Hon kan göra underverk! utropar hästägaren.

6 december, 2011

En tidig höstmorgon åker jag ut till stallet för att träffa equiterapeuten Linda Söderberg Fång, när jag kommer in i stallet så möts jag av en skimmel som står på stallgången, ägaren förklarar att han är lite deppig idag.

.

När jag kommer in i stallet för att träffa equiterapeuten Linda så träffar jag först på en ”deppig” häst, ägaren förklarar att ”det var inte hans tur att få behandling av Linda idag”. Hon berättar att han känner igen Linda och om han hade fått välja så hade han nog hellre stått kvar här inne hos Linda och fått en skön behandling, men nu blir det ett ridpass i skogen istället.

Linda Söderberg Fång, som jag har bestämt träff med arbetar på heltid med hästar, hon är som hon själv beskriver sig här nedan ett mellanting mellan naprapat och sjukgymnast, fast så får jag inte säga förklarar hon, jag är utbildad sjukgymnast. Hon kommer att dela med sig tips och visa oss några övningar som alla kan använda sig av hemma i stallet på sin egen häst, men först ställde vi några allmänna frågor:

Vad gör en Equiterapeut? Vi arbetar med hästens rörelseapparat, det innebär att vi tittar på hur hästen rör sig om den har någon störning i sitt rörelsemönster, det kan vara allt ifrån att den är halt till att hästen tar mera vikt på ett av sina bakben. Jag brukar säga att jag är ett mellanting av naprapat och sjukgymnast, då förstår de flesta vad jag gör.
När ringer ägarna till dig? Nya kunder ringer vanligtvis till mig när deras häst ”plötsligt” har börjat bete sig annorlunda, ”den är stel, hästen känns sned, ryttaren tycker att hästen är oliksidig, hästen bjuder inte framåt, stannar på hinder ”osv. Vissa hästägare har fått en remiss från veterinären och ibland så är det deras tränar som har rekommenderat dem att kontakta mig. Det finns många anledningar och uttryck som du ser och givetvis så ringer många när deras häst har råkat ut för en sträckning eller något annat trauma. Här vill jag poängtera att om det är en hälta så gör jag inte något om inte en veterinär har remitterat hästen ”en halt häst ska alltid utredas av en veterinär” det är jag stenhård på.

Hur arbetar du? Jag arbetar både med hästar som har en ”skada” rehabilitering och i förebyggande syfte. Många av mina kunder ser jag regelbundet och i dagsläget har jag många tävlingshästar och de ses över oftare och det tycker jag är bra. Den här veckan till exempel så är det många som ska ”gås igenom” innan de ska ner till Flyinge och tävla.

Hur ofta besöker du dina kunder? Det är som sagt var olika, ta den här hästen, hon är 19 år inte behöver jag träffa henne så ofta, hon är jättefin i kroppen och jag vet vad hon gör, hur hon rids och vad ägaren har för mål. Vi har känt varandra så länge så om något förändras så ringer förstås ägaren till mig, annars så tycker jag att på en äldre häst som inte ”utbildas” så räcker det att ses var 6 månad om inget oförutsett händer. Yngre hästar som är under utbildning behöver man se över oftare, likaså med tävlingshästar och när det gäller hästar som har några problem/skada så är det olika från fall till fall.

Vilka behandlingsmetoder använder du dig av? Jag använder mig av kiropraktik, laser och akupunktur, sedan så masserar jag och stretchar hästen, lite olika utifrån hästens ”problem” men det är viktigt att tänka på ”Ingen metod är bättre än den terapeuten!”

Finns det något som du inte kan göra? Det finns vissa saker som jag väljer att inte göra, av olika anledningar. Unga och gamla hästar ”knäcker” jag inte, ingen kiropraktik på dem med andra ord, om det inte är något alldeles särskilt och en veterinär har remitterat dem. Hästar som har feber eller någon infektion behandlar jag inte heller, dräktiga ston likaså.
Sedan så undviker jag faktiskt ”vilda eller aggressiva” hästar, dels av säkerhet för mig själv, ”man tänker lite annorlunda när man har fått barn” och sedan så kan jag faktiskt inte göra ett ”bra jobb” om hästen kastar sig fram och tillbaka hela tiden och hästen kan även skada sig själv när den far runt.
I början så behandlade jag alla hästar, men när man har varit med ett tag så inser man riskerna lite mera, man har ju varit med och kan se vad som kan hända, ta till exempel ”att stå på en stol och lasra en häst’s rygg samtidigt som den kastar sig fram och tillbaka”, i en sådan situation får man tänka till. Hästen kan skada sig, jag kan bli skadad och min utrustning kan bli skadad, så då väljer jag kanske att behandla hästen på något annat sätt som passar den individen bättre. Vissa hästar tycker det är obehagligt när jag står på stolen, en del är rädda för sladden men de flesta tycker att det är skönt!

Något annat som du vill säga? Ja, att jag vill vara med i teamet runt hästen. Jag ser det som att vi alla runt hästen är ett team, hästen, jag, hästägaren, tränare, veterinären och hovslagaren. Det kan finnas flera i teamet, men det viktiga är att vi som är runt omkring ekipaget hjälps åt och om jag inte blir insläppt och får vara med så väljer jag bort den kunden. För att jag ska kunna hjälpa hästen och hästägaren så behövs den här kommunikationen mellan oss alla som är runt ekipaget.
Ett bra exempel är om jag ser något på hästen som tyder på att den inte går riktigt jämnt i båda varven, ryttaren kanske inte har uppfattat problemet på samma sätt. Då är det jättebra om jag kan ringa till tränaren och fråga vad hon ser, för hon ser ju ekipaget från marken och kan bidra med sin kunskap och på så sätt så kan vi pussla ihop vad vi alla ser och känner och förhoppningsvis hjälpa hästen.

Är det något problem som du upplever som vanligare än något annat? Det är lite olika, beroende på vilken ”sorts häst” jag behandlar, på dressyr hästar är nacke och länd ett ganska vanligt problem. Är det en hopphäst som tävlar på lägre nivå så är det inte helt ovanligt med problem i bakknän och bog.

Har du några råd till dem som funderar på att ta en terapeut? Fråga dem du ringer till om deras utbildning och om de journalför sina besök, jag ser ungefär 40-50 hästar i veckan så det är ”omöjligt” att komma ihåg alla hästar. Sedan så tycker jag även att man ska fråga om ansvarsförsäkring och F-skattsedel och kvitto när man betalar.

Text och foto: Åsa Pernes

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: