Dräktigt sto

1 december, 2009

Ett sto är dräktigt i ca 335 dagar, 11 månader, fölningen kan ske någon gång mellan dag 320 och 365, man vill inte att fölet ska komma för tidigt eftersom det då inte är fullt utvecklat och det kan vara svårt att få det att överleva.

De flesta fölningar brukar ske under natten eller tidigt på morgonen.

Vad händer under de här 11 månaderna

fostrets utveckling vid

  • 24-25 dygnet kan man se hjärtljud med hjälp av ultraljud
  • 40-45 dygnet då är organ och organsystem anlagda
  • 3 månader hovarna är anlagda,
  • 4 månader de yttre könsorganen är anlagda
  • 8 månader finns päls, man och svans

Smått och Gott:

  • Om man vill veta fostrets kön så ska man med hjälp av en duktig veterinär kunna få reda på det vid dag 70.
  • I månad 8 kan man om man har tur se och känna fosterrörelser.
  • Ett gammalt knep är att känna bakom naveln när stoet kommer in från hagen och dricker vatten, rör det sig – då är hon dräktig.

Fostrets ungefärliga vikt

  • vid 120 dygnet väger fostret ca 1 kg
  • vid 240 dygnet väger fostret ca 15kg

Ett nyfött föl väger i normala fall ungefär 50kg, under de sista månaderna sker den största viktökningen, under de två sista månaderna fördubblar fostret sin vikt.

Vikten på fölen är förstås olika beroende på vilken ras det är, ett shireföl kan väga upp till 200kg när det föds och ett litet shetlandsponnyföl väger ibland så lite som 20 kg.

Foder, ditt sto ska sto på en välbalanserad foderstat och om hon ser ut att må bra så behöver du inte ändra något förrän i månad 8. Då är det lämpligt att öka på foderstaten, du gör ett dräktighetstillägg, ditt sto måste få i sig tillräcklig mängd av energi och protein, kontrollera även mineraler och vitaminer så att även de stämmer. Tänk på att fostret nu växer enormt mycket, så både ditt sto och fostret behöver näring. Fölning tar också på krafterna på ditt sto och efter fölningen så kommer mycket energi att gå åt till fölet via mjölken, var observant och titta på ditt sto och föl så att de inte tappar ur.

Vaccinationer, du kan vaccinera ditt sto mot abortvirus, det ska göras i månad 5,7 och 9, vaccinet ger inte ett 100% skydd, det skyddar ungefär 60%.

Hästinfluensa, vaccinera ditt sto 1-2 månader innan fölning,

Stelkramp, stoet ska vaccineras 1-2 månader innan beräknad fölning för då är även fölet skyddat  mot stelkramp via råmjölken de första månaderna.
Juverkontroll, tänk på att vänja stoet vid beröring, en del ston kan reagera när fölet försöker att dia så det är bra om ni har tränat lite innan. Tvätta även av juvret strax innan fölning se till att det inte finns några tvålrester kvar.

Boxen, ska vara rengjord gärna desinficera och välhalmad

©Text: Åsa Pernes.

©Bilder Lena Mannerheim, Gäverstad Gård.

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: