acklimatiserade och som samtidigt hade fri tillgång på foder hade en NKT på -11 grader.
  • En tävlingshäst som arbetar på medel till hög nivå och som fodras efter dessa förutsättningar, hästen är klippt och har täcke på sig, den beräknas ha en NKT vid ca -15 grader.

Nedre Kritisk Temperatur för hästar med olika förutsättningar.

Underhållsfoderstat                                             +7 grader

Medelhård träning, hästen är klippt, inget täcke      – 5 grader

Lätt träning, oklippt                                             0 grader

Medelhård träning, oklippt                                   -7 grader

Medelhård träning, klippt och termotäcke              -11 grader

Hård träning, oklippt                                           -15 grader

Så om man ska svara på om hästarna fryser så behöver man väga in flera faktorer.
Foder: Hästar ökar sin kroppstemperatur genom att äta, är det kallt behöver de mera foder.

Klippta hästar förlorar en del isolering så de behöver oftast täcke när det är kallt.

Hals på hästens täcke? Hästens hals är inte lika känslig för kyla som andra delar av kroppen, därför behövs man inte ha halstäcke på hästen.

En mindre häst förlorar snabbare värme än en stor häst på grund av sin kroppsyta och därför kommer den mindre hästen att tidigare nå den nedre kritiska temperaturen.

Konvalescenter och hästar som inte arbetar så mycket, får oftast mindre foder,de brukar få så att de klarar underhållsbehovet men när det är kallt behöver även dessa hästar mera mat.

 

 

källa:Hästens reglering av kroppstemperatur och dess värmeballans av Agronomie doktor Karin Morgan.

Täckets påverkan på hästens temperaturreglering, projektarbete SLU 2008

Länsstyrelsen i Jönköpings Län

Text och Bilder: Åsa Pernes

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: