Märta på nytt Drömjobb

3 januari, 2009

I ett tidigare reportage har ni kunnat läsa om Märta som fick jobb hos Meredith Michaels-Beerbaum. Drömjobbet blev inte riktigt vad Märta hade tänkt sig. Det är många saker som ska stämma när man arbetar som hästskötare utomlands, nu var inte jobbet någon mardröm direkt, men av olika anledningar trivdes inte Märta så efter 5 månader blev hon istället hästskötare åt en väninna till Meredith. Livet är slitigt men helt fantastiskt! Så sammanfattar Märta sitt nuvarande jobb som hästskötare. Hon är anställd av en mycket framgångsrik amerikansk ryttarinna bosatt i Tyskland. När vi besöker henne på gården i söder om Kiel i början av våren är hon just hemkommen från den stora tävlingen Sunshine Tour i Spanien.

Stallet är mycket vackert, med en öppen atmosfär som gör att hästarna stormtrivs. Hela gårdsplanen är belagd med marktegel och ridhuset har stora fönster, vilket gör det ljust och trivsamt. Skrittmaskinen, ridhuset och ladan med foder är väl samlat så arbetet ska flyta smidigt. Ute finns två ridbanor, en stor och en något mindre. Det är helt enkelt en sådan gård som jag och många med mig önskar att man hade.

Erin, Märtas arbetsgivare, sysselsätter sig till vardags med att hitta rätt häst till köpare från hela världen. Hon är ofta på ”tjänsteresa” och letar häst till sina kunder, så Märta tar stort ansvar för hästarna på gården. Men det ser hon bara positivt på, det har gjort att hon har lärt känna hästarna bättre, tycker hon.  Det är ca: 10 stycken hästar i tävlingsstallet, alla är hopphästar och de bästa går internationell svårklass. Sedan finns det några avelsston och unghästar, men de går ute på bete större delen av året.

Under vårt besök är Erin på semester några dagar, så det är inte en helt vanlig dag på stall Hesse. Normalt sett rider Märta någon häst varje dag, i övrigt sköter hon ”markservicen”. Idag är det flera av hästarna som ska motioneras, så det blir lite tufft. Märta berättar kort om sin arbetsdag. Hon går ut till stallet klockan 7. Då ska hon fodra, men ofta får hon hjälp av Axel som är gårdens vaktmästare, sedan börjar hon ta ut hästarna i skrittmaskinen. Hon borstar och sadlar de hästar som ska ridas. Sedan spolar hon hästarna efteråt och lindar ben m.m. Däremellan ska sakerna putsas, täcken, lindor och schabrak ska tvättas. Axel mockar alltid, det är lyx för en hästskötare ler Märta. Men det är ett hårt fysiskt arbete ändå.

På tävling gäller andra rutiner. Då sköter Märta allt själv, hon packar, pustar och håller ordning på allt. Trots att tävlandet kräver extrainsatser av hästskötaren är det ändå det hon tycker bäst om. Att få vara en del av den ”internationella hoppcirkusen” är både lärorikt och kul. Då får Märta (som inte kunde ett ord Tyska när hon flyttade) träffa ryttare och andra hästskötare som är svenska, vilket kan vara skönt ibland. Det finns även tillfälle för lite fest och självklart är det alltid en upplevelse att få se några av världens bästa ekipage tävla.

Tack vare det intensiva tävlandet känner sig Märta inte ensam, trots att hon inte har några jämnåriga kompisar i närheten. Den dag i veckan som hon har ledigt brukar hon åka och shoppa. Garderoben har växt det senaste halvåret. För att vara groom är lönen helt okej. Dessutom bor hon i en fin etta på gården och har tillgång till bil. På kvällarna slappar Märta gärna framför TVn och en bra film, eller åker till Internet Caféet för att kommunicera med kompisarna där hemma.

Som Märta har det nu skulle hon kunna stanna hos Erin ”hur länge som helst”…så vi får väl se om hon kommer tillbaka till Sverige eller ej.

Text: Rebecka Andersson

Bild:

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: