Framtandsfraktur

23 september, 2009

Det var något som inte stämde, han tog tag lite i vänster tygel och skakade på huvudet när vi red, när vi skulle tränsa så var han lite ”busig” och drog undan hvudet.

Han åt och drack som vanligt, var pigg och glad han som annars kan vara rätt så eländig när han har ont någonstans.

Det första vi tänkte på var tänderna, han är 4 år så det är klart att det kan vara något i munnen. Vi tittade, kände och tittade igen, men vi såg inte någonting.

Han fick ta det lite lugnt, vi fortsatte att titta och känna. 8 dagar senare såg vi en krossad tand, han hade troligtvis haft en spricka på insidan av tanden som vi inte hade sett.

Framtandsfraktur samt fraktur på käkbenet

Först kontaktade vi försäkringsbolaget och sedan ringde vi Djurtandvårdskliniken i Söderköping som är specialister på tänder och har hästens tänder som sitt ”största intresse”. Vad ska vi göra?
Vi fick en snabb tid till kliniken och när vi kom ditt så hade vi många frågor. Sara Furenbäck som arbetar som assistent på kliniken besvarade våra frågor och förklarade för oss vad som skulle hända.

Framtandsfraktur: Här måste man tänka på vilka tänder det är som har blivit skadade, om hästen har fått en skada på sina kindtänder så är det helt andra förutsättningar, det som vi pratar om här gäller bara frakturer på framtänder.

Vad är de vanligaste orsaken till en framtandsfraktur: Oftast är det  yttre våld som till exempel sparkskador, hästen har gått omkull, eller hästen har fastnat – lekt med täckeshängaren på boxdörren.

Symtom: Symtomen varierar kraftig från individ till individ, vissa hästar visar inga för djurägaren synliga symtom medan andra visar tydliga symtom i form av ät- eller ridproblem.

Åtgärder: Vid första besöket görs en undersökning av hästens mun, man tittar i munnen för att säkerhetsställa att hästen inte har fått några andra skador än de som djurägaren sett.

Röntgenundersökning görs utifrån de kliniska fynden. Om man kan så påbörjas en behandling som t.ex. kan innebära, avlägsning av lösa tandfragment, sårrengöring, temporärt förband över blottad vital pulpa mm. Vid infektion eller infektionsrisk sätts penicillin in i samband med behandlingen.

Återbesök: Eventuellt för vi en röntgenundersökning för att bestämma behandlingsupplägg, i vissa fall görs detta redan vid första besöket. Behandlingen kan vara text överkappnig av vital pulpa eller rotbehandling.

Antalet behandlingar är olika utifrån skadans omfattning.

Några biverkningar eller bestående men: Prognosen för behandling av den här typen av skador får anses som mycket goda om man fullföljer behandlingsuppläget. Biverkningar som skulle orsaka hästen lidande efter en sådan här skada är väldigt sällsynta.

Matrestriktioner: Inga speciella restriktioner vid behandlade framtandsskador, innan behandling är fullföljd rekommenderas tempererat vatten på grund av ilningar.

Hästens framtänder har endast funktion i avbitning av föda och är inte involverade tuggningen, vid skada på kindtänder gäller andra restriktioner.

Vart ska man ska vända sig: Det är viktigt att vända sig till någon som har medicinsk kunskap o kompetens – leg. veterinär alt. leg. tandläkare i samarbete med leg. veterinär.

Det finns idag flera leg. veterinärer som har gått efterutbildning inom hästtandvård (utbildningen hålls i SLU´s regim) som har kunskap att kunna hjälpa till med denna typ av problematik.

Bett – Ridning: Här är det generellt så att innan behandling så kan man rida lite lugnt eller låta hästen vila eftersom man inte vill riskera en ökad puls eller att hästen får ont. Efter en lyckad behandling så kan man oftast börja att rida efter några dagar, men det här är viktigt att stämma av, för det är olika från fall till fall.

Ersättning försäkringsbolag: Viktigt, olika bolag förhåller sig olika när det gäller tandskador mm så ring gärna och prata med dit bolag och fråga vad som gäller, vart du kan åka, vad de ersätter osv.

ordförklaring:

vital pulpa: oskadd pulpa som består av nerver och blodkärl.

överkappning: kan man likna med att man lägger ett ”plåster” över en levande pulpavävnad (vital pulpa) för att rädda tanden och för att förhindra en infektion att få fäste.

Källa: Djurtandvårdskliniken i Söderköping

Bilder:Bild 1 och 2 Djurtandvårdskliniken i Söderköping

Bild 3: Åsa Pernes

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: