6 övningar för säkrare inridning- del 2

3 april, 2015

Signaler och kroppsspråk är viktigt vid all hantering av hästar. Jessica Åman på Djurtorp training center har ställt samman 6 st övningar för säkrare hantering och inridning av hästar. I denna artikel tar vi upp de tre sista övningarna.

I samarbete med Djurtorp training center

Med influenser från hästhantering världen över har Ronny och Lollo Åman i många år hjälpt och utbildat ekipage på Djurtorp training center. Lollo och Ronny lär sina elever hur de ska se och förstå hästens signaler. Vi människor ska lära oss hästens kroppsspråk och inte det omvända.

1. BERÖRING - med och utan hjälpmedel
2. LED HÄSTEN KORREKT
3. SIGNALER SOM TALAR
4. LONGERING
5. SÄKERHET INNAN UPPSITTNING – A, B, C, D
6. SÄKERHET VID UPPSITTNING – A, B, C

Varje övning är uppbyggd på följande sätt:

•  Förklaring
•  Syfte

•  Risk

4. LONGERING
Förklaring:
Ronny använder ett långt grimskaft speciellt framtaget för longering samt en grimma gjord av rep. Repgrimman används istället för vanlig grimma.
Använd inte bett i munnen vid longering.

Longera i alla gångarter. Börja med skritt. Hästen ska vara uppmärksam på dig. Stanna hästen från skritt, fortsätt i skritt. Be om trav, stanna hästen från trav, be om trav igen. Viktigt att din häst travar till du ber om något annat. Stanna hästen och byt varv. Upprepa samma övning. Be om galopp i båda varven.

Ronny har tränat många år på att få rätt teknik i longeringen. I början är det svårt med långrepet, det krävs träning. Börja gärna träna utan häst.

Veva änden på repet ända till hästen börjar skritta på en volt. Upphör veva när hästen har förstått.  Stannar hästen när repet stannar får du börja veva igen. Öka tempot för trav, upphör vevandet när hästen travar.
Lyssnar inte hästen får du veva intensivare.

Stanna hästen med ett lätt drag i repet, lyssnar inte hästen måste du ta i mera. Byt varv med hästen kvar på spåret (från halt), visa riktningen med din kropp och arm, veva repet i riktning mot bakdelen. När din häst har bytt varv slutar du veva med repet. Blanda mellan att skifta gångarter och byta varv.

Syfte: Hästen ska bli medveten om dig, det är du som bestämmer. Hästen lär sig hålla sin egen balans. Spänningar i kroppen släpper.

Risk:
• Du kan inte kontrollera hästen. Hästen drar
iväg eller springer över dig.
• Signalerna går inte igenom, du är otydlig.
• Du tråkar ut hästen med för många upprepningar.
• En häst som är i hög rang kan försöka anfalla.

5. SÄKERHET INNAN UPPSITTNING – A, B, C, D
Vi är ofta för många inblandade när unghästen ska ridas in. Det bästa är om du klarar att manövrera hästen på egen hand. Det är inte någon bagatell för hästen att få en ryttare på ryggen, men EN person är bättre än tre. När du kommit så här långt och har fått hästens förtroende och uppmärksamhet. Då är dags att närma sig uppsittning.

A: Repet
Det långa repet går att använda på många sätt.

• Lägg det om frambenet på hästen och dra i repet tills hästen tar ett steg,
upphör med trycket. Upprepa.
• Placera repet runt hästens mage som en sadelgjord.
• Dra med repet över hästens rygg.

Syfte: Öka förtroende samt trygghet inför beröring och vägledning. Förberedande övning för sadel. Hästen blir redo för ökat tryck.

Risk: Hästen får panik.

B: Handbroms
Hästen kan inte bocka, stegra, skena när huvudet är inböjt till sidan. Därför ska du lära hästen att ta in huvudet till sidan av bogen. Viktigt att du inte håller fast huvudet med tvång.

Förklaring: Stå vid hästens bog. Ha handen i grimman och för hästens huvud mot dig. Det här ska vara en lugn och trevlig plats för din häst. Prata lugnt och smek hästens huvud. Upprepa på båda sidor.

Syfte: Skapa en trygg plats för hästen. Handbromsen omöjliggör bocksprång och stegring.

Risk:
• Hästen upplever inte övningen som positiv, du tvingar den göra övningen.
• Hästen släpper inte till i halsen, övningen blir inte fullständig.

C: Sadling
Förklaring: Sadlingen börjar med filtövningen som du gjorde tidigare. Sadeln slänger du på några gånger, börja försiktigt öka sedan trycket. Du ska inte vara rädd att lägga på sadeln lite hårt, men var uppmärksam på hästens signaler. Spänn åt sadelgjorden. Upprepa longeringsövningen: skritt, trav, galopp i båda varven. Här kommer många hästar göra bocksprång eller försöka skena iväg.

Syfte: Förbereda hästen för uppsittning.

Risk: Hästen bockar iväg, sparkar eller får panik. Försök ALDRIG hålla kvar hästen hos dig, ge den utrymme att bocka av sig på volten.

D: Näst sista steget
Nu har du kommit långt. Kontrollera att du kan ta in hästens huvud på båda sidor. Häng försiktigt i sadeln på båda sidor, upprepa tills hästen inte reagerar med att spänna upp halsen. Häng i stigbyglarna på båda sidor. Ta in huvudet till sidan av bogen, sätt foten i stigbygeln, häng kvar på sidan, pendla med det fria benet på baken och korset. Var uppmärksam på signaler från hästen. Viktigt att upprepa samma sak på båda sidorna.

Syfte: Vänja hästen vid belastning samt beröring.

Risk:
• Ryttare är inte uppmärksam på hästens signaler. Du har gått för fort fram,
hästen är inte redo för uppsittning.
• Handbromsen fungerar inte. Hästen spänner halsen, vänder huvudet framåt.
Du har då ingen kontroll på hästen.

6. SÄKERHET VID UPPSITTNING – A, B, C
Alla delarna fungerar bra. Hästen lyssnar på dig när du leder och longerar den.
Hästen är lugn och trygg när du hänger i stigbygeln och berör den på båda sidor samt när du tar in huvudet till bogen.

A: Uppsittning 1
Hästens huvud är kvar vid bogen när du hänger i stigbygeln. Nu är det dags
att lägga över benet. Sätt dig i sadeln, fortfarande med huvudet vid sidan.
Beröm hästen, klappa på den. Sitt kvar ett tag utan att göra något.
Håll kvar huvudet när du sitter av, ställ dig bredvid hästen och smek hals och huvud.
Nöj dig med lite första gången.

B: Uppsittning 2
Beroende på hur din häst reagerar när du hanterar den kommer övningarna ta
olika lång tid. Vissa individer lär sig snabbt och accepterar dina signaler
utan problem,  för en del andra kan det ta längre  tid. Ta hellre god tid på dig
för att vara på den säkra sidan.

Förklaring: Gör samma upprepning som tidigare tillfällen. Sitt upp i sadeln, nu kan du försiktigt räta upp halsen. Sitt bara kvar på hästen lugnt utan att göra någonting. Du kan försiktigt pendla med benen mot hästen tills den tar ett par steg. Upphör med bentrycket så fort hästen tar ett steg. Stanna upp smek hästens hals. Ta in huvudet och sitt av.

Syfte: Förbereda hästen för senare uppgifter. Du ska inte behöva driva mycket på hästen, du bestämmer hur känslig hästen blir redan vid inridningen. Tjatar du på hästen om och om igen tappar den intresset för övningen. Var tydlig och konsekvent. Lyssnar inte din häst vid första tillfället måste du ta i lite mer. Börja med att fråga hästen, lyssnar den inte måste du begära att den lyssnar.

Risk: Om hästen får panik nu får du bara ta i ena sidan på tygeln. Tar du på båda sidor vet inte hästen vad du menar. Springer hästen iväg ska du alltså ta i tygeln för att få in huvudet till sidan.

C: Underhåll
Du har kommit mycket långt i inridningen av din häst. Fortsätt på samma vis med ett litet steg i taget. Hästen är fortfarande en häst som reagerar som ett flyktdjur. Något som är säkert är att inget är säkert när det gäller inridning av häst.

Vi på Djurtorp training center har upplevt många ”kraschade” hästar. Hästar som blivit rädda ihop med inridning eller blivit tappade när sadeln bara sitter löst fastspänd på ryggen. Hästar som tappat förtroendet för människan eller ser oss som ett hot.
När det har inträffat är det lång tid tillbaka till förtroendet. Hela processen måste då tas från början, extremt långsamt och tålamodskrävande.

Att tänka på:
•  Var i ett inhägnat område vid inridning
•  Ha säkerhetsutrustning på dig
(Ronny har en säkerhetsväst på sig, men har ingen hjälm.
En bra förebild har både säkerhetsväst samt ridhjälm.)
•  Vänj din häst vid bett, men rid in den i grimma
•  Upprepa övningarna ofta
•  Var aldrig helt säker på din häst. Allt kan inträffa
•  Ta hjälp om du är osäker

Råd till dig är:
Rid gärna in din häst själv, men om du känner dig rädd eller osäker ska du absolut ta hjälp av någon med erfarenhet. Ta det steg för steg. Börja med beröring tidigt. Lyft på fötter, flytta på kroppen, lär unghästen tidigt att rätta sig efter dig och inte tvärt om.

En häst blir aldrig helt säker, men du kan bli bättre på att läsa hästens signaler och reagera tidigt. Säkerheten ökar eftersom du då kan hantera situationen innan din häst agerar med att stegra, bocka eller springa över dig.
HA TÅLAMOD.

Lycka till!

Text och Bild: Jessica Åman har skrivit denna artikel i samarbete med Louise och Ronny Åman.

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: