En drömhäst

16 april, 2009

Yvonne förverkligade sin hästdröm, hon åket till Spanien och köpte PRE, en skimmelhingst.

.

Varför blev det en PRE?

Det har alltid varit en dröm för mig säger Yvonne, som har 3 stycken halvblod och en islandshäst hemma på gården. Jag har hållit på med hästar sedan jag var barn och haft häst själv i 20år och jag har alltid velat ha en PRE häst, nu förverkligade jag den drömmen! Den stora fördelen med PRE hästar är nog deras otroliga psyke och sedan är de förstås väldigt vackra, Yvonne ler och tittar på sin vita hingst.

Vad ska man tänka på om man vill köpa en häst från Spanien?

Viktigast är nog att ha en bra förmedlare, du ska absolut inte åka ner själv säger Yvonne. När hon väl hade bestämt sig för att köpa en PRE så letade hon runt på nätet och fick tag på en förmedlare i England, hon och hennes ”gubbe” flög ner till Spanien och sedan började letandet.

När vi kom till flygplatsen så var vår kontakt där och möte oss, hon hade ordnat med allt, det var jättebra! Vi var runt på olika stuterier och försäljningsstall och tittade, ”det var nästan bara män som höll på med dessa hästar”, jag tror inte att jag såg någon kvinna som arbetade med PRE hästarna. Det rådde en strikt hierarki i stallen, beridaren red, hästskötaren borstade och fixade till så att hästen alltid såg fin ut och sedan var det stallpersonalen, de som mockade och fodrade. Yvonne poängterar att alla hästar som hon tittade på var mycket professionellt visade.

En annan sak är att det är hingstar man rider, stona rids inte, de flesta av dem är dräktiga och går ute året om, det är deras uppgift här i livet. Jag tror faktiskt inte att jag såg några ston som inte var dräktiga, konstaterar Yvonne.

Hingstarna är inte ute i några hagar, en del får springa lösa i någon liten fålla en stund om dagen. Det blev en viss omställning för min Boldo, nu när han skulle vänja sig vid att vara ute, han fick börja med att gå i en hingstfålla och det gick jättebra, snart är det dags för de stora gröna hagarna.

Valacker är inte så vanligt, så provrider man en sådan, jag gjorde det, så ska man verkligen ta reda på varför den är valack. Har det varit några problem med ridningen eller finns det andra orsaker till att man har kastrerat hästen?

Men man blir verkligen imponerad över hur väluppfostrade hingstarna är fortsätter Yvonne, de står i stallen bredvid varandra med ett litet galler mellan sig, det är inte några som helst problem. Men funderar hon vidare, det kanske beror på att här är hästarna hästar, inte så mycket puss och gull, utan mera disciplin.

PRE hingstar godkänns enligt tre nivåer, fortsätter Yvonne. Hennes hingst Boldo som är 11 år är godkänd på grundnivå som är den vanligaste nivån.

  • Grundnivå: Innebär att hästen har de kvalifikationer som lägst behövs för att motsvara ras standaren för PRE. När hingsten är godkänd på den här nivån så får man betäcka för hand.
  • Nästa nivå är Reproductor Calificado, kvalificerad nivå,  här är kraven på hingstarna större, hingstar som blir godkända enligt den är nivån får användas i avel via semin.
  • Högsta nivån för en hingst är ”elit” Reproductores de Èlite.

Vad kostar det att köpa en PRE häst från Spanien.

En unghäst med normala gångarter som inte gjort så mycket kan man väl få för mellan 60 000 och 150 000kr. Priset påverkas förstås av stam, utbildningsnivå och faktiskt lite av färg. Tidigare var det bara skimlar som var godkända men nu är all färger tillåtna förutom skäck. De dyraste och mest populära färgerna är just nu Chestnut (fux) och albinos.

Men vill du ha en utbildad häst så är det nog minst 150 000 och uppåt som gäller.  När du väl har bestämt dig så ska hästen besiktigas, en besiktning med röntgen kostar 3000-5000kronor. När hästen är besiktigad då kan du försäkra den inför hemresan, du behöver även ett exportintyg från distriktsveterinären. Det är då viktigt att man har en bra förmedlare som kan hjälpa till med alla papper.
Sedan så ska man få hem hästen till Sverige, det kostar mellan 10 000 och 15 000kr och tar ca 2-4 dagar, lastbilar till och från Spanien/Sverige går varje vecka, så det är inte några problem.

Det är mycket papper att fylla i när man ska registrera sin häst här i Sverige fortsätter Yvonne, och nästan allt står på spanska! Jag kan verkligen rekommendera att man ringer till kansliet, jag har fått mycket hjälp av dem, jag har skickat alla mina papper dit och sedan så har de ordnat allt.

En vecka efter vårat samtal så får Boldo åka till Strömsholm, han ska bli kastrerad. Det kommer att underlätta hans liv nu när han ska få komma ut i stora gröna hagar och kanske kan han så småningom även få en kompis i sin hage, det är så hästar ska ha det avslutar Yvonne.

Det här är Boldos favorit trick, så fort Yvonne stannar av till skritt för att prata lite så börjar han att showa.

Visst är han fin ropar Yvonne, glatt!

Text och Bild;Åsa Pernes

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: