Ingen nämnvärd skillnad det är som att jämföra Ipren och Alvedon.

8 november, 2014

Har din häst ont i musklerna eller lederna så kan veterinären välja att behandla hästen med bland annat metacam, finadyne eller butta (fenylbutazon) , vi fick en fråga från en hästägare som undrade om det var någon skillnad på dessa preparat?

Är det någon skillnad på de har preparaten? Vi ställde frågan till bland annat veterinär Olof Augustinsson, han svarade att ”Nej, det är inte någon nämnvärd skillnad det är som att jämföra Alvedon och Impren”, exakt så svarade övriga veterinärer som vi ställde frågan till också.

De här tre preparaten har flera saker gemensamt och läser man i djur FASS så ser vi att de ska hjälpa vid snarlika sjukdomar, alla tre preparaten är NSAID preparat vilket innebär att de har en inflammations hämmande effekt, de hjälper vid värk och smärtsamma tillstånd i muskler, leder och skelett hos hästar. En annan faktor som de har gemensamt är att hästägaren själv kan ge sin häst medicinen eftersom alla de här tre preparaten kan ges oralt/via munnen. Det innebär att hästägaren själv kan välja att blanda det i hästens foder eller om det är metacam spruta det direkt i hästens mun.

Läser vi om fenylbutazon så står det bland biverkningarna att det bör användas med försiktighet när det gäller ponnyraser och föl eftersom man upplevt att de oftare får biverkningar av ”butta”.  Distriktsveterinären Gerd Carlsson säger att visst kan du ge det till ponnysar och föl, alla de här ovan nämnda preparaten är väl beprövad preparat men du får kanske inte den mängden utskrivet till din häst som det står i FASS och generellt sätt så är biverkningar av de här preparaten inte så vanliga.

Hon förklarar även att det som står i FASS ang mängden ska ses som en vägledning och vi som veterinärer kan välja att skriva ut mindre doser till hästarna och det gör vi det är inte alls ovanligt säger hon.

När det gäller fånghästar så säger veterinär Olof Augustinsson att han tycker att fenylbutazon har en bra effekt på dessa hästar, han poängterar att det inte är så att fången ”minskar” men fånghästar svarar bra på preparatet och det hjälper bra mot smärtan.

Metacam, har flera fördelar säger veterinär Olof Augustinsson, många hästar tycker om smaken på metacam och det innebär att det är ganska lätt att få i hästen medicinen. En annan fördel som alla veterinärer som vi har pratat med framhåller är att det räcker att ge en dos om dagen, jämför det med till exempel butta som oftast ska ges i flera doser, jämnt fördelade över dagen det är inte helt lätt att få till och sedan så smakar ”butta” inte så gott. En annan fördel som Olof var ensam om att ta upp var miljön, metacam är i flytande form och det är bättre för vår miljö

Kort Fakta

Vad är ett NSAID preparat: Non Steroid Anti Inflammatory Drugs, är preparat som har en inflammations hämmande effekt. Användningsområdet när det gäller hästar är vid ”smärtsamma tillstånd i muskler, leder och skelett till exempel vid fång, vid kolik används det för  att lindra buksmärtor.

Lite fakta om preparaten från FASS, vill du läsa allt som står om respektive preparat så följ länken nedan.

Metacam verksam substans meloxikam:
Användningsområde: Lindring av inflammation och smärta vid både akuta och kroniska sjukdomar i muskler och skelett.
Biverkningar, diarré, andra biverkningar som förekommer i mycket sällsynta fall är apati, buksmärtor aptitlöshet och kolik.

Finadyne  vet, aktiv substans flunixin:
Användningsområde: Smärtsamma tillstånd i muskler, leder och skelett, tex fång. Vid kolik för att lindra buksmärtor.
Biverkningar:NSAID-preparat kan p g a verkningsmekanismen (hämning av prostaglandinsyntesen) ge gastrointestinala ulcerationer och erosioner.
Rekommenderas ej till dräktiga ston eftersom det inte finns några studier.
Behandling av föl under 6 veckors ålder eller av gamla hästar kan medföra en ökad risk.

Fenylbutazon vet ”butta” aktiv substans är fenylbutazon:
Används vid Reumatiska och liknande smärtsamma tillstånd i muskulatur, leder och skelett hos häst. Postoperativa ödem- och inflammationstillstånd hos häst.
Biverkningar: mag och tarm, hästen kan tappa aptiten och ibland kan de få ödem.
Försiktighet, vid användning av fenylbutazon till föl och hästar av ponnyras ska man vara försiktig, eftersom biverkningarna verkar vara något mera vanliga hos dessa än hos andra hästraser.
Dräktiga ston bör inte få det här preparatet i slutet av dräktigheten.

Dopning och Karens
Viktig att tänka på vid all medicinering är förstås karens och doping, var försiktig vid alla hantering av hästens mediciner och låt inte preparaten stå framme i stallet. Hinkar och krubbor ska rengöras så att inte någon annan häst kan få i sig rester från medicinerna.
Fenlylbutazon/butta  är ett omdiskuterat preparat och det har förekommit flera fall av positiva doping tester, hästarna har enligt ägare/tränare fått i sig preparatet av misstag oftast via ”krubbor” där andra hästar stått tidigare, även finadyne som innehåller den förbjudna substansen flunixin har förekommit i några uppmärksammade doping fall.

Läs Mera:

Tävling och läkemedel, Peter Kalling VMD, Bestämmelser om dopning och otillåten medicinering av djur

Länk om studie smitta box:

FASS

Karenslistor, Svenska Ridsportförbundets hemsida

Källor: FASS djur, veterinär Gerd Carlsson, veterinär Olof Augustinsson.

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: