Welsh

18 januari, 2008

Många tycker att det är världens vackraste ponny. Men det är inte bara en ponny, utan en hel familj av ponnyer.

Welsh mountain, som är den minsta, welshponnyn, som är den vanligaste i Sverige, welshponny av cobtyp som är lite kraftigare än de två förstnämnda och welsh cob, som är den största, den kan bli så hög som 158 cm. Alla de olika typerna härstammar från en liten häst som levde i de vackra bergen i Wales. Hästarna har sedan utvecklats åt skilda håll, lite beroende på användningsområde. De har tydliga spår av arab, berberhäst och under senare år även av engelskt fullblod. Gemensamt för de olika welsharna är att alla färger är tillåtna, utom skäck. Men oavsett typ är welsharna kända för sin skönhet. År 1901 ville man bringa ordning bland welshponnyerna och bildade The Welsh pony and Cob Society. Där lades grunden för de fyra olika typerna av welshar.

Den minsta är alltså welsh mountain, som är en livlig och energisk ponny. Passar utmärkt som första häst till ett barn. Den är duktig på både hoppning och dressyr. Fortfarande föds hästar i det fria, i stora hjordar som strövar i Wales@@quote@@ berg.

Welshponnyn utgör hela 70% av de fyra olika welshtyperna i Sverige. I utseende påminner den mycket om welsh mountain, fast större. Idag är den en av de mest framgångsrika ponnyer inom både hoppning, dressyr och fälttävlan.

Welshponny av coptyp är ett mellanting mellan ponny och stor häst. Den är kompakt och muskulös, och har använts bland annat i gruvorna i Wales. Idag används den både som rid- och körhäst, är en duktig hoppare och passar perfekt som familjeponny. Den klarar faktiskt av att bära vuxna, om de inte är alltför tunga.

Welsh cob är walesarnas nationalhäst, den mest populära. En häst som klarar det mesta, är känd för sitt mod, och som egentligen inte är en ponny. Den är populär både som jakt- och hopphäst och passar utmärkt som körhäst. I Sverige används den främst till hoppning, dressyr, fälttävlan körning och som familjehäst. Svenska Welshponny & Cobföreningen (SWF) bildades 1970

De fyra welsharna ska ha följande mankhöjder:
Welsh mountain: max 122 cm
Welshponny: max 137 cm
Welshponny av cobtyp: max 137 cm
Welsh cob: 137 – ca 160 cm
Alla färger är tillåtna utom skäck.

Källa: www.svehast.se, foto av Ellinor Anzelius

Relaterade Artiklar

Next post: