Häst som blodgivare

5 november, 2009

Intresset för hästar som blodgivare har varit stort efter bland annat Avel & Sportchampionat på Flyinge där Agria medverkade, berättar Agnetha Wennerberg som är säljchef på Agria hästförsäkringar.

”Jag tror att människor gärna vill vara med och hjälpa till” de känner att de kan göra något bra om deras hästar lämnar blod, nästa gång kan det ju vara deras egen häst som behöver hjälp, fortsätter hon.

Den största åtgången på blod är oftast vid fölningssäsongen,det händer bland annat att en del föl födds som inte tål sin mammas blodgrupp – då går det åt mycket blod.

I dagsläget är det endast Helsingborgs Djursjukhus som tar emot privat hästar som blodgivare. Blodet som samlas in här säljs inte till andra kliniker utan man använder det själva.

Idag finns det 6 stycken fasta blodgivare på Helsingborgs Djursjukhus, dessa hästar får som tack för hjälpen en årlig hälsogenomgång samt ett special täcke från Agria.

Kan alla hästar lämna blod? Nej, på Helsingborgs Djursjukhus använder man sig av varmblodiga valacker i åldrarna 6 – 15 år, stor hästar inte några ponnysar.

Det ska givetvis vara friska hästar, de ska vara regelbundet avmaskade och vaccinerade ett annat krav är att de är hobbyhästar, de ska med andra ord inte tävla på någon hög nivå.

När det gäller blodgrupper så skiljer sig hästarna markant åt från oss människor, det finns mer än 20 olika blodgrupper och hästarna är inte blodgruppskänsliga. Det värsta som kan hända om en häst får fel blod är att den inte svara på behandlingen. Här berättar Agnetha Wennerberg vidare att två av blodgivarna har mycket bra blod, de har aldrig misslyckats när någon har behandlats med deras blod.

Det har hänt att hästar inte har svarat på tidigare behandlingar men då har de fått blod från någon dessa två och allt har gått bra.

Hur mycket blod lämnar hästarna? De lämnar 4 liter/gång och blodet håller sig 3 veckor i kylen, hästar blod kan till skillnad från hundars och katters blod inte frysas. Hästarna kan lämna blod var 9 vecka och om det blir ”kris” på blod någon gång, det har hänt, då åker vi ut direkt till några av blodgivarna och ”hämtar” blod, de står som tur var mycket nära djursjukhuset.

Påverkas hästarna något av att lämna blod? Nej, de brukar vara lika pigga när de åker hem som de var när de kom.

©text och bild: Åsa Pernes

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: