Ryttarens sits förbättrades och hjärtfrekvensen hos häst och ryttare minskade.

24 juni, 2013

Att sitta rätt när man rider är västenligt, men trots att vi ryttare är medvetna om sitsen betydelse så är det inte alltid så lätt att komma till rätta med den.

Marie Zetterqvist Blokhuis som precis utkommit med boken Sitsskolan, övningar för bättre sits med och utan häst arbetade under många år på Strömsholm där hon bland annat genomförde en studie om sitsfel. Syftet med studien var att definiera olika typer av sitsfel och sedan rätta till dem med hjälp av ett speciellt träningssystem. När de hade hittat 16 olika sitsfel så fick en grupp ryttare under nio veckor dagligen träna med olika övningar utan häst, övningarna tog inte lång tid ca 15-20 minuter varje dag. Efteråt tyckte sjua av nio ryttare att deras ridning hade blivit bättre. Det som kanske var mest intressant var att hjärtfrekvensen minskade hos både ryttare och häst!

Vi kontaktade Mari Zetterqvist Blokhuis och frågade henne varför hon tyckte att sitsen för så intressant så hon ville skriva en bok om den.

 

Hur kommer det sig att du blev så intresserad av just ryttarens sits?
– Jag har alltid tyckte att sitsen är viktig, antagligen för att jag själv haft svårt att sitta bra till häst, jag lärde mig aldrig att sitta rätt i början av min ridutbildning. Det har nog gjort att jag själv varit extra noga med sitsen när jag har jobbat på ridskola eller med olika ekipage.
På mina lektioner var det alltid sitsträning med knut på tygeln ungefär var femte lektion i alla grupper. År 2005 åkte jag till Warendorf i Tyskland på kurs för Eckart Meyners som är rörelseforskare och fick prova på hans sätt att arbeta med sitsen, framförallt med hjälp av övningar utan häst. Det var en helt ny värld som öppnade sig för mig!

Om du ska ge ett råd till alla ryttare, vad skulle det vara?
– Då tycker jag att alla ryttare ska träna styrka och smidighet vid sidan om ridningen. Ryttarens muskler behöver vara någorlunda i balans och vissa muskler, som exempelvis bålmusklerna, behöver stärkas medan andra behöver stretchas för att ryttaren ska kunna sitta rätt och inverka på rätt sätt. I ridningen gäller det verkligen att du kan känna efter hur du sitter och hur du använder din kropp. Om du har möjlighet så be någon att filma när du rider så får du en mental bild av hur det ser ut när det är rätt.

 

Boken finns att köpa här!

 

 

 

Övriga Artiklar

Previous post:

Next post: