Hästinfluensa på importhästar från Spanien

12 juni, 2012

Statens Veterinärmedicinska Anstalt uppmanar alla som tänker transportera en häst med gemensamma eller långvariga hästtransporter att se till att hästen har grundskydd mot hästinfluensa. Anledningen till det här är att  två ridhästar som importerats från Spanien i början av juni 2012 insjuknade med feber och luftvägssymptom vid framkomsten i Uppland.

 

Två ridhästar som importerats från Spanien i början av juni 2012 insjuknade med feber och luftvägssymptom vid framkomsten i Uppland. Några hästar i mottagarstallet blev också sjuka, prover visade på hästinfluensaviruset A2. Hästarna har fått komplikationer i form av lungsäcks- och lunginflammation och vårdas på djursjukhus.
Gittan Gröndahl tf statsveternär vid SVA säger att det är andra gången på ett halvår som hästinfluensa kommit in i landet via ovaccinerade hästar som transporterats långt, även förra gången gällde det införsel av hästar från Spanien.

SVA uppmanar alla som tänker transportera en häst med gemensamma eller långvariga hästtransporter att se till att hästen har grundskydd mot hästinfluensa. Minst två vaccinationer behövs innan resan påbörjas. Extra viktigt är det för unga hästar. Hästinfluensa är mycket smittsamt och prestationen kan bli nedsatt under lång tid.

- Stressen vid långa resor påverkar hästens immunförsvar. Dessutom blandas hästar från olika håll under resorna. Därför blir risken hög att hästen smittas av olika sjukdomar, säger Gittan Gröndahl. Nyanlända hästar bör sättas i karantän hemma de första veckorna för att skydda andra hästar. SVA driver flera forskningsprojekt kring luftvägsinfektioner hos hästar. Bland annat kartläggs följderna för prestationen hos de travhästar som drabbades i det stora utbrottet av hästinfluensa 2007.

Källa: SVA Statens Veterinärmedicinska Anstalt

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: