Önskereportage – Monty Roberts

27 augusti, 2009

Vinnaren i våran tävling om en Kavalkade Hi-Lite hjälm ville att vi skulle skriver och berättar lite om Monty Roberts ”Mannen som lyssnar till hästar”.
Motiveringen var att det är allt för många hästar som far illa eller blir fel hanterade/inridna på grund av okunskap hos oss människor. Veronica som har sett hur Monty arbetar med hästar vill att fler ska få ta del av hans kunskaper. 
Monty Roberts är för de flesta mest känd som ”mannen som lyssnar till hästar”. Förutom att han har tagit emot en mängd utmärkelser som tränare, författat böcker varav tre har legat på New Yorks bästsäljarlista, varit stuntman i Hollywood, har blivit utnämnd till hedersdoktor vid universitetet i Zürich, är foster pappa till tre egna barn samt har 47 fosterbarn har han även skapat den numera världsberömda träningsmetodiken för hästar som kallas Join Up○R.

Allt började 1948 när Monty som pojke följde med upp i bergen för att fånga in mustanger till vildhäst lopp. Han såg då att mustangerna kommunicerade med varandra utan ord och läten, enbart med kroppsspråket och med olika signaler ungefär som teckenspråk för döva.. Detta var tydligast när flocken kände sig hotad av rovdjur.

Ute i öknen gjorde Monty på ren känsla en Join up○R med en mustang, på 24 timmar fick han den att följa honom, fyra-fem timmar senare kunde han röra vid den och vartefter även ta på den en grimma och leda den vilda hästen utan motstånd!  Det var då han insåg att den träning som tvingar hästen till lydnad var fel och att använda våld är varken nödvändigt eller särskilt effektivt.

Monty visste att det var hästar han ville jobba med och han inledde en mycket framgångsrik karriär inom fullblodskapplöpningar och 1966 öppnade han och hands fru Pat en egen träningsanläggning ”Flag Is Up Farms” i Santa Ynez Valley. Där tränade paret fullblod och blev de ledande leverantörerna av två åringar i träning i Hollywood Park under 18 år.

Under 1980-talet kom ett samtal till Monty som visade att han verkligen hade uppmärksammats internationellt. Det var Drottning Elizabeth II, regerande monark i England som ringde och ville att han skulle komma till England och demonstrera Join Up. Drottningen blev mycket imponerad vilket ledde till att han tränade ett flertal av hennes hästar samt blev övertalad av drottningen själv att skriva en bok, vilken blev ”The man who listens to horses”.
Boken blev mycket uppskattad runt om i världen och såldes i över 5 miljoner exemplar. Nu kom Monty och han träningsmetoder fram i rampljuset och han medverkade i press över hela världen. Det viktigaste av allt var dock att hästälskare i hela världen fick höra hans budskap att det finns ett annat sätt, våld kan aldrig vara en lösning.

Grundtankarna
Montys metoder fungerar utan tvång och smärta, en häst ska aldrig tvingas till att göra någonting. Tanken med arbetet är att hästen gör ett fritt val och då även når bästa möjliga inlärning.

Hästen har enbart två mål i livet, att fortplanta sig och att överleva, vilket gör att negativt beteende oftare härrör ur rädsla än från elakhet. Viktiga punkter att tänka på är att människan i grunden är ett rovdjur och har instinkten att slåss, medan hästen är ett flyktdjur och deras försvarsreaktion är att fly. För hästen är det en belöning att lyckas kommunicera med ett rovdjur och avvärja att det angriper, en annan belöning är en tillvaro fri från våld.
Detta är mycket viktigt att tänka på när man hanterar hästar och kanske ibland blir irriterad för att man inte förstår varför hästen beter sig som den gör.
Monty kommunicerar med hästarna på deras eget språk, vilket han kallar för Equus. Det är ett språk utan ljud och genom denna kommunikation kan man förstå hästen och hästen förstår människan. Styrkan i detta språk är enkelheten och tydligheten.

Join-Up®
Join Up○R är en process, där man kommunicerar på samma språk och som rätt utförd resulterar i ett samarbete mellan häst och människa och nästan helt utesluter risken för allvarliga problem. Man måste lära sig kommunicera på hästens språk eftersom vi vet att de inte kan lära sig vårt språk. Processen kan bäst beskrivas i arbetet med unghästar som ska vänjas vid sadel och ryttare för att ridas in. Utan smärta eller tvång kan man få hästen att acceptera sadel, träns och ryttare.

Join Up○R är det ögonblick då hästen bestämmer sig för att det är bättre att vara hos tränaren än att gå sin väg. Innan detta sker krävs förstås en del arbete.

Det finns en precis anledning till varför Monty har utformat Join-Up® som han gjort. Precis så gör nämligen ledarstoet med sina flockmedlemmar om det blir diskussioner i flocken.
Man börjar med att få ner pulsen både på sig själv och på hästen – ett uns av förtroende behöver finnas innan man intar en position där man driver iväg hästen.
När båda är lugna, ber man hästen att gå ifrån ut på volten, och driver den framför sig gärna i trav. Hästen måste få en möjlighet att fly när vi driver iväg den – och tack vare att hästens flyktavstånd är ca 500-700 meter får nu hästen möjlighet att i båda varven fly det avstånd som är instinktivt hos hästen.  När hästen har flytt sina 500 meter behöver det energisparande djuret lista ut om han kan bli ”vän” med det som jagar honom och nu börjar kommunikationen! Hästen visar 4 tecken: den låser innerörat på dig, den försöker komma närmre, den sänker huvudet och den slickar sig om munnen. Med andra ord ”säger” hästen; Jag hör dig, jag skulle vilja komma till dig, om jag har huvudet mot marken är jag inte rädd och där han slickar sig om munnen betyder det att han är avslappnad i din närhet och låter dig säga vad nästa steg ska vara. Ögonblicket är inne för ”rovdjuret”, dvs. du, att ta bort ögonkontakten helt från hästen och vända dig 45 grader ifrån hästen så att man står helt stilla med endast axeln mot hästen. Hästen får nu en möjlighet att välja att komma till dig.

Hästen har ett språk och Monty kallar det för ”Equus” – vi kan inte lära oss ett språk över en natt så vill man ta steget in i hästens värld är det på plats att studera det noga och ha i minnet att det är hästen som är läraren här – inte tvärtom! Man kan hitta hela lexikonet i Monty Roberts bok Från Mina Händer Till Dina.

Man bör hela tiden tänka på att våld INTE får förekomma, man ska skynda långsamt och ha en bra utrustning!
(En fullständig beskrivning av Join Up○R med bilder både på övningar och rörelser finns i boken ”Från mina händer till dina – en handledning i träning genom kommunikation” av Monty Roberts)

Övningar vid olika problem

Sadelgjords problem
Om man köper en häst som är svår att spänna sadelgjorden på, den kanske biter eller sparkar, så har Roberts en lösning som han använder på dessa hästar.
Ställ hästen i en box på ca 4*4 m. Lägg på ett rejält stalltäcke med ordentliga spännen som är väl knäppta. Ta på en elastisk övergjord, ca 10 cm bred, ovanpå täcket så att den hamnar i trakten för sadelgjorden. Spänn bara gjorden så pass hårt at den bara nuddar vid hästen skinn, låt hästen vänja sig vid detta en stund och dra sedan åt ett eller ett par hål, beroende på hur hästen reagerar. Fortsätt med detta tills gjorden sitter stadigt så som en sadelgjord, stressa INTE. Låt sedan hästen stå med gjorden på ungefär 3-4 timmar och upprepa ca 4 dagar i rad, detta kan dock variera från häst till häst.

När din häst inte reagerar på övergjorden kan man ta bort täcket och göra samma sak utan täcke. När detta fungerar sätts gjorden på en halvtimme innan sadling, ta sedan bort den precis innan man spänner sadelgjorden. Spänn sadelgjorden ett hål i taget under ca 10 min och se till att hästen hela tiden är lugn. Vanligtvis tar det ca en månad innan hästen blir av med rädslan om man följer denna metod precis. (En mer utförlig beskrivning finns i boken ”Från mina händer till dina – en handledning i träning genom kommunikation” av Monty Roberts)

Skyggning
Vem har inte haft problem med en häst som skyggar? Ibland med fog, men ofta för ”ingenting” som exempelvis en sten eller en buske. För att förebygga detta rekommenderar Monty att man går igenom alla moment i Join Up○R fyra till sex gånger. Detta minskar hästens benägenhet att skygga väsentligt, då den litar på sin ryttare och inte oroar sig för något utanför den samarbetssfär man har skapat tillsammans.
Det kan även vara bra att sätta upp sånt som man vet att hästen ofta skyggar för i boxen eller hagen exempelvis en plastpåse.

Text: Cecilia Pernes
Bild: Källa. Ann Lindberg,
www.montyroberts.se, Monty Roberts bok
”Från mina händer till dina – en handledning i träning genom kommunikation”

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: