Pad under sadeln, vet du varför?

11 januari, 2014

En pad under sadeln, är det mode, merförsäljning eller fyller alla dessa paddar någon funktion?

En pad under sadel är mer regel än undantag, titta i ditt stall när hästarna är påklädda, hur många hästar har inte fått in en pad under sadeln? Nya sadlar provas ut och nästan alla som köper sadlar oavsett prisklass ”måste” ha en pad i början under sadeln, jag som tidigare arbetat med försäljning tänker genast, merförsäljning.  Ungefär som när du är hos veterinären och de försöker få dig att köpa med dig en burk med magiskt innehåll innan du åker från kliniken, men din antingen nybehandlade eller fullt friska häst.
Argumentet för en pad är vanligtvis att hästen är ojämnt musklad, den kanske har en skada som den kompenserar sig för, hästen ska muskla på sig eller det är snyggt med en pad. Är pad bra eller inte? Jag blev nyfiken och kontaktade några som jag tycker kompetenta människor inom området sadel och frågade vad de tyckte om det här med paddar under sadeln.

Först ut var Helena Lindqvist – Pettersson som arbetar som hästmassör hon har gjort en studie som handlar om hur sadelpaddar påverkar/fördelar trycket från sadeln,  Vad händer med trycket mot hästens rygg när man lägger en pad under sadeln? Mycket intressant läsning.
När Helena gjorde den här studien så använde hon sig av en tryckmätningsmatta som hon placerade på hästens rygg, med hjälp av den här mattan så kunde hon sedan se tryck och fördelningar som inte går att se med blotta ögat.  All data samlades in och sedan så jämförde Helena hur trycket såg utan någon pad under sadeln och med olika paddar under sadeln, vad hände när de olika paddarna användes, hur såg tryckfördelningen ut bättre, sämre eller oförändrat?
Det var ca 30 hästar som deltog i studien och alla hästar som var med reds först en stund innan mattan lades på så att musklerna skulle vara uppvärmda, för att få rätt bild av vad som händer så bör både ryttare och häst vara ”varma i kläderna”.
Helena berättar vidare att alla mätningar tas i nedsutten trav och att hon tar en sekvens med bilder, en sekvens är 4 bilder av samma sadel där tryckmönstret upprepar sig i trav, det är ungefär två travsteg, ex från det att hästen sätter ner vänster framben tills vänsterframben är i marken igen. Sedan så läser hon av bilderna och jämför, rött är mycket tryck och blått är lite tryck, om sadeln inte ”nuddar ryggen” kanske ligger som en bro då blir det vitt.

Sadlarnas placering och passform, det var inte något som du tittade på här? Var det någon häst som hade problem med sin sadel, ont i ryggen eller var muskelfattig? Jag har inte tittat alls på hur sadeln passat hästen från början, men jag kände lite på nästan alla hästarnas ryggar för att se hur muskulaturen verkade vara. Ingen häst hade extremt ont eller var väldigt muskelfattig. Några ryttare hade bekymmer med sadeln och letade ny, och några
hade precis skaffat nya sadlar. De flesta hade dock haft sadlarna ett tag, och de fungerade bra till hästarna.

Varför? Jag frågade Helena varför hon gjorde den här studien och hon berättar att gjorde studien eftersom hon blivit frustrerad över alla olika bud som fanns när det gäller pad under sadeln, är det bra eller inte, men framförallt så ville jag försöka ta reda på om en pad har alla dessa positiva funktioner som många hävdar.

Fick du svar på dina frågor och funderingar? Ja, säger Helena det tycker jag studien visar att det ibland är bra att lägga en pad under sadeln, men att resultatet oftare blir sämre än bättre, när det gäller tryckfördelningen, än utan. Studien ger inget konkret svar på om pad är bra eller inte, eftersom det varierar från fall till fall, men den har gett mig ett bra underlag för mina argument angående paddar.
Om jag idag får frågan om pad under sadeln är min första motfråga om det verkligen behövs, om man då har en bra anledning till att använda padden så tycker jag att man ska göra det, men jag tycker att  man ska försöka se till att ha tillräckligt med plats under koppjärnet för att undvika risken för ökat tryck kring manken.
Helena poängterar också att den som bäst vet hur sadeln ligger på hästryggen är hästen själv, och att du som ryttare ofta bör känna och klämma på hästens rygg- och bukmuskler (där sadelgjorden ligger) för att kontrollera hur sadeln verkar påverka hästens kropp.

Allra bäst tycker jag det är om man hittar en riktigt bra sadel där pad inte behövs, säger Helena hon poängterar även att  det är viktigt att vara uppmärksam på hur hästen beter sig när man sadlar. Börjar din häst bli sur och arg när sadeln kommer eller sadelgjorden dras åt, kan det vara bra att kontrollera hur sadel och sadelgjord passar hästen. Jag vet ett tillfälle där en okunnig person drog åt en sadelgjorden med resårband i båda sidor riktigt hårt, hästen uppförde sig som den hade kolik men så fort vi släppte på gjorden var hästen som vanligt igen. Den kunde både andas och röra sig ordentligt igen!

Vilken pad blev bäst i test? Det kan jag inte svara på säger Helena, för det var ingen som var det, jag tycker att alla skapade en hel del problem för hästen, den som verkade skapa minst problem av paddarna var den gammaldags gelépadden. En orsak till det skulle kunna vara att den är tunnast av alla dem jag hade med och således tar minst plats vid manken. Om den är bra? Det kan hästen svara bäst på!
Helenas slutsats: Använd helst bara pad om det behövs och se till att det finns plats kring manken för padden, kontrollera att hästen mår bra i sina muskler och var uppmärksam på om den börjar tex sura vid sadling, vägra på hinder eller göra vissa rörelser i dressyr. Kom ihåg att hästen är facit!

Är det alltid rätt med en pad under sadeln? Jag ställde samma fråga till Annelie som är auktoriserad sadeltekniker, hon har gått nästan alla sadelutbildningar som finns och har arbetat med det här i 10år, hon om någon borde veta. Ja, svarar hon det är nästan alltid rätt, men det är viktigt att man har rätt pad och att man vet varför den är där. Padden är ibland en tillfällig lösning, är sadeln för trång så kan man använda en pad för att ”lyfta upp sadeln” men bara tillfälligtvis medan man väntar på en ny sadel. Annelie liknar padden vid en fuskmuskel, är hästen muskelfattig och ska bygga upp sig så kan padden fungera som en ”extra muskel”.
Annelie nämner panel stoppad sadel, om den ligger korrekt på hästen så kan en gelepadd fungera bra som stötdämpning, kilpadden ligger sällan bra säger hon och om den behövs så är det viktigt att den ligger 100% rätt. Favorit padden enligt Annelie är lammullspadden, det pratar hon sig varm om. Det som är viktigt att tänka på är att det är rätt pad och att ägarna håller padden fräsch, den ska tvättas och fluffas till och den räcker inte i alla evighet
Klart att en pad i många fall fyller en god funktion, men ska man lägga en sådan under sadeln så ska man veta varför man gör det!

Tar du på dig raggsockar när dina skor klämmer och gör ont? Den frågan ställde en tjej i mitt stall och den är mycket tänktvärd, varför har du en pad under sadeln? Om sadeln trycker mot manken så bör du kanske fundera på om det är en pad som ska in där också? Får den plats och vilken pad ska du använda.

Är en pad under sadeln bra? Peter Winslow diplomerad sadelmakare fick också svara på den frågan, han blev nästan upprörd av att bara få frågan, han menar på att det nästan alltid är rätt med en pad. Han hänvisar till att våra hästar kan ha en del problem, de kan vara osymmetriska vilket gör att sadeln hamnar snett då kan en rätt utpassad pad vara bra. Rehabiliteringshästar, omusklade hästar eller hästar med svaga sidor, Peter räknar upp många exempel när pad under sadeln är bra.
Hopphästar bör alltid ha en pad under sadeln, säger Peter och förklarar att hopphästarnas kropp/rygg är i olika faser när de hoppar, så om vi provar ut en sadel när hästen står stilla på stallgolvet så ser hästens rygg ut på ett sätt. Men sadeln måste passa när hästen ska över höga hinder och då breddar sig ryggen, lika så när hästen landar, har du otur så kan sadeln knipa åt över ryggen och då kommer inte hästen att kunna/vilja hoppa så högt, därför är en pad ett måste under en hoppsadel. Men säger Peter, nu finns det ju de som använder två paddar!

För några år sedan hölls ett  ett seminarium på Strömsholm där även pad under sadeln berördes där sa Lars Roepstorff att om man kompletterade sadeln med en pad så blev det vanligtvis blir ett kraftigare tryck, han menade på att det var lite mode i det här och att det medfört att paddar användes även när de inte behövdes. Han har tidigare pratat om paddar och om tester där man gjort mätningar och funnit att gelpadden gav mer tryck på hästens rygg, vid samma tillfälle kom man även fram till att en skumpadd och ett fårskinn under sadeln inte påverkade något nämnvärt det var som att rida utan pad.

Efter att jag har pratat och lyssnat på dessa kunniga sadel människor så låter det rätt med en pad under sadeln i många fall, inte alltid! Alla som jag har pratat med har dock poängterat att ägaren/ryttaren måste veta varför de använder en pad och att padden inte är någon ersättning för en sadel som är för liten, det är en lösning fram till ny sadel. Den pad som de flesta verkar föredra är lammullspadden, även om inte någon direkt vill säga något märke så är det den som lyfts fram i alla lägen, men du måste veta vad du gör, varför du väljer just den padden.
När du lägger något under sadeln så ändras förutsättningarna och jag tycker att det som min stallkamrat sa om trånga skor är bra. Peter gjorde oxå en liknelse med skor, det handlade inläggs sulor, ibland behöver vi inlägg i våra skor, vi kanske har olika långa ben, ska vi då inte användas av dessa? Två sidor av samma mynt?

Tänkvärt är att studier av det här, det finns dock inte så många visar på blandat resultat, men de som arbetar ute på fältet verkar vara helt övertygande om att paddar ofta är bra.

En pad tar aldrig bort ett problem den kan lindra ett symptom, så du bör alltid veta varför du lägger padden under sadeln!

Hästens rygg påverkas nu inte bara av om du har en pad eller inte, det finns många faktorer som påverkar hästens rygg det här var bara en av dem.

 

Vad händer med trycket mot hästens rygg när man lägger en pad under sadeln? Helena Lindqvist-Pettersson studie av paddar.

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: