Stark – Svag sida

25 september, 2014

Hästar och människor har en dominant och en icke dominant sida, när vi rider så får vi höra att hästen är stark i en sida, den sitter fast eller att den är skev. De sista åren har man börjat fokusera lite mera på ryttarnas starka och svaga sida, det gäller att se hela ekipaget.

När vi rider så påverkar vi hästen medvetet men även omedvetet, ett exempel är ryttare som är högerhänta de håller oftast lite mera i höger tygel vilket får till följd att hästen ofta går lite högerställd oavsett varv.  Ryttare som är dominanta i höger sida sitter vanligen lite mera på höger sittben, vilket får till följd att hästen kommer att försöka att skjuta över ryttaren till vänster, för den vill få vikten jämnt fördelad över sin rygg. ”den skjuter mig till vänster hela tiden”.

 

Ytterligare en effekt av att hästen går lite högerställd i nacken med en ryttare som sitter mera på höger sida är att hästens högra bakben kommer att få arbeta mera än det vänstra, det blir en större belastning. Höger bakben kommer i bästa fall att bli starkare i sämsta fall blir det överansträngt, givetvis påverkar det här även vänster framben som arbetar tillsammans med högra bakbenet och får ta mera vikt.

I en studie som man gjorde på Grand-Prix ekipage uppmätte man kraften i ryttarens hand – tygel, man använde en skala på 0-10kg, en av ryttarna i den studien hade 10kg i kraft i sin hand, omedvetet. Man såg även här att ryttarna tenderade till att hålla lite mera i höger tygel oavsett vilket varv man red i, tydligast var det i galoppen. En ryttare som sitter och tittar ned på sina händer lägger ungefär 4 kg mera vikt på hästens framben.

Hur kan man då se vilken sida som är hästens dominanta sida, som regel är musklerna på den sidan mera utvecklade de är starkare, hårdare och kortare. Det icke dominanta bak och frambenet är vanligen mera  elastiskt och det kan man se genom att hästen oftast visar mera rörelser och tar större steg med det benparet.

Man märker även skillnad när man ska böja och ställa hästen mot den icke-dominanta sidan, då blir det svårare för hästen, musklerna på den dominanta sidan är starkare och kortare och inte så elastiska som de på den icke-dominanta sidan vilket får till följd att hästen har svårare att ställa/böja sig åt den sidan som är icke-dominant.

För att du som ryttare ska bli mer liksidig kan du börja stretcha din kropp. Gå på styrketräning, använd ”fel hand” när du ska borsta tänderna, när du mockar och vid datorn när du använder datamusen. På morgonen när du ska ta på dig strumpor och byxor, börja med fel fot – ben – arm osv.

Allt detta gynnar ridningen och ökar chanserna för att få en liksidig häst, för inte förrän du som ryttare gör rätt och är liksidig kan du kräva att din häst är det!

Text och Bild: Åsa Pernes

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: