Del.3 Arbete i lång töm

1 september, 2010

Tömsättning, vanligt och ledande
När man tömkör så kan man spänna tömmarna på olika sätt, men man ska alltid utgå från hästens förutsättningar, hur gammal den här och vilken utbildningsnivå den är på.


xxx

Grundsättning av tömmen: När man börjar tömköra så är det bra att börja med att placera tömmarna i mittenringarna på gjorden, sedan för man tömmarna framåt och spänner fast dem i bettringen ”inifrån och ut”.

Ledande tömsättning innebär att man tar tömmen utifrån och in i bettringen och sedan till gjorden där man spänner fast tömmen. (det här gäller bara på hästens ”insida” yttersidan är som tidigare)

Ledande tömsättning använder man sig av när man vill få bättre kontroll på hästen, du får större kontroll eftersom du har direkt kontakt med betten, men ändå har tömmen i gjorden för stöd. Du får också ett större arbetsfällt.

Här kan du med din egen position sedan bestämma om du vill ställa eller böja hästen.

Om du placerar dig mitt för bogen så blir det mera en ställning och om du väljer att vara lite längre bak, mot hästens bakdel då åstadkommer du en böjning genom hela hästen.

Gramanfattning fäster man från gjorden – till bettet/kapsonen – tillbaka till gjorden igen. Om man behöver bli stadigare är detta en bra tömsättning. När man sätter gramanfattning på både in- och utsida behöver man inte stanna för att byta varv, man kan använda sig av grammanfattning på enbart yttersidan och sedan ha en ledande töm på insidan.

Tömmen direkt i bettet och inte i gjorden: Om man har en känslig häst och vill underlätta vid träning av galoppfattning då kan man använda sig av den här tömsättningen det brukar de flesta hästar reagera positivt på.

Olika ringar till olika hästar

  • Om du har en häst som gärna går med huvudet uppåt och tittar på stjärnorna – då kan du fästa tömmen i ringarna som är längre ner på gjorden.
  • Om hästen går lågt – huvudet lång ned – då kan du använda ringarna som här längre upp på gjorden.

Hästen och du i Ridhuset – Allmänna tips

 

Din position

Det är viktigt att du tänker på din position, hur du är placerad i förhållande till hästen.

Tänk att du ”motar” hästen med din kropp. Vi kan aldrig visa vägen genom att gå före (exempel: hästen går in mot mitten och du vill ha den på spåret. Du kan då styra ut med ytter töm och själv gå på insidan så att hästen går ut till spåret)

  • Vill du att din häst ska gå rakt och bara ställa sig i nacken, placera dig själv vid hästens bog.
  • Vill du böja hela hästen då går du mera mot hästen bakdel.

Vem bestämmer

  • Var fokuserad på din häst, bestäm dig för vad du vill och vart ni ska. Titta åt rätt håll – ska hästen till vänster titta åt vänster Inte på hästen!

Slappna av

  • Titta i rörelseriktningen, var avslappnad i axlar och armar, viktigt att du tänker på att ha händerna väl nedanför armbågen. Glöm inte att andas!

Vad Varför Hur

  • Tänk ridning och planera vad du ska göra. VAD gör du? Varför gör du det och hur Gör du det?

Kommandon

  • Var konsekvent och använd alltid samma kommandon! Använder man de kommandon som finns i den gamla instruktionen om longering så blir det aldrig fel. Detta innebär också att vi kan hjälpa varandra eftersom alla använder samma kommandon. Slösa med beröm

Eftergift

  • Kom ihåg att ge eftergift så fort Du får reaktion på en hjälp. Tänk på att du är starkare än när du sitter på eftersom du står med fötterna i marken.

Håll säkerhetsavstånd
Säkerheten är viktigt, precis som i all annan hantering av hästar. Det är viktigt att hålla säkerhetsavstånd till hästen när man går bakom och driver, så att man har en chans att komma undan om hästen skulle få för sig att stanna, backa eller slå. När man samlar hästen kan man tänka på att det är rena bodybuildingen och det är ganska jobbigt, det vet alla som provat på. Att hästen då försöker komma undan är ju inte så konstigt. Att använda pisken som ”måttstock” är ganska bra. Du ska kunna lägga änden på pisken på hästens länd. Säkerhetsavståndet ligger på 2,5-3 meter och det bör man hålla. Det blir svårare att ha kontroll om du kommer för långt ut på tömmen. Att få igenom halvhalterna och sidförande hjälper blir också svårare om man går för långt bakom. Du får snabbare reaktion hos hästen om du håller rätt avstånd.

Till Sist
Arbeta inte för länge – se till att det inte blir tråkigt och sluta när det går som bäst! Ställ inte för höga krav varken på hästen eller dej själv i början.

 

Läs även Arbete i lång töm och Del.2 Arbete i lång töm

Text: Lena Karlsson och Åsa Pernes

©Bilder: Åsa Pernes

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: