Håll Takten

20 september, 2009

TAKT, del 2 i utbildningsskalan

Med takt menas regelbundenheten i gångarterna skritt, trav och galopp. Det vill säga varje steg ska vara lika stor och vägvinnande som det föregående.

.

Det gäller att inte blanda ihop takt och tempo,

Takt =        antal steg/minut

Tempo =     antal meter/minut

För att kunna bedöma takten hos en häst måste man känna till fotförflyttningen i grundgångarterna.

Skritt: Höger fram, vänster bak, vänster fram, höger bak. skritten är fyrtaktig.

Trav: Traven är tvåtaktig och sker med diagonal benförflyttning, med ett kort svävmoment

Galopp: Galoppen är tretaktig och i vänster galopp är det höger bak, vänster bak och höger fram, vänster fram följt av ett svävmoment.

I alla gångarter är det viktigt att bibehålla takten även då tempot ändras, samma sak gäller när du rider på rakt eller böjt spår, vid vändningar samt vid övergångar.

När du skrittar ute på lite hårdare underlag kan du lyssna och höra hur det låter när hästen skrittar på, låter det lika mycket och kan du höra takten.

Övningar som förbättrar takten:

Låt den unga hästen få hitta sin takt i fri skritt, det vill säga rid på helt långa tyglar. Blockera den inte med handen innan den skrittar avslappnat och taktmässigt. När hästen skrittar avslappnat och taktmässigt kan man korta upp tygeln och låta hästen söka ett lagom stöd i handen. Ur det här kan man sedan börja att trava och sedan gå vidare till galoppen.

Mycket övergångar mellan trav och galopp är bra när man arbetar med hästens takt, även hinder serier och cavalettis är bra för takten och hjälper även ryttaren att hitta en bra takt.

Del 1. utbildningsskalan

Text: Cecilia Pernes
Bild:Åsa Pernes

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: