Vill du lugna eller belöna din häst, klappa den mjukt på halsen.

27 augusti, 2013

En mjuk klapp på hästens hals för att lugna eller belöna hästen kan göra att det går bättre att träna, det visar en studie på som presenterades vid ISES.

Pressmeddelandet inleds med frågan ”Is the horse in a learning frame of mind? Lite förenklat översatt Är hästen i rätt sinnesstämning – på rätt humör är den mottaglig för att lära sig något nytt.

Forskarna Andrew McLean och Paul McGreevy vid universitetet i Sydney belyser i den här studien att det är flera faktorer som påverkar hur resultatet ska bli när vi tränar och utbildar våra hästar. Hästens humör, vilken sinnesstämning den är i men även vilken relation den här till sin ryttare.
Här tänker jag att det är väl samma sak med ryttaren, är du på ”rätt humör” för att träna, vad har du för relation till din häst, hur går dina tankar om det blir ”fel” att det är hästen som är trög eller tänker du att den inte förstod vad du menar.. Vilken tanke kommer först.

Den australienska forskaren McLean förklarar vidare att hästar har den största amygdalan ( se nedan) av alla domesticerade djur, och det märks menar han på eftersom de har ett hög flyktbeteende de är ”ängsliga djur”. Det är hästars naturliga beteende, de är flyktdjur och det har nog de flesta av oss ryttare fått uppleva någon gång. Ett prassel bakom en buske, en sten eller en skidåkare, många hästar spänner sig och blir lite mer ”alerta”.

Ett sätt att påverka våra hästar i sådana här situationer när de blir rädda eller spänner sig kan vara hur vi rör våra hästar. I den här studien menar forskarna på att vi historiskt sett inte använt oss av så mycket beröring i vår träning och utbildning av hästar. Trots att vi vet att hästar känner trygghet och samhörighet vid beröring. Senare studier visar på att om du belönar din häst med en mjuk beröring så kan hjärtfrekvensen sänkas.
Forskarna menar på att det här kan vara ytterligare ett verktyg när vi tränar och utbildar våra hästar. Positiv förstärkning genom en mjuk vänlig klapp på hästens hals som gör att hästen övervinner sin rädsla och känner sig trygg, den blir på ”bättre humör” vilket får till följd att den blir mer motiverad att göra det ryttaren/tränaren vill.
I den här studien hänvisar forskarna även till opublicerade data som man samlat ihop från London OS 2012. Där tittade man på hur hästar reagerade när ryttaren klappade/strök mjukt eller ”klappade” på hästens hals eller manke. Två tredjedelar av de hästar man tittade på blev piggare/snabbare av ett par ”klappningar” de blev med andra ord inte lugnare, de hästar som ströks försiktigt på manken mer visade på ett affiliative beteende.

Det här är en bra och läsvärd studie som handlar om bland annat sådant som vi ibland kan tycka är självklart, de flesta av oss har nog hästen som en vän och förhoppningsvis har hästen samma känslor för oss som vi har för dem. Läs hela studien här!

Du ska med andra ord ”bonda” din häst, bli vän med den om du inte redan är det.
Knyta vänskapsband! Det låter i mina öron som självklart vem vill inte vara vän med sin häst.

 

Amygdala (latin corpus amygdaloideum, svenska mandelkärnan) är två mandelformade delar av hjärnan. De utgör en del av limbiska systemet och tros ha en funktion vid uppkomsten av såväl fruktan som njutning och därigenom spela en viktig roll för patologiska tillstånd som aggression, ångest, autism, depression, narkolepsi, paniksyndrom, posttraumatisk stress och olika fobier. Källa:sv.wikipedia.org

 

Källa: Pressmeddelande från ISES

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: