Hästarna hade inte varit ute sedan i höstas.

28 maj, 2013

Länsstyrelsen i Östergötland har varit ute hos makarna Rogestam efter en anmälan om att de hade 3 hästar som inte fick komma ut.

När jag ringer till länsstyrelsen i Östergötland så bekräftar Djurskyddsinspektören Maria Nilsson ovanstående uppgifter och säger att makarna Rogestam är föremål för en granskning igen.

– Vi har varit där efter en anmälan som handlade om att tre hästar ”aldrig fick gå ut”. När vi, jag en kollega och en veterinär var där så kunde vi konstatera att det fanns flera allvarliga brister. Hästarna var magra, en häst hade kraftig förväxta hovar, de andra två hade förväxta hovar, det var mycket hög bädd och väldigt lågt till tak, det var som sagt var flera allvarliga brister.

Hade hästarna varit ute?
- Nej, hästarna hade varit inne länge, enligt djurägaren själv så hade vissa av hästarna inte varit ute sedan i höstas, här läser Maria ordagrant vad som står i papprena, inget får bli fel.

Vid vårt besök valde djurägaren att låta avliva två av hästarna. Den ena var i så dåligt skick att den med stora svårigheter kunde gå och den andra hästen var den som hade kraftigt förväxta hovar, även den var väldigt mager.

Det här paret fick sin första anmälan 1994 och sedan blev de aktuella 2009, hur kan det gå så långt?
– Jag har inte varit ansvarig för det aktuella fallet tidigare men jag har givetvis läst igenom allt material. Vi har gjort flera kontroller och makarna Rogestam har åtgärdat en del brister, det har gått lite upp och ned.
Men det har gått ganska många år hur kan det ske?
Det som var 1994 vet jag inte något om, men 2009 handlade det om köttdjur och ligghallar och när de sålde köttdjuren så lades nog anmälan och vite ned.

Fast det var hästar inblandade 2009 också? Här kan inte Maria svara hon är mån om att det ska bli rätt och det är jag också. Hon säger även att det finns ett datum som ännu inte är passerat och om jag tolkar henne rätt så har makarna Rogstam fram tills det utsatta datumet på sig att yttra sig.

Men jag förstår fortfarande inte hur det kan gå upp och ned så länge på bekostnad av djurs lidande, det här är inte något ovanligt och det är inte acceptabelt!  Jag tror att djurskyddsinspektören håller med mig, fast det får hon inte säga.
Visst kan det handla om att människor blir sjuka och att förutsättningar förändras, men var är i så fall alla runt omkring? Varför vågar inte någon säga till, varför är vi så rädda?
Idag har jag hört om tre olika fall där hästar har eller far illa, jag har läst om hästen som dog efter att ha blivit knivskuren och jag har diskuterat trav och halta hästar, hur fungerar vår djurskyddslag? Vem skyddar den egentligen?

 

Kerstin Rogestam har tidigare varit ordförande i Östergötlands varmblodsförening.

Länsveterinären i Östergötland

Artikel i Norrköpings Tidningar 2009 Ägarinnan av Vistinge gård krävs på 500 000

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: