Det finns dom som inbillar sig att hundsporten är dyr.

23 januari, 2011

Att vi lägger ner osedvanligt mycket pengar på vår hobby…men se alla dessa människor kunde inte ha mera fel. Eller så har dom aldrig stiftat närmare bekantskap med djuret hästen.
Fråga mig, som totalt ovetande halkade in i hästeriet och numera inte längre jobbar häcken av mig för att enbart försörja familj och hundar. Utan nuförtiden, i allt större utsträckning ruinerar mig på hästeriet.

Det började oskyldigt nog med att dottern red på ridskola och betalade en massa pengar för nöjet. Snart nog dök frågan om en alldeles egen häst upp.

Eftersom jag är tämligen lättövertalad då det gäller djur, kunde jag inte se någon nackdel med att, istället för att betala dyra pengar till ridskolan, satsa på egen häst och (nära nog) rida gratis. Så ofta man ville! Sagt och gjort, egen häst införskaffades och stallplats hittades.

Jag tänker inte gå in på all utrustning som krävs för att en genomsnittlig tonårsdotter ska kunna tituleras som ryttare. Inte heller tänker jag nämna summorna en häst kräver för att kunna användas som ridhäst.

Jag nöjer mig med att ta allt i grova drag. Stallplatser är dyra. Så det är måhända inte så konstigt att man slås av tanken att det vore bäst (läs mest ekonomiskt) att hysa hästen hemma. I eget stall.

Ja, man sparar ju inte enbart in själva avgiften för stallplatsen utan tjänar även på att slippa köra ungen fram och tillbaka till stallet vid alla tider på dygnet! Enbart ekonomiska fördelar med andra ord!

Ombyggnad görs och vipps har man förvandlat ett simpelt uthus till ett litet nätt stall som rymmer två boxar. Inte mycket mera, men fullt tillräckligt eller hur?

hästar är flockdjurDå kommer första motgången. Hundar, likaväl som hästar, är flockdjur. Men där hunden accepterar en mänsklig familj som ersättningflock, är hästen långt ifrån så lättlurad. Här duger minsann inte simpla människor utan det krävs hästsällskap! Häst nummer två inköpes.

Från att själv ha varit ett transportmedel, har den moderna hästen utvecklats till ett djur som transporteras. Eftersom hästar inte är lika lätta att trycka in i familjebilen som den genomsnittliga hunden, införskaffas en hästtransport. Sådant kräver dragkrok.

Allt är frid och fröjd under en relativt lång period. Ja, bortsett från att även hästtransporter kräver besiktning, skatt, försäkring och service.

Dottern växer. Det gör inte hästarna, för dom var redan färdigvuxna vid inköpet. Dottern vill hoppa högre än hästarna mäktar med. En av hästarna måste säljas för att göra plats åt nyförvärv i rätt storlek (strax under giraff). Alla gråter och avskedet blir värre än väntat. Men nya ägare till gammal häst är underbara så den sidan av saken är löst, alla tårar till trots.

Inför nyförvärvets ankomst kan man passa på att utöka stallet. Eftersom hästar är så svåra att få in i badrummet, krävs hästdusch, det vill säga en spolplatta. Som i sin tur behöver anslutas till avlopp efter konstens alla regler, eller snarare myndigheternas alla regler. Varför inte samtidigt bygga fler och större boxar?

När man ändå bygger så kan man lika gärna ta i rejält. ”Ta i rejält” – innebär i pengar-termer att man hade kunnat bygga en smärre villa till samma pris. Å andra sidan vill hästar ändå inte bo i smärre villor så det är väl lika bra att det blev ett stall trots allt.

Hoppglad häst med kapacitet för höga hinder anländer och tycks ha vuxit sedan vi gjorde upp köpet. Hantverkarna hämtas tillbaka och får nu i uppdrag att demolera det dom nyss byggt upp, och som aldrig hann användas.

För se den stora hoppglada hästen behöver givetvis en ÄNNU större box än man hade kunnat tro. Hästen med kapacitet att hoppa höga hinder visar sig även ha en lång hals som hon nyfiket sträcker ut åt alla håll och kanter. Måttbeställt galler inhandlas så hästen med långa halsen håller hela sig i sin egen box.

 • Hoppglad häst släpps i hage med rejäla elstaket som är 1.20m höga.
 • Hoppglad häst visar sin kapacitet, hoppar ut och ser sig om i omgivningen.
 • Hoppglad häst återvänder till stallet och dyrt hingsstaket på över 1.80 sätts upp runt hagen.
 • Staketet kostar dubbelt så mycket som båda de tidigare hästarna i inköp. Hästen med den långa halsen kan enbart med stor möda tryckas in i normalstor hästtransport och står och skaver med huvudet i taket.
 • Eftersom man inte vill ha skavd häst, inhandlas ny, fin och extrahög hästtransport.
 • Hoppglad häst är inte bara hög utan även tung.
 • Ny hästtransport med extra rymd och sadelkammare gör att bilen protesterar.
 • Större bil införskaffas.
 • Hoppglad häst med kapacitet för höga hinder kräver tränare av klass.
 • Tränare av klass är minst lika dyr per timme som en halv valpkurs på Brukshundklubben.
 • Hoppglada hästar behöver mycket träning!
 • Hoppglada hästar får även hemläxa av tränaren.
 • Hinder och bommar är en förutsättning för hemläxan.
 • Inte helt överraskande infinner sig omedelbart efter hinderköpet ett skriande behov av en välanlagd ridbana på hemmaplan.
 • Underlag av diverse typer inhandlas och det harvas, plattas till och inhandlas ytterligare underlag för att kompensera för underlaget som tycks ha försvunnit i tomma intet.

Dottern hopptränar. Det tar inte många träningshopp förrän det står klart att det är onödigt dyrt och besvärligt att anlita närboende bönder som ska återställa underlaget till sin forna glans. Inom loppet av någon vecka eller så uppstår ett skriande behov av egen traktor. Traktor modell mindre inhandlas och behöver av förklarliga skäl saker att dra bakom sig för att utföra arbetet den blev köpt för att göra. Nyköpt traktor med tillbehör behöver stå under tak för att starta när den ska starta.

Nybyggda gigantiska stallet är fullt av hästar och saknar plats för andra hästkrafter än de som står på fyra ben. Litet hus till traktorn planeras. Ridbana behöver vattnas för att kunna nyttjas som sådan när solen skiner. Bevattningsanläggning är på planeringsstadiet.

En smygande känsla infinner sig att det trots allt hade varit billigare i längden att låta dottern rida obegränsat på ridskolan.

Hallå, finns det fortfarande någon därute som tycker att vi hundägare ägnar oss åt en dyr sport?


Trodde väl inte det.

Ursula Wilby

Text och Bilder: Ursula Wilby

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: