Mask i träckprov på häst

17 maj, 2012

Det har kommit in lite Tips och frågor från våra läsare som handlar om träckprov och avmaskning.

Nya rön: Avmaska inte mitt i vintern, parasiterna/maskarna är inte så aktiva under vinter de ligger i ”dvala”, vilket medför att det inte
produceras så många ägg och det är antalet ägg som man räknar vid träckprov, om det inte finns mask/parasiter som är synliga i avföringen.

Träckprov: Maj är en bra månad att lämna in träckprov.

Bete: Ska man alltid göra träckprov innan man släpper uthästarna på bete? Nej, har du en häst som inte har uppvisat något på träckprov så behöver du inte göra det.

kan vara springmask hos hästHästar från andra länder eller okända hästar: hästar från andra länder eller som man inte vet var de kommer ifrån bör avmaskas omedelbart och sedan stå inne i ca 3 dagar, då har vanligtvis alla parasiter kommit ut.
Ett annat alternativ är att ta ett träckprov, men hästen ska då stå inne eller hållas i egen liten fålla i 10 dagar oavsett resultat, för det kan vara så att den har blivit avmaskad precis innan den kom till Sverige, efter 10 dagar tar man ett nytt träckprov.

Vad är högt smitt tryck? Det är när mer än 50% av alla hästar på en anläggning har fler än 1000 EPG

Vädret är viktigt när man ska städa hagarna: Ett sätt att städa hagarna/fållorna är att harva sönder ”skiten” och låta den ligga i solen så att parasiterna torkar ihjäl. Men det kräver planering, det måste vara sol och varmt i flera dagar för kommer det regn så har man istället ”odlat ”parasiter.

Föl: Spolmask förekommer ofta hos föl, de kan ha spolmask upp tills de är 2år. De kan ha många spolmask hörde om ett föl som hade 9500 EPG, när det gäller träckprov för att se spolmask så kan man lämna in ett sådant i jan-feb.

Maskar i ”vila”: Lilla blodmasken som är hästens vanligaste parasit kan ligga vilande i hästens tarmslemhinna i flera år, när den ligger där så syns inte någonting på träckprov och avmaskning hjälper inte för de flesta preparat ”biter” inte på vilande maskar.

EPG = ägg per gram

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: