Så här ser du om hästen är sjuk

19 juli, 2011

Var vaksam på hur din häst mår – även när den är på bete, här får du några tips om hur du enkelt kontrollerar att din häst mår bra.

Agria Djurförsäkring ger här några tips om hur du enkelt kontrollerar att din häst mår bra.

Bete: Även om hästen går på dygnet runt-bete och du är bortrest ska hästen ha tillsyn varje dag. Se till att den har friskt vatten och att ögonen är skyddade från flygfän. Visitera hästen regelbundet och försäkra dig om att den inte är onormalt svullen eller varm, har fått sår och att hovarna är fria från sådant som kan störa hästen när den rör sig. Infekterade sår är svårläkta och kan bli en barnkammare för flugornas larver. Håll koll på hästen när betet eller fodret förändras.

Matstrejk: Om hästen inte vill äta är det en varningssignal. Även om den är fysiskt frisk kan matstrejk vara ett tecken på att den är stressad över någonting.

Hårremmen: På en frisk häst är den blank och glänsande. Är den sjuk ser du det på att hårremen är matt och borstig.

Rullar sig: Hästar tycker om att rulla sig, men det kan också vara ett tecken på att den har ont. En häst som rullar sig på grund av smärta svettas, ser plågad ut, reser och rullar sig om vartannat.

Klara slemhinnor: En frisk hästs näsborrar, insida av ögonlock och tandkött ska vara rosa.

Temperatur, puls och andning: En frisk häst i vila har en puls på mellan 20-40 slag per minut, tar 8-15 andetag per minut och har en temperatur runt 38 grader. Ta reda på din hästs normala kroppstemperatur, så kan du lättare veta när den har feber.

Veterinär i semestertider: Innan du ringer – ta reda på om hästen har feber, tidigare sjukdomshistoria och om något förändrats i foder eller miljö. Det är inte alltid lätt att hitta en veterinär under sommaren. Under kvällar och helger kan du ringa Agrias telefonveterinär. Samtalet – oavsett hur långt det blir – kostar 25 kronor.

Du kan också ladda ner appen Agrias Djurguide kostnadsfritt. Den innehåller tips och råd när olyckan är framme, men även kontaktuppgifter till närmsta veterinärklinik.

Agrias telefonveterinär har öppet vardagar 16.00-24.00, helger 07.00-24.00 och nås på nummer 0900-100 51 61.

Källa: Agria Djurförsäkringar

Bilder: Åsa Pernes

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: