Djurhomeopat

15 februari, 2012

Homeopati är inte någon ny företeelse, utan en gammal läkekonst som praktiseras på många håll i världen, de flesta mentala och fysiska åkommorna som djur kan drabbas av kan en djurhomeopat behandla. Men nuförtiden så är det ”tyst” om homeopatin, det pratas mer om laser, shock wave, biolight och magneter när det gäller hästar.

Jag kontaktade Katarina Ahlström, för att få veta lite mera om homeopati och hästar, hon har arbetat som djurhomeopat i nästan 10 år.

Innan jag ska träffa Katrina Ahlström läster jag på lite om vad en djurhomeopat kan göra. Lite förvånad och tveksam blir jag när jag läser att de kan hjälpa hästar med lösa benbitar, kan det verkligen stämma.  När jag sedan träffar Katarina så börjar jag med den frågan, för det låter otroligt, Katarina svarar att ”det går faktiskt” jag har inte haft något sådant fall själv, men på utbildningen hade vi en häst med lösa benbitar och den kunde vi hjälpa, men skriv inte det för då tror folk att det är ”hum bug”.

Djur
Katarina behandlar alla slags djur, det mest udda djur som hon har behandlat är nog bin säger hon, annars så är det hundar, katter och hästar som är de vanligaste ”kunderna” en hel del höns är det också. Mitt första egna djurfall var faktiskt en höna som hade tappat alla sina fjädrar, hönan var utsliten och jag ordinerad ett medel som heter sepia (bläck från bläckfisk). Det gick några dagar sedan så ringde hönans ägare och berättade att fjädrarna hade börjat växa ut och att hönan just då såg ut som ett piggsvin. Det är sådant som gör mig lycklig, jag vill hjälpa djur.

En mardröm
Alla medel som jag använder är provade på friska människor och preparaten kommer från mineral- växt eller djurriket, många av medlen är giftiga i ren form men de späds ut innan de används. Det finns 1 000 tals olika medel och det som är lite lurigt är att två hästar med samma åkomma kan få olika preparat som de ska behandlas med. Mardrömmen för mig är att någon djurägare har fått ett preparat till sitt djur och sedan ger det till ett annat djur med snarlik åkomma, det går inte! Samma åkomma är inte lika med samma medel! Det här är något som Katarina är mycket noga med, hon återkommer till det flera gånger under vårt samtal.
All behandling är individuell, det är viktigt att få fram vilka symptom det djuret som jag ska behandla har, därför är djurets anamnes/sjukdomshistoria mycket viktig, djurägaren får berätta och svara på många frågor innan jag bestämmer mig för vilket preparat som passar till just deras djur. Ibland tycker nog djurägarna att frågorna är konstiga men för en homeopat är hästens personlighet och känslomässiga tillstånd minst lika viktig information som de fysiska problem som är de som djurägaren vanligtvis söker för.

Hälta
När jag träffar en häst som är halt så vill jag förstås veta när hästen blev halt, är benet varmt eller kallt, någon svullnad, har den andra problem, blir hältan bättre eller sämre av rörelse, är den öm i kroppen, arbetsvillig, hur ser hästen ut tunn eller grov, pälsen hur ser den ut, har hästen något annat problem, rinner ögonen, gaser imagen är hästen glad – ledsen-arg?
Frågorna är många som du ser, så djurägaren är verkligen en viktig del i utredningen, hur väl de känner sina djur är avgörande och ofta så tror ägarna att det här är inte något som ”är av intresse” men jag behöver veta allt. Ju fler symptom desto bättre, det svåraste är nästan när djuren bara har en liten symptom som dyker i ibland, då får jag pussla en stund.

Vanliga åkommor
De vanligaste åkommorna som jag behandlar hos djur är nog inflammationer och hudbesvär av olika slag. När det gäller hästar så är det mycket hältor, inkar, andningsvägar och hormonella problem på ston som jag har arbetat med. Ston kan ibland bli lite heta och jobbiga vid brunst, så en hel del sådana har jag hjälp med bra resultat. Klåda är också vanligt både på hundar och hästar, jag hade en häst med parasiter i manen där ägaren hade provat ”allt möjligt” innan hon ringde mig. När jag tittade på hästen så blev jag först lite tveksam men det gick jättebra. Ringorm och mugg har jag behandlat på flera hästar, listan på vad som Katarina har behandlat fylls på under hela vårt samtal.

Biverkningar
Det värsta som kan hända är när jag behandlar ett djur är att det inte händer något alls, det finns inte några biverkningar. Ibland kan djuret bli lite sämre dag 2 och 3 för att sedan bli bra, hosthästar brukar till exempel bli sämre för att sedan bli bra. Att djuren blir sämre några dagar ska man inte oro sig för utan det ska man mer se som ett bevis på att medicinen verkat som den ska. Den mentala biten är det som brukar påverkas först om hästen har varit rastlös, orolig, rädd eller yr så känner djurägarna snart igen sitt djur, det brukar vanligtvis ske inom några dagar.

Homeopat medel som är bra till hästar
När jag ber Katarina att nämna några preparat som hon använder till hästar och några exempel på när man kan använda dem så börjar hon med ”dundermedlet” Arnica.

Arnica: är ett mycket användbart medel, det kan användas vid sår, sparkskador, svullnader, svallkött.
Aconitum
: används om hästen har blivit chockad eller varit med om en skrämmande upplevelse som medfört stark rädsla, någon form av trauma.
Hepar sulfur:
kan vara bra vid hovböld
Ledum: spiktramp, stelkramp, i vissa fall lymfangit och även ibland vid ormbett
Silicea: bra vid dåliga hovar

Kort Fakta om Homeopati

  • Homeopatin bygger på Similia similibus curentur, vilket betyder ” lika botas med lika”, dvs ämnen som hos en frisk individ framkallar symtom, botar samma symtom hos en sjuk individ.
  • Genom homeopatin vill man stimulera kroppen till självläkning
  • Konstitution:alla djur och människor tillhör en viss konstitution. Med det menar man deras medfödda och förvärvade fysiska, känslomässiga och mentala läggning. Tillsammans blir allt det en helhet som homeopaten använder sig av när han eller hon ska bedöma hästen de ska behandla.
  • Att arbeta med ett holistiskt tankesätt innebär att man ser känslor, tankar och kropp som en enhet som behandlar dessa tillsammans. Om homeopaten har valt rätt homeopatisk medel till din häst så ska alla de här tre områdena behandlas samtidigt, det kallas för konstitutionell behandling.
  • Klassisk homeopati innebär att man arbetar med ett medel åt gången, om det inte ger önskat resultat eller om något annat tillkommer så byter man till ett annat preparat.
  • De preparat som används kommer från växt-, djur- eller mineralriket och är producerade på naturlig väg, de är även potenserade. Att ett medel är potenserat innebär att preparatet är utspätt i flera omgångar och att det har skakats enligt en speciell princip.

Så var det benbrott och lösa benbitar, här har jag i alla fall fått klarhet i att vid en fraktur så är det givetvis så att benen ”måste ligga rätt” och då låter det genast mer trovärdigt, homeopat preparat påverkar läkningsprocessen den flyttar inte runt ”benen”. Nej, självklart inte säger Katarina, givetvis ska en häst som har en fraktur varit hos en veterinär innan och röntgat benet och fått bandage eller gips om skadan. Men som homeopat kan jag påverka och hjälpa till vid själva läkningsprocessen av skadan.

Djurhomeopat Katarina Ahlström

Text och Bild: Åsa Pernes

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: