Unga hästar på dressyrbanan i Falsterbo

27 juli, 2012

På dressyrbanan i Falsterbo Horse Show såg vi som vanligt många fina hästar, inte helt lätt för de unga hästarna att klara av alla yttre förutsättningar, vädret visar sin makt, publik havet böljer fram och tillbaka och ibland så toppas allt av en vild prisutdelning på hopparenan näst intill. Vissa klarar det bra, Kalundi med Mattias Jansson fixade det fint i år en som inte klarade av det lika bra var Sohn der Sonne, han fastnade vid pressläktaren, se när han dansar.

Rausing – en magisk stjärna, så beskrev ryttarinnan sin häst och det är bara att hålla med. Rausing 1233, vinnaren i femårsfinalen vann redan i kvalet på tisdagen och efter ritten kunde man se Sandra stå i lätt sits och galoppera av honom på framridningen, hingsten galopperade avslappnad med låg nacke och varvade ner ordentligt. Härligt att se att även dressyrryttarna kan stå upp och galoppera på lite, Sandra visade även prov på detta under prisutdelningen efter finalen då hon lät Rausing galoppera på rejält under tre varv och både ryttare och häst såg verkligen ut att njuta.
Även övriga pristagare lät hästarna få springa av sig lite under ärevarvet, härligt att se att de unga hästarna inte hålls tillbaka för mycket när publiken ger dem så fina applåder! I intervjun efteråt var Sandra mer än lyrisk när hon skulle beskriva Rausing en ”magisk stjärna” han är bara bäst! Vi var många som höll med henne, vilken häst!

Scandinavian Open 5 åriga hästar dressyr bjöd på en ”påse blandat” en magisk häst, några spända favoriter och en hel del riktigt fina hästar.

 

Att ha bra kontakter med journalister är alltid viktigt, då får man rätt saker publicerade, det gäller även i hästvärlden, frågan är om det var det som Sohn der Sonne hade det i åtankarna när han backade upp mot pressläktaren, nu hade han inte behövt tänka på det för han har en plats bland de bästa de dagar han inte är spänd.
Den här dagen var dock Falsterbos banor lite för stora och blåsiga för hingsten, ekipaget fastnade ner vid ingången och sen backade de in på banan över dressyrstaketet innan start, det hela slutade med att vi inte fick se Jessica Andersson och Sohn der Sonne i 5 åringarnas dressyr kval. Vilket var en besvikelse inte minst för Jessica Andersson men även för publiken, om ekipaget hade kommit till start så hade nog Sohn der Sonne kunnat vara med och slåss och fina placeringar.
Jessica Andersson som är både ryttare och ägare till hingsten var givetvis inte glad men hon var medveten om varför det gick som det gick, det var flera olika anledningar bland annat så fick hingsten stå länge i hästbussen på vägen till tävlingarna och sedan så red de fram dagen innan tävlingen tillsammans med hopphästarna och det hade gjort hingsten lite yr.

Nu var inte hingsten Sohn der Sonne ensam om att vara tveksam till Falsterbos dressyrbana, det var fler femåringar som tyckte att banan var lite övermäktig i det blåsiga vädret och fick tacka för sig innan eller precis efter start, man får hoppas att de har sina ryttares förståelse och att de får nya chanser nästa år.

Jag är här!Carlton Hill VDL däremot kom in på banan och berättade direkt att han var på plats genom upprepade gnäggningar både i kval och final, ekipaget hade även lite otur med vädret himlen öppnade sig under en kort stund och paraplyer for upp i luften och som om inte det räckte så var det även prisutdelning på hoppbanan,  trots detta höll han koncentrationen och tog fina placeringar!

 

 

Väl förberedda unghästar. Många unga hästar kan vara spända men man kunde se en tydlig skillnad på vilka som kom till Falsterbo väl förberedda då de trots en hel del spänningar ändå genomförde momenten i programmet utan att tex slå över i galopp i ökade traven eller till korsgalopp i den förvända galoppen.
En häst som lyssnade var Lord Hamilton, han kom in på banan och var mycket spänd, han hade sett den svarta hingsten, den som skrämde ett antal hästar även förra året, men Lord Hamilton försökte ändå lyssna på sin ryttare. I år var mötet med den svarta hingsten lugnare, flera av årets unga hästar var oberörda av mötet, en som knappt lyfte på ögonbrynen var hingsten Tabasco, han skrittade lugnt förbi.

En liten miss, den 5 åriga Fridolin däremot tappade koncentrationen lite i den förvända galoppen, men trots ett par språng i korsgalopp skrattade hans ryttare och klappade om honom ordentligt! Det är härligt att se!

Gulligast och många varma skratt fick en annan försiktig liten häst, Laura med Nina Lilja i sadeln. Hästen var mycket spänd och ekipaget kom  in ca 5 meter på banan men till slut fick Nina ge upp. Då, ville – vågade inte Laura gå förbi läktaren utan stod där och bara tittade på publiken, men när hon fick se sin hästskötare komma så spetsade hon öronen och trippade snabbt fram till henne, räddad!

 

 

 

Folksam Scandinavian Open för 6 åriga hästar, bjöd i år på ett starkt startfält!

En kryddstark häst, Tabasco gjorde sitt bästa i kvalet för att knipa första platsen nu när JJ Rayban som vann över honom förra året inte var med i år. Han styrdes mycket mjukt och säkert genom programmet av sin ryttare Anna Svanberg, där syns det tydligt att det är en mycket rutinerad ryttare i sadeln. Visst var de nära en vinst, de snubblade på mållinjen, danska Sanne Henningsen med valacken Lorenzo 322 slutade på samma poäng som Ann och Tabasco, spänning in i det sista. Det blev poängen under allmänt intryck som avgjorde vem som skulle stå som segrare och det blev Sanne och Lorenzo 322 som knep första platsen. Tänk om Anna och Tabasco hade satt alla bytena i finalen.

Anna som även red hingsten Bellman 1196 till en tredjeplats i kvalet hade oturen att rida under en rejäl störtskur i finalen, vilket troligen var orsaken till hennes låga poäng då, ekipaget kämpade på men vädret var inte att leka med.

 

Som en dans, även tvåan i kvalet (fyra i finalen) Sir Donnerhall II var mycket mjuk och spänstig, han lotsades runt av en rutinerad och välridande Thomas Sigtenbjerggaard. Vilken häst, vi trodde nog att den skulle bli placerad, nu var de som sagt var 4 i finalen och det är inte illa det heller.

Noggrann ryttare, Mattias Janssons egna Kalundi var fin, men spänd i onsdagens kval, intressant att se med vilken precision Mattias rider, när han kom in på medellinjen gång nr två så gick hästen i exakta samma hovspår som vid uppridningen, inte illa! Ekipaget kom på en 10 plats i finalen men tänk så bra det gick för dem i år jämfört med förra året, då var Kalundi lite mera spänd, men då red Mattias på lugnt och nyttjade hela sin tid inne på banan, han är rutinerad.

Något som vi inte riktigt förstod var varför långbenta Jennie Larsson på lika långbenta Riverdance fick så låga poäng trots bra ritt..

Var det taktik, när Olof Axelsson avbröt sin ritt med hästen De Rubina? Ekipaget hade haft några missar och när de närmade sig slutet av ritten och Olof såg sina siffror på resultattavlan så tackade han för sig, kanske bättre med inget resultat än ett dåligt?

En fux, som gjorde ett klart bättre intryck på oss i år var Strolchi med Märit Olofsson Nääs i sadeln ekipaget slutade på en  plats i finalen.

Modig ryttare eller? en del ryttare utmanar verkligen ödet när de precis innan de ska gå in på banan gör ett byte och sedan missar det. Eftersom ekipaget hade fått startsignal så hann hon inte göra något mera försök innan hon skulle in på banan med sin häst, när de kom in på banan och skulle göra bytena så var det verkligen tydliga hjälper och minst ett av bytena var orent, men de kom till final.

Revansch, Jessica Andersson fick lite revansch efter Sohn der Sonnes uppvisning i femårskvalet med sin andra häst Lawertho, en otroligt mjuk, spänstig och välutvecklad 6åring. Gick inte till final, men är nog en häst att räkna med på tävlingsbanorna framöver!

Som musik! Vädret var precis så som Ted Gärdestad sjunger, Sol – Vind och Vatten.

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: