Carolina bytte till dressyr när hennes mamma köpte en häst som inte kunde hoppa!

23 juli, 2013

Under Falsterbo veckan kunde vi se på några av de kommande stjärnorna inom dressyrsporten. En av dessa var Carolina Grünerwald 19 år, hon är en cool tjej som vi nog kommer att få se mera av.

Carolina var i Falsterbo för att vara med och tävla i Gina Tricot Future Elite för unga ryttare. Där möttes åtta svenska ekipage och ett danskt ekipage. De sex bästa svenska ekipagen var direkt kvalade till tävlingen sedan så hade arrangörerna möjlighet att dela ut två wild cards. Tävlingen var uppdelad på ett kval och en final som reds i kür.

 

Jag träffade på Carolina och hennes ”team” på framridningen till kvalet. Hon var helt lugn, red runt bland rutinerade ryttare och såg ut som om det här var vardagsmat för henne. Lite mer spänd och nervös var nog hennes mamma Lena, som berättade för mig att Carolina aldrig var nervös.
Under sin ritt får sedan Carolina mycket hjälp, det allt från smackningar och ”bra” och kommentarer som, åh nu kommer det svåraste, från nära och kära som står i ”kiss and cry” hörnet.

Efter Carolinas ritt samlades alla runt henne och Leo, det pratades och skrattades, alla var nöjda. Carolina och Leonardo fick ihop hela 68,816 % och det innebar en andra plats i kvalet.

 

Tittade på tavlan.

– Jag tittade på tavlan och då såg jag att det stod 70 %, svarar Carolina när någon frågar om hennes ritt.
Titta du på tavlan under ritten? hennes tränare låter chockad.
– Det var bara en gång, det var svårt att låta bli, Caroline ser nöjd ut.

Efter att Leo blivit ompysslad och Carolina fått i sig lite mat så träffades vi på för att prata lite häst och framtid.

Hur kommer det att gå i finalen?
– Jag tror att jag är bland de tre bästa i finalen.

Vem är din svåraste konkurrent?
– Alva och Ebba är nog de värsta konkurrenterna idag, jag tror att Alva vinner finalen. De tre bästa är inte med här, fortsätter hon för de är uttagna till en annan tävling.

Hur bra är du?
– Här är jag rankad som nr 1, det är cool, återigen ser hon ganska nöjd ut. Fast annars är jag bland de tio bästa i Sverige.

Berätta om din häst, Leonardo?
– Han är 12 år och han är en valack, vi har haft honom sedan han var sju år.

Nämn några styrkor och svagheter hos dig och Leo?
– Leo kan ibland vara lite spänd, han kan blockera sig lite och då är han svår att påverka. Han går liksom in i sin egen bubbla och när jag vill dra ut honom därifrån blir han arg.
Vad gör han då?
– Han kan ställa sig lite på bakbenen eller hoppa runt lite. Annars är mysig, han älskar alla och när man rider honom så flyter det oftast bara på. Min styrka är nog att jag inte hetsar upp mig, jag är ganska lugn och fokuserad. Hetsa upp sig får man göra efter efteråt.

Någon svaghet?
– Jag kan vara lite styv och stel i min sits, jag sitter ”för fint”, Carolina tystnar och förklarar sedan att hon behöver slappna av lite mera i sin sits. Du förstår hur jag menar? Hon vill inte att det ska bli något missförstånd, det kan låta kaxigt att säga att man sitter för fint.

Har du alltid ridit dressyr?
– Nej, från början var jag hoppryttare, när jag red ponny så tävla jag i hoppning. Sedan så köpte mamma Leo och han kunde verkligen inte hoppa, så då fick det bli dressyr. Vi hade honom först tillsammans men sedan så snodde jag honom för mamma. Tror att det var mammas plan.

Har du någon förebild?
– Det finns många, Tinne är en för hon rider så fint. Det ser så harmoniskt ut när hon rider. Små hjälper ingen hård ridning. Det är inte så mycket på och av utan det flyter på, det tycker jag om.

Vem tränar du för?
– Caroline Carlstedt är min vardagstränare, men jag tränar även för Lussan ibland.

Hur ser framtiden ut?
– I höst börjar jag på beridareutbildningen i Flyinge, sedan så tänker jag att jag ska utbilda, träna och tävla dressyrhästar upp till Grand Prix.

 

Hur det gick i finalen?
Carolina fick helt rätt, Alva Lander med hästen Herbie Hancock Graftebjerg fick 69,792% och det räckte till en första plats. Carolina som tippat sig själv och Leo som topp tre fick ihop 68, 208 % vilket innebar en andra plats.
Ebba Deijenberg med hästen Aithon kom på tredjeplats med sina 67,208%.

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: