Hästskötare – Drömjobbet för många

11 februari, 2009

För många tjejer och killar är det en dröm att få jobba som hästskötare hos en duktig tävlingsryttare. Drömjobbet kan ibland innebära långa arbetsdagar, korta raster och mycket tungt arbete. För Lisa Engström är det tvärtom, hon jobbar hos Jens Wickström i Jönköping och stormtrivs, mycket tack vare den goda stämningen och ordentliga arbetsvillkor.

Lisa är 20 år och bor i Jönköping, hon fick reda på den lediga tjänsten hos Jens genom en kompis som även hon jobbar som hästskötare, Lisa har nu jobbat hos Jens ca 3 månader och stormtrivs! Hon berättar att hon har schemalagd arbetstid 8-16 varje dag och på den tiden hinner hon göra det hon ska och behöver inte jobbar över på kvällarna. När det är tävling blir det förstås hela dagar, men i gengäld är hon ledig ett par dagar i veckan efter.

En vanlig dag kommer Lisa vid 8 och börjar släppa ut hästarna i hagen eller i skrittmaskinen. Sedan lägger hon och Jens upp dagens schema och Jens rider några hästar medan Lisa mockar och sköter stallet, Jens gör ofta i ordning hästarna själv och Lisa kan därför fokusera på stallet på morgonen. Klockan 9 är det gemensam frukost för Jens, Lisa och de andra hästskötarna och ryttarna på gården. Därefter fortsätter Jens att trimma och Lisa rider ut några av de hästarna som ska ta det lite lugnare eller behöver omväxling. Sedan är det dags att ta in hästarna som har varit ute på förmiddagen för lunch och därefter äter även Lisa och de andra lunch tillsammans.

Efter maten släpps hästarna som har ridits på förmiddagen ut och Jens fortsätter att rida. Om det är tävling dagen efter badas, friseras och borstas hästarna extra noggrant under eftermiddagen. Efter det eftermiddagsmockar Lisa och plockar i ordning i stallet. Vid 15 tas hästarna in för dagen och görs i ordning för natten med lindor och täcken och vid strax före16 eftermiddagsfodrar Lisa och slutar sedan för dagen.

När det är tävling ser dagarna naturligtvis lite olika ut, men under en normal tävlingshelg har Jens med sig 6-7 hästar och det är då Lisa och ibland en hästskötare till som tar hand om dem. Dagen börjar då 6.30 med att fodra, ge hästarna vatten och mocka. Jens kommer vid 7-7.30 och går igenom ordningen för hästarna och hur planeringen för dagen ser ut. Eftersom Jens är noga med att Lisa hinner äta lunch så läggs även det in i dagens schema.

Sedan leds hästarna som ska ridas på eftermiddagen en stund och de som ska ridas på förmiddagen leds på kvällen så att alla får komma ut ett par gånger varje dag. Medan Jens går banan gör Lisa i ordning första hästen och hjälper sedan till på framhoppningen. Efter ritten tar Lisa hand om hästen eller om de har mycket på en gång tar Jens hand om hästen själv och Lisa förbereder nästa. Under dagen får Lisa ofta hjälp av Jens mamma som är med och stöttar och ser till att både hästar och människor mår bra! När tävlingsdagen är slut lindas hästarna, Lisa mockar och gör klart allt för natten så att det bara är att fodra senare på kvällen. Efter det äter de ofta middag tillsammans och går igenom hur dagen har gått och hur nästa dag ska läggas upp.

Lisas tips till tjejer som vill jobba med hästar är att kolla med andra som har jobbat hos samma ryttare, eller som jobbar hos andra ryttare som tävlar på samma nivå och område. Ofta känner hästskötarna varandra och vet hur de andra jobbar. Annars kan man ju alltid be att få provjobba någon vecka så att man ser om det är ett arbete som man skulle trivas med!

Text. Cecilia Pernes
Bild: Åsa Pernes

Övriga Artiklar

Previous post:

Next post: