Inåt tåad unghäst

3 februari, 2014

En fråga om en unghäst som från början hade spikraka ben men nu som 2,5 åring är lite inåt tåad samtidigt som hon är väldigt rörlig i lederna, finns det någon att göra? undrar Malin

 

Hej

Läst massa matnyttigt i frågespalten och skulle själv vilja ställa en fråga om min unghäst.

Min unghäst som jag följt sedan 4 mån ålder hade i början spikraka ben. Det står till och med i besiktningsintyget. Jag har haft en hovslagare som tittat till regelbundet (när de andra hästarna skotts) det har inte alltid varit något att ta därför är den inte verkad kontinuerligt. Nu är min häst 2.5 år och har succesivt blivit väldigt inåt-tåad.
Den är väldigt rörlig i lederna och kan stå i alla möjliga ställningar. Ibland med ena hoven på den andra. Men grunden är inåt (mest i fram). Finns det något att göra?

Malin

Chrichan Ivarius, godkänd hovslagare hjälper oss att besvara frågan.

Hej Malin
Det som nu händer med din häst som är 2,5 år är troligen att bringan breddar sig och i samband med det så roterar benaxeln fram inåt ända uppe ifrån bogen.  På unghästar vill man således inte ha en helt korrekt häst under uppväxten utan det är att föredra att de är utåt roterade fram. (aningen fransyska).
Det du är med om är ganska vanligt, tyvärr finns inget att göra åt att benställningen nu ändrar sig nu, däremot hjälper hovslagaren dig med att hålla hovarna på hästen i korrekt form.

En unghäst som är ”korrekt” fram bör alltså vara aningen utåt roterad under uppväxten, tyvärr saknar en del kunskap om det.

Mvh Chrichan

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: