Behöver man ta med sig en bodyguard när man ska rida ut?

22 oktober, 2012

Det är en härlig höstdag, solen skiner och träden bjuder på massor av vackra färger, en tur i skogen vad passar bättre en sådan här dag? Två ryttare, en äldre trygg rutinerad häst och en ung häst ger sig av mot skogen. Ryttarna bestämmer sig för att ta rundan runt slottet, för där finns fina skogsvägar och det är inte så mycket trafik. På väg mot slottet måste man passera under E4 men det går fint, den rutinerade mannen skrittar på som om inte en lastbil fanns i närheten och den yngre hästen traskar på bredvid, lite spänd men går kompisen lugnt så gör jag det också tycks han tänka.

”Vi skrittade på grusvägen och närmade oss en kurva, när vi plötsligt hör ett ljud, vad är det? En bil, en motorcykel vad det än var så gasade den som körde hela tiden och att det som närmade sig oss kom fort rådde det ingen tvekan om

Tiden står still: Tankarna bara rusade genom huvudet, man har inte så lång stund på sig att tänka men man hinner tänka mycket i alla fall! Vart ska vi ta vägen, vi är snart i kurvan och kan inte komma undan,  vi hinner inte, vi ser inte vad det är som kommer men gasar gör den som kör, det hör vi.

Smal väg och skymd sikt: Vad det än var som var på väg mot oss så skulle fordonet inte kunna passera oss, vägen var smal, sikten skymd och vi skulle aldrig hinna flytta på oss. Min tanke var att skydda Merlot förklarar Karin som red på den rutinerade hästen, vi kanske kunde klara oss men unghästen med ryttare, Nej det skulle aldrig gå. Jag insåg att jag var tvungen att få det som kom att sakta in eller stanna, så jag ställer mig mitt i väg för att stoppa det som kommer mot oss.

Bilen, kommer i kurvan och föraren lättar först inte på gasen! Sedan försöker den unga mannen att bromsa, han sladdar med bredsidan mot mig och får stopp på bilen 1 meter från oss. Jag fick något konstigt tunnelseende, jag såg bara bilen, som gled närmare och närmare mig och jag tänkta hela, ”stannar han – stannar han inte – stannar han”.  Det gick så fort, men jag hann tänka mycket, tiden stod still på något sätt och jag såg bara bilen, jag har aldrig varit med om något liknande!
Bilen stannade till slut 1 m ifrån hästarna, jag höll upp handen som ett stopptecken, jag vet inte om bilföraren såg det, bilen stod så nära mig så jag såg bara händerna på ratten och han såg väl bara benen på min häst,men min tanke var att nu står han väl still så vi kan rida förbi.

Vad hände? Gick han ut och bad om ursäkt? Eller körde han förbi långsamt, väntade han så att hästarna kunde gå åt sidan? Nej! Den unga mannen, 20 år gasade på sin bil och svängde förbi hästarna, gruset for över både hästar och ryttare men det bekymrade tydligen inte honom.

Ett samtal till polisen: Om bilföraren valt att stanna och säga något, eller låtit hästarna komma förbi, ner på kanten så hade nog den här historien varit slut här, men nu blev det i stället en polisanmälan. Polisen som tog emot förfrågan om vad man kan göra rekommenderade en anmälan, inte för att bilföraren får någon påföljd nu, men i framtiden om något mer skulle hända så finns den här händelsen registrerad.
Lite frustrerande att någon måste bli skadad innan något mera händer var Märtas kommentar, de skickade inte ens ut ett brev till honom!

Bilen utlånad: Någon måste i alla fall ringa och prata med bilföraren, skogsvägen som han for fram på i full fart är omtyckt strövområde,  många barnfamiljer åker ut och strosar runt här. Sagt och gjort, på kvällen blev den unga mannen blev uppringd, han var han mycket trevlig, ja, han var bilens ägare men det var det inte han som kört bilen på skogsvägen förklarade han, utan bilen hade varit utlånad till någon annan den dagen …

Oförstånd:  Den här mannen som nyligen fått sitt körkort förstod nog inte risken med att köra fort och gasa på i skymd kurva, han hade nog inte en tanke på vad som kunde ha hända, han blev kanske rädd eller chockad när han såg vad som dök upp runt hörnet och det borde han ha blivit, det var nära och en himla tur att båda hästarna höll sig lugna, trots att bilen gled mot dem och trots allt grus som sedan regnade över dem.
Troligtvis så ”lekte” den som körde bilen i skogen, att gasa upp och sedan ta kurvor i bredsladd är tydligen roligt, förklarade någon annan ung man för mig. Men den här föraren tänker sig nog för nästa gång, är sikten skymd så kanske han lättar på gasen och vi som rider där kan nog vara lugna för han kommer nog att välja en annan väg.
Hästar och trafik är inte helt okomplicerat, att bilister kör förbi hästar både nära och i hög hastighet är tyvärr inte helt ovanligt men det finns många som kör förbi lugnt och fint och det tackar vi för. Vi som rider ska givetvis tänka oss för hur och var vi rider, vi har också ett ansvar mot övriga trafikanter, mot vår häst så vi inte utsätter den för fara men vi har även ett ansvar mot oss själva.

Ett gott råd! Vi får hjälps åt med att sprida budskapet.

Ser du en häst utmed vägen tänk älg eller litet barn, hur skulle du köra förbi dem?

Gasa på eller sakta in.

 

 

Naturvårdsverket:  Allemansrätten ridning

Transportstyrelsen: När man ger sig ut med häst finns det en hel del att hålla reda på – förutom hästen.

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: