Hästar på is

10 december, 2012

Vinter och is, risken för att hästen ska halka är stor, ska man brodda? Och hur många broddar ska man använda sig av?

Några av dessa frågor hjälper Chrichan Ivarius oss med, han är godkänd hovslagare och möter ofta kunder som undrar över detta, han tipsar även om en del ”verktyg” som kan vara bra att ha i sin brodd låda.

 

Olika broddar: I vårt land är det vanligast att använda skruvbrodd på ridhäst, 3/8 dels tum är vanligast på ridhästar, galoppen och travet använder sig oftast av 5/16 dels tum, den är lite mindre.

Det finns olika höjd på broddar och har man 4 hål i skorna kan man välja en ganska låg brodd, har man bara 2 hål i skorna kan man välja en lite högre brodd.

Hur många broddar ska man använda? På halt underlag är 4 st broddar i skon helt överlägset, man sätter 2 st i trakten och 2 st i tådelen på skon och som sagt, skillnaden är enorm för hästens grepp i underlaget.
Är det halt underlag så tycker jag man ska brodda alla 4 hovarna, annars går hästen och spänner sig för att inte ramla ikull.

Snösulor: Är ett viktigt komplement till broddarna, det finns till exempel ingen större anledning att sko med 4 broddhål om man inte har snösulor på hovarna, går hästen på snöstyltor når brodden inte ner i marken i alla fall.

När ska man använda broddar? Har man broddat sin häst så gäller det att ta bort brodden när underlaget tillåter detta, att gå med broddar i skorna på hårt underlag kan ge ett för bra grepp, vissa hästar skruvar sina hovar en aning i varje steg och sitter skorna för hårt fast i marken så sliter detta på hästen leder och ligament, även sömmen som håller skon tar mycket stryk av detta och går i vissa fall av på grund av påfrestningarna.


Bra verktyg: Något jag kan rekommendera är att skaffa sig lite bra verktyg till broddningen, många står och pillar i hålen med en hästskosöm som de fått av hovslagaren, skaffa en skruvmejsel som passar i hålet i stället, en gängtapp att rensa skadade gängor med och ett spärrskaft med en lämplig hylsa till att skruva med. har ni dessa grejor blir arbetet mycket enklare.

 

Brodda lugnt!   önskar          Chrichan Ivarius

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: