En oväntad ”motståndare” för de unga dressyrhästarna i Falsterbo Horse Show.

16 juli, 2011

Det var olika svårigheter för 5- och 6-åriga hästar i Folksam Scandinavian Open Dressyr 2011, för de 6åriga hästarna kan man säga att bytena är västenliga, klarar man inte av dessa så är chansen att gå till final ganska minimal. De 5 åriga hästarna möte en oväntad svårighet inne på banan, för vissa var det inte några problem alls, men en del klarade inte av mötet med den här individen..

De unga hästarna i Falsterbo har olika svårigheter som de ska ta sig igenom, när det gäller de sex åriga hästarna så kan man säga att bytena är västenliga, de måste ”sitta” om hästarna är osäkra och missar några byten, då kommer man inte till finalen och i själva finalen har man absolut inte råd med några missar alls, då tappar man snabbt ledar positionen. Malin Rinné på Zlatan har vid några tillfällen tidigare haft problem med bytena men här i Falsterbo fungerade de nästan hela tiden, tyvärr så fick de en miss i finalen i ett av byten samt problem i en sista ökningen, där försvann nog deras vinst chans.
En annan mycket fin häst som också missade ett byte i finalen samt hade lite andra små missar var 2010 års 2:a, Aston Martin en vacker glänsande mörkbrun hingst som tillsammans med sin ryttare John Hvalsö Salu slutade på en 3 dje plats i finalen, en domare ville ha dem som vinnare.
Annars kan man nog säga att i själva finalen så var Isac överlägsen, han kom in och dansade hem segern, de hade inte några direkta missar, möjligtvis var han lite laddad och låg på men Rebecca Mauleon ”rattade” hem segern utan problem. Det var inte någon överlägsen seger, tvåan den långbenta skimmelhingsten Heslegaard’s Rismon med Michala Damm Frydenberg var strax bakom, de vann kvalet men här i finalen fick de se sig besegrade av det svenska ekipaget.

I femåringarnas kval så dök det upp en oväntad motståndare, en ”svart häst” i form av en roll-upp, vissa av de unga hästarna var helt oberörda och deras ryttare tyckte att det var väl inte något att bry sig om, men visst blev det prat om rolluppen! På kvällen innan 6 åringarna skulle starta så kunde man se att många av ryttare inne på dressyrbanan var framme med sina hästar och hälsade på ”den svarta hästen”. En som verkligen reagerade var valacken Lawertho med Jessica Andersson i sadeln, ekipaget hade kommit upp i poäng som skulle räcka till en final plats, allt såg fint ut tills de kom i en ökning mot Rolluppen, hästen valde att ställa sig på bakbenen, den ville inte möta svarten, där föll deras siffor och deras final plats var borta.
En häst som verkligen föll publiken i smaken var Romance, ett sto efter Blue Horse Don Romantic, ett härligt sto som hade en liten miss i galopp programmet i kvalet men hon och Betina Jaeger Jensen vann kvalet före Pernilla André Hikfelt på Bonzai. I finalen så klev Jan Brink fram med JJ RayBan 1173, det var många av de 5 åriga hästarna som var bättre i kvalet, i finalen var det flera som såg  matta och trötta ut. Jan Brink sa efteråt att ”bensinen kan ta slut” på de femåriga hästarna och att det gäller att ”våga spara på krutet till finalen” hästarna måste ha energi och ork kvar då.
JJ RayBan 1173 som i kvalet gnäggade i skritten valde att göra det i traven när det var final, klart enklare svarade Jan Brink, då kan man hålla honom. Tvåa i finalen var Anna Svanberg på Tabasco 1201 om marginalen var liten i femårsfialen så var den ännu mindre nu och publiken var nog lite kluven, även domarna. Jan Brink är en stjärna och mycket populär men här fanns det flera hästar/ekipage som publiken gillade och kunde tänka sig som vinnare, Tabasco 1201 var en, Romance det danska stoet var en annan favorit och sedan förstås JJ RayBan 1173 och i domarnas ögon så kan man säga att alla dessa tre var vinnare, för domarna hade en varsin av dessa som favorit! Domare E Magnus Ringmark hade Anna Svanberg och Tabasco 1201 som första val, domare C Leif Törnblad ville se Jan Brink och JJ RayBan 1173 som vinnare och domare M, Annette Fransén Iacobaéu hade Betina Jaeger Jensen och Romance som sin favorit.
Vid själva ärevarvet så bjöd Betina Jaeger Jensen och Romance publiken på ett fint hopp över dressyrstaket, även dressyrhästar kan hoppa.

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: