Haflinger

15 december, 2009

Den mångsidiga haflingerhästen har sitt ursprung i Sydtyrolen, som idag tillhör Italien, trots sin tyskspråkiga befolkning.

I det bergiga landskapet har hästar sedan lång tid tillbaka haft stor betydelse. Både som ridhästar och som packhästar. De är också utmärkta som dragare. Även haflingerhästen har påverkats av arabblod, som förädlat rasen och gjort den lite mer ädel än andra bergs- och arbetshästar. Det har också lett till spekulationer om den är ett varm- eller kallblod, men senare forskning har visat att den har mest gemensamt med de varmblodiga hästarna. Den första avelsföreningen grundades 1904. Då fanns rasen i flera olika färger, men hela tiden strävade man efter fuxar med vit eller ljus man. Det är så vi ser haflingerhästen idag. Liksom så många andra raser var även haflinger utrotningshotad. Efter första världskriget upphörde så gott som all avel, men tack och lov insåg man hästens värde och rasen räddades. Under senare tid, när tyrolen blev ett populärt turistmål, var det många som upptäckte den charmiga hästen och den blev snabbt populär över stora delar av världen. Det finns ca 250 000 Haflinger i hela världen. I Sverige används den främst till fritidsridning, körning, hoppning, lätt skogs- eller jordbruksarbete. Svenska Haflingerföreningen bildades 1987.

Mankhöjden för haflinger är ca 135-150 cm. Färgen är alltid fux med ljus eller vit man och svans. Den är ganska liten, men ger ändå ett kraftfullt intryck. Haflingerhästen har ett gott temperament, är stark och tålig.

Källa: www.svehast.se, foto av Ellinor Anzelius

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: