Goda råd till alla som håller på och förbereder sina hästar inför 4 årschampionatet från Maria Gretzer

4 september, 2010

Runt om i Sverige är det nog många hästägare som just nu är mitt uppe i förberedelserna inför 4 årschampionat och kvalitetsbedömningar, för den som ville ha lite tips på vägen var Maria Gretzers clinic på Flyinge ett bra tillfälle att lyssna på hur ett riktigt proffs tycker hästarna ska förberedas. Maria som i vanliga fall är med och dömer hopphästarna ska i år inte döma alls utan istället visa två fyraåriga hopphästar själv.

Första gruppen under clinicen var tre av Flyinges ehrengranathsstipendiater, de red alla tre mycket gröna femåringar som var ungefär på fyraårsnivå. Hästarna hade lite olika svårigheter, vilket gjorde det mycket intressant att titta och lyssna på, men Marias genomgående kommentarer och tips var att fyraåriga hästar ska vara lite framme i formen och vara glada! Hon poängterade även att domarna absolut inte vill se ryttare som rider i undertempo med hästarna lite bakom hand, utan rid på framåt och visa att din häst själv söker efter hinder och är framme för skänkeln.

Maria var även framme och ändrade lite på utrustningen hos några av ryttarna, bland annat tog hon ur knopparna på en av hästarna som hoppade lite stort och med kort nacke. Detta för att hästens ryttare ska kunna ta ett ordentligt mantag över hindret för att på så sätt undvika att dra sin häst i munnen över hindren, så ibland måste man tumma på det estetiska för funktionen!

Andra saker som påpekades var att man som unghästryttare måste vara extra noggrann med rakriktningen efter hindren, balans, lydnad och att hästen lyssnar på halvhalterna och lika viktigt; att den får klapp och beröm när den gör rätt!

Ett uttryck som Maria kom tillbaka till flera gånger var att man ska vara ”etta på bollen”, det vill säga, läsa vad hästen tänker göra för att hela tiden kunna ligga ett steg före hästen!

Nästa par ut var Piia Pantsu och Fredrik Jönsson, även dom på ett par femåringar, men dessa var lite mer rutinerade. Piia började mycket ödmjukt med att erkänna att hennes häst var väldigt svår och hon hoppades att den skulle göra det hon bad den om under clinicen, härligt att även så pass duktiga ryttare kan känna så och säga det högt!

När det gäller sitsen på yngre hästar sa Maria att hon tyckte att man bara ska sitta korta sträckor och sedan variera sin sits så att det inte bara blir antingen stå eller sitta tungt, utan ibland kanske gå ner närmare sadeln för att komma mer till ridning utan att trycka sig ner i sadeln och sen bara sitta ner helt några steg.

På slutet var det dags för lite frågor och på frågan om vad man ska göra om hästen hamnar i korsgalopp svarade Maria att det bästa är att rida på fram med en lite starkare ytterskänkel och hjälper inte det, bryt av och fatta ny galopp, men var snabb efter ett hinder med att ordna detta så att det inte måste göras precis innan nästa hinder.

Summeringen efter kvällen var att en hel del av det som man pratade om känns rätt självklart, men det är mycket nyttigt att lyfta upp och påminna om dessa saker med jämna mellanrum!

Text: Cecilia Pernes
Bilder: Åsa Pernes

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: