Första hjälpen till häst

1 april, 2010

Första hjälpen till häst – en föreläsning för nya hästägare

Att klubbar och föreningar arrangerar olika hästkvällar är inte ovanligt men det som skiljde den här från många andra var att den vände sig till nya hästägare, fodervärdar och de som tänkte köpa häst. Ett bra initiativ från Östergötlands Ridsportsförbund och man hade lyckats med att få ut budskap, många nyblivna hästägare var där för att lyssna på distriktsveterinär Frida Norman.

Hon inledde kvällen med att säga att det fanns mycket som vi som hästägare kunde göra själva innan vi ringde till veterinären.  I visa fall kan ni nog som hästägare lösa en hel del problem utan att ringa ut oss, och om ni ringer oss så kommer vi att ha en del frågor som vi vill ha svar på, förklarade hon.

Hästens normalvärden, ska ni kunna, alla hästägare bör kunna det här, Hjärtfrekvens, Puls, Temp, Andningsfrekvens,

Hur ser slemhinnorna ut? Det här är sådant som vi kommer att fråga om när ni ringer till oss.

Om något avviker från normalvärdena, så kan det vara tecken på olika saker, till exempel har hästen förhöjd temp, kan tyda på en infektion om tempen bara är lite förhöjd kan det vara stress eller smärta. Har slemhinnorna, en annan färgnyans så kan det vara ett tecken på dålig cirkulation, om hästens hjärtfrekvens hög så  tyder det ofta på smärta.

Är hästens andningsfrekvens är annorlunda kan det vara ett tecken på en luftvägsinfektion eller en allergi och är det tarmljuden som låter annorlunda så kan det tyda på kolik eller smärta.

Har hästen förstoppning så kan det tyda på kolik, en liten varning fick vi här för gaskolik som kan ge lös avföring, Frida sa även att hästens tarm är lång så även fast hästen har haft avföring så kan det vara kolik, det kan sitta fast länge upp i tarmen.

Sedan gick veterinär Frida Norman igenom några vanliga sjukdomar, hon började med kolik och de vanligaste kännetecknen, foderbyten, för mycket kraftfoder, vattenbrist, oregelbunden motion eller felaktig avmaskning. Hon poängterade att ”hästar ska ha mycket grovfoder”.

När man misstänker kolik så ska man ut och röra på sin häst, nu menar jag inte långsam skritt, sa Frida, om det är möjligt så longera den några varv, Frida rekommenderade även att man  höll på 3  x 10 minuter– låt även hästen trava några varv, gör en  liten paus mellan varje omgång.

Om man har tur så kan man ”lösa” det hela själv, har inte hästen blivit

bättre efter de här 3×10 min så är det inte någon ide att fortsätta menade

hon för då brukar det inte bli bättre. Kontakta en veterinär.

Eftervård när det gäller kolik, ta bort allt grovfoder, ge hästen små tussar av hö, helst en tuss i timmen så den vänjer sig, det ska ta upp till 4 dagar innan hästen är uppe på sin normalgiva.

Nästa ämne var foderstrupsförstoppning som oftast drabbar glupska hästar, vanligtvis är det pellets som fastnar i matstrupen men det kan även vara hö, fast det är ovanligt.  Här kan man använda 3 x 10 minuter igen, inte skritta långsamt, ofta brukar man kunna lösa en foderstrupsförstoppning på det här sättet.

Hon berättade att det fanns de som löst en foderstrupsförstoppning genom att lasta in hästen i en transport och sedan åka på lite guppiga vägar.

Här fick de som hade glupska hästar några tips av veterinären inget kraftfoder i krubban när hästen kommer in från hagen, det är bättre att den börjar äta grovfoder, man kunde även lägga stora stenar i krubban så det blev svårare för hästen att kasta i sig fodret.

Sårvård var näst på tur, först var det en genomgång av de olika sårtyperna och här kom en del ”vanliga frågor” vad ska man tvätta med? Steril koksalt lösning, rekommenderade Frida Norman, om man vill tvätta ett smutsigt sår med något starkt gör det 1 gång och skölj med koksaltlösningen efteråt. Hon förklarade att starka preparat kan hämma själva läkningen av såret och sa att max 2 gånger om dagen skulle man ”fixa” med såret.
Bandage eller inte? Var sitter såret, vad är det för sår och vilken årstid är det? Dessa frågor avgör sedan om man ska ha bandage eller inte. Är det sommar och varmt, mycket flugor och såret sitter så till att man kan bandagera, ja, då kan det vara bra med ett bandage.

Det här var en del av det som veterinär Frida Norman tog upp, avslutningsvis så svarade hon på frågor om bland annat, vanligaste skadorna: Just nu är det nog kolik som är vanligast, det kan bero på att det har varit svårt med färskt vatten i hagarna nu i vinter förklarade Frida, men när sommaren kommer så brukar det vara sårskador av olika slag som är vanligast.

Föreläsningen avslutades med en praktisk genomgång i ridhuset, Frida Norman visade på hur man kontrollerade normalvärden på sin häst.

Sammanfattningsvis, en mycket bra föreläsning till en grupp vetgiriga nya eller nyblivna hästägare där de flesta var mycket nöjda med kvällen. En sådan här föreläsning skulle nog många hästägare ha behållning av att lyssna på, ett bra tips att ta med till sin egen klubb när man ska komma med förslag till olika häst aktiviteter.

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: