Knabstrupper

16 december, 2009

Denna ”färgras” uppkom i Danmark, när en spansk officer sålde sin häst, ett sto, till en slaktare. Stoet köptes sedan av dåvarande ägaren till Knabstrup Hovedgård, en major Lunn.

Man vet att stoets exteriör och utomordentliga prestationer tyder på ädelt blod. Hon hade alla de egenskaper majoren önskade, och hon blev stammoder till den häst som kom att kallas knabstrupper. Det som främst kännetecknar hästen är naturligtvis färgen, eller egentligen teckningen. Den har en säregen, ofta prickig färgteckning (tigerfärg). Här tillåts flera raser i knabstrupperaveln, såsom svenskt halvblod, arabiskt och engelskt fullblod godkända i svensk halvblodsavel, new forestponny, connemara, russ med flera (endast godkända hingstar och ston). Det viktiga är att hästarna bär på det rätta färganlaget. Det är inte tillåtet att korsa in gråskimlar, konstanta skimlar, skäckar, albiner eller halvalbiner (isabell eller bork). Det finns både knabstrupperponny och knabstrupperhäst, men man eftersträvar en viss typ.

Svenska Knabstrupperföreningen (SKN) bildades 1990.

Mankhöjden för knabstrupper varierar mycket, eftersom här finns både ponnyer och hästar, men föreningen följer gänsge regler. Som angivts ovan, är färgerna varierande, från mycket ljusa med mörka fläckar, till den ovanliga varianten av mörka hästar översållad med vita prickar, så kallad snöflinga.

Källa: www.svehast.se, foto av Åsa Pernes

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: