Hästkommunikation

21 januari, 2010

I början när jag träffade Acrobat så gick han oftast åt det håll han själv ville när jag ledde honom. Han blev rädd för saker och spände till och kastade sig åt sidan när vi red. Det kunde ta en bra stund innan han slappnade av igen och blev fin att rida.

Jag fick höra en del negativa saker i stallet ifrån andra om hur trög, dum och nervös han var.Och jag kan erkänna att i början när andra pratade så blev jag lite rädd. Tills en dag då jag fick nog, och bestämde mig för att göra något åt det.

Sofia är utbildad djurvårdare/instruktör och har gått en kurs på universitetet som handlar om djurens beteende och orsakerna till det, ”Etologi”. Vi får här följa  Sofias arbete med Acrobat genom ett sammandrag av hennes specialarbete, del.1

Hästkommunikation

Hästen kommunicerar med varandra och med människan genom bl.a. kroppsspråk och läten. T.ex. när hästen får syn på något farlig så frustar/fnyser den, denna handling varnar de andra hästarna i flocken. Ett annat sätt att kommunicera med sin häst som är det mest grundläggande nämligen att lära sig att leda sin häst samt att få hästen att acceptera dig som sin ledare. För att komma dit och gå tillväga på ett bra sätt bör man börja på en lagom nivå på en säker inhägnad plats. Sedan kan man successivt fördjupa kommunikationen med hästen genom att arbeta med olika ledpositioner.
Dessa positioner delas in i tre zoner där zon ett är att man befinner sig framför hästen, zon två är man intill vid sidan av hästen och zon tre befinner man sig bakom hästen.En häst som går iväg utan att lyssna på sin ägare har inte accepterat den som sin naturliga ledare, alltså ingen bra kommunikation från början.

Bilderna ovan visar Sofia i led position 1, zon 1

v

Hästar är sociala flockdjur som kommunicerar med varandra genom kroppsspråk, beröring,läten och doftsignaler.
Jag har valt att skriva om hur hästar kommunicerar med varandra genom kroppsspråk och läte. Kan vi som egenskap av ägare/människa kommunicera med våra hästar genom att lära oss detta? Kan man bli en naturlig ledare för hästen genom att lära sig vissa signaler? Hur ska man tänka för att förstå sin häst i olika situationer?

Ett mindre försök har genomförts där jag ville lära en medelåldershäst och mig själv att kommunicera/skapa samförstånd genom kroppsspråket. Försöket gick ut på att han ska acceptera mig som sin naturliga ledare och följa efter mig helt lös. Jag kallar det för ”Följa John”.

Genom att förstå vad hästen menar med sitt handlande kan jag komma närmare individer och skapa samförstånd. Genom att vilja lära sig hur hästen uppfattar sin omgivning, saker och människor har jag fått lättare att förstå beteenden och lättare att lära Acrobat nya saker.

Att läsa om hur hästen fungerar i det vilda har gett mig mycket hjälp med Acrobat och i framtiden med andra hästar. För flera år sedan började jag ett praktiskt arbete som liknande detta med mitt föl som idag är 11 år. Vi har kommit varandra mycket nära i livet. Vid 9 års ålder kunde jag ha henne travandes lös bredvid min cykel. Att uppnå detta med en häst som jag träffar ca 2 ggr i veckan ser jag inte som ett mål. Men efter att ha läst fler böcker om hästens beteende och utövat vissa saker praktiskt på honom, har han accepterat mig som ledare och ”låter” mig ta befälet. Han har blivit lugnare och litar mer på mig. Ett stort tack till Acrobats ägare Jenny Kornebäck som lät mig låna honom i detta avseende.

Här är Sofia i ledposition 2 zon 1

Nästa avsnitt handlar om Hästars läten och kroppsspråk.

Text: Sofia Johansson
Bild: 1 och 4 Åsa Pernes
Bild: 2, 3, 5 Henrik Jonsson

Text Sofia Johansson

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: