Hästförsäkring

6 februari, 2013

Vi får med jämna mellanrum frågor till AlltOmHästar om olika hästförsäkringar, vilken är bra, vad ska man tänka på osv. Den här gången har vi fått en fråga från en kvinna som ska köpa en häst som nyligen kommit till Sverige, vad bör hon tänka på?

 

 

Hej

Jag ska köpa häst och har tittat en del på hästar från Tyskland, dels hos en hästhandlare men även på video, är det något särskilt som jag ska tänka på när det gäller försäkringar? Hästen som var hos en hästhandlare hade varit i Sverige i 3 veckor, så där gäller kanske något annat? Hälsningar Märta

Vi ställde frågan till två försäkringsbolag Agria Djurförsäkringar och Dina Försäkringar, givetvis så är råden generella och vill man veta mera så ska man kontakta ett ombud och vara frågvis!

Cecilia Winter på Agria Djurförsäkringar är först ut och säger så här:

Det man bör tänka på är att få så mycket information det går om hästen sjukdomshistorik och tävlingsresultat – vilket ibland kan vara svårt när man importerar hästar och köper via hästhandlare.

För att A1-försäkra en häst hos Agria behöver hästen genomgå en veterinärbesiktning. Vi godkänner veterinärintyg från några europeiska länder men vår rekommendation är att besiktiga hästen på en svensk klinik.
Ibland kan det finnas anledning att röntga hästen.
Det är viktigt att tänka på att man aldrig kan få ersättning för skador som har uppkommit före försäkringens tecknande.

Var också noga med att skriva ett ordentligt avtal med hästhandlaren så att det finns möjlighet att byta hästen om det visar sig att den inte passar ryttaren eller om det skulle dyka upp andra problem.

 

Susanne Gustavsson som är djuransvarig på Dina Försäkringar Sydost, ger följande råd och svar
när det gäller inköp av hästar från utlandet.

  • Om du själv inte är VÄLDIGT duktig, tag med någon som är insatt och kunnig.
  • Var noga med att kolla upp hästen och köp den inte efter att du bara sett den på film.
  • Om det finns färska röntgenbilder, be en svensk veterinär att läsa dem och ge ett utlåtande.
  • Ta ett blodprov vid besiktningen och spara detta, ifall du har behov av ett sådant i framtiden från besiktningstillfället.

Unga hästar 5-6 år gamla, snälla, välutbildade och billiga – i regel är det något fel på dem.

Om du köper den av en utländsk ägare, kan det vara svårare att lämna tillbaka hästen om det skulle visa sig vara något fel på den, tänk på att Dolda Felförsäkring inte finns på dessa hästar.

Som regel vet du inte något om hästens historia, spårbarheten är lättare med svenska hästar.

Naturligtvis går det att finna fina importhästar, dock hamnar de i en annan prisklass, ca 100 000:- och mer.

Vid införsäkring av importhäst kräver vi på Dina Försäkringar, att en svensk veterinär besiktigat hästen och gärna på klinik. Vi har också högre premie för importhästar av varmblodstyp.
Det blir 20 dagars karens för sjukdom, då det inte finns likvärdig försäkring utomlands. ( Hel Liv och hel veterinärvårdsförsäkring )
För olycksfall gäller försäkringen, även på resan  hem, under förutsättning att den är tecknad minst ett dygn innan avfärd.

Vi tackar för svaren och hoppas att Märta hittar en bra häst och en bra hästförsäkring! Länkar till försäkringsbolag och Jurist Monika Lilja finns nedan.

Mer tips! Har du frågor om din hästförsäkring ny eller gammal?Ring till flera försäkringsbolag, var frågvis, fråga om datum när livförsäkring respektive veterinärvårdsförsäkring tecknades, det är inte alltid som dessa tecknas samtidigt.
Karens, vad händer om din häst skadar sig om tre månader eller om du upptäcker en lös benbit, var frågvis, skriv ner de svar du får och var tydlig när du pratar med handläggaren, det är mycket att tänka på, siffror och summor av olika slag, det kan kännas krångligt men den dagen det händer din häst något, då är du så glad att du har din hästförsäkring!

När det gäller de olika försäkringsbolagens villkor så finns det nu en sida där du kan gå in och jämföra olika försäkringar, priser, villkor osv. Den här urgallringen kan vara en vägledning innan du ringer till det aktuella försäkringsbolaget, läser du här så tror jag även att du kommer på fler frågor och funderingar som du kan ställa till din handläggare på försäkringsbolaget.
Läs mer: Jämför hästförsäkring

Läs även två av våra tidigare artiklar som berör hästaffärer.

Jurist Monica Lilja svarar på frågor om hästaffärer

Vanliga fel vid hästköp

Agria Djurförsäkringar

Dina Försäkringar

 

 

 

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: