När kommer fölet!

10 april, 2010

Det finns flera olika tecken på att fölningen närmar sig, alla ston är olika, en del visar mycket tydliga tecken på att nu är det något på gång. Andra ston märker man nästan ingenting alls på, helt plötsligt ligger det något litet i boxen eller i hagen och så har man missat allt. Det är viktigt att du är med vid fölning för ditt sto kan behöva din hjälp. Nu tänker många på det här med att fölet ”kommer fel” men det är inte den vanligaste komplikationen, utan det kan vara att stoet lägger sig nära boxväggen så fölet riskerar att bli klämt eller att fölet är lite medtaget och inte orkar sparka sönder fostersäcken som den ligger i.

Det finns flera olika hjälpmedel till övervakningen av det dräktiga stoet alla är bra men inte någon av metoderna är 100% säker.

Ett alarm, med mottagare och sändare, sändaren sitter i en gjord som påminner om en longergjord/överrullningsgjord, mottagaren placerar du där det passar dig. Det finns flera olika varianter, en kan du koppla till din mobiltelefon, så när stoet lägger sig ned så ringer telefonen och du kan skynda ut till stallet. I slutet på havandeskapet så brukar inte stona ligga ned på sidan, det är ovanligt när det sker så kan det därför vara starten på fölningen,  man kan själv välja hur lång tid stoet ska kunna ligga ned innan telefonen ringer. Nackdelen med det här gjorden är om man har ett sto som ligger ned på sidan mycket, då kan det ringa ofta.

Övervakningskameror, finns ett antal i olika prisklasser, kamerorna är bra eftersom du inte behöver vara inne i stallet och ”störa” ditt sto när du övervakar, nackdelen kan var att du måste vara vid skärmen och titta eller oxå komplettera med något mera hjälpmedel.

Svettdetektor, en del ston svettas inte och då får man inte något utslag, däremot kan fukt i stallet orsaka falskt alarm.

Ligg och rörelsedetektor, här är det viktigt var man placerar detektorerna, stoet kan exepelvis klia sig mot väggen och då kan någon av de här detektorerna trilla ner. Om det kommer något organiskt material på detektorn så är det inte säkert att man får något utslag när stoet lägger sig ned.

Kalktest, destillerat vatten och juvermjölk blandas och sedan får man ett utslag på stickorna. Man ska tolka resultatet utifrån antal pluppar som man ser och då kan man se när stoet INTE ska föla.

Här är några tecken som brukar tyda på att fölningen kan vara på gång.

- men som sagt alla ston är olika så du kan inte vara säker

Avslappnat bäckenband
3 veckor innan fölning brukar man kunna känna att bäckenbandet börjar att mjukas upp. Ungefär 4-7 dagar innan fölning så släpper bäckenbandet, hästen kors kommer då att se lite toppigare ut det ”sticker upp”

Juverutveckling -  spenar
vaxproppar på juvern brukar komma ca 1-2 dagar innan fölning, men det är inte alla ston som får dessa. Mjölkens utseende, när mjölken är vit då är det inte långt kvar 1-2 dagar

vulvan är slapp och slemhinnan är röd

När det närmar sig så brukar många ston tappa matlusten, de kan bli oroliga och vandra runt i boxen eller i hagen.  Veckorna innan fölning kan en del ston bli lite frånvarande, man kan se hur de står och bara tittar rakt ut i luften.

Men som en mycket kunnig och rutinerad veterinär  sa säkraste tecknet på att fölningen är på gång det är när två ben sticker ut”

Hygien är A och O

  • boxen ska vara väl rengjord med ett desinfektionsmedel, den ska vara välhalmad, glöm inte att ha halm utmed väggarna.
  • stoets spenar ska vara tvättade med ljummet vatten och en mild tvål, lactacyd är bra, var noga med att skölja bort all tvål.
  • linda stoets svans när du tror att det är dags

När fölningen startar, tvätta Dina händer med tvål!

Bra att ha i sin fölväska

engångs handskar
bomull
jodopax
klorhexidin, tvätta navelstumpen med
microlax mot förstoppning föl
gasbinda eller annan linda
något att linda svansen med
sax, du ska inte klippa av navelsträngen med den
termometer
nappflaska med dinapp
avmaskningsmedel
telefonnummer till veterinär samt till amma jouren

I stallet är det bra om du har en ren handduk och tvål

Bild Ingress: Lena Mannerheim

Text och Bild: Åsa Pernes

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: