Ryttarens sits kan förbättras

18 juni, 2013

I en ny studie som presenteras på Horse Connexion kan vi läsa att ryttares sitsar kan förbättras med sjukgymnastik.

Målet med studien var att undersöka om ryttares oliksidighet och instabilitet kunde förbättras på kort sikt med hjälp av sjukgymnastik. Studien omfattade sex ryttare med tävlingserfarenhet i alla discipliner

Det är vanligt att tränare och domare kommenterar om ryttare sitter snett i sadeln. En god sits och bra bålstabilitet anses ha en positiv inverkan på hästen, snedhet hos ryttaren kan bidra till ryggproblem hos både ryttare och häst. Om ryttaren sitter ostadigt eller inte jämnt över hästen så kan det vara svårt att prestera optimalt. Det påverkar även förmågan att ge klara och konsekventa hjälper till hästen och forskarna konstaterar att det kan bidra till olika typer av beteende störningar hos hästarna.

Ryttarnas vikt, längd och benlängd registrerades. Liksidigheten mättes när ryttarna satt på en sadel som var placerad på en sadelbock och deras stabilitet mättes när de satt på en tryckmätningsplatta.

Det var två grupper där den ena gruppens deltagare fick behandling med sjukgymnastik och den andra gruppen fick ingen behandling alls.

Resultaten visade att de ryttare som behandlas av sjukgymnast hade en signifikant (statistiskt säkerställd) minskning av instabiliteten efter behandlingen. Oliksidigheten minskade också hos den grupp ryttare som behandlats av sjukgymnast.

 

Läs hela studien här.

Källa; Horse Connexion

Övriga Artiklar

Previous post:

Next post: