Träckprov på din häst?

6 april, 2015

Maj månad och det är dags att göra träckprov för att se om din häst har parasiter och det har den nog för det har de flesta hästar. Inälvsparasiter hos hästar är vanligtvis inte några problem, för de förekommer oftast i små mängder, det är när parasiterna blir för många som de kan orsaka problem för våra hästar. Förra året blev det en del diskussioner om träckprovens tillförlitlighet, vågar man lite på dem?

Kan vi lita på att träckprovet visar rätt resultat, har hästen inälvsparasiter trots att analysen visar på något annat? Den här frågan blev aktuell förra året när en hästägare valde att avmaska sin häst trots att träckprovs resultatet visade på liten mängd parasiter = du behöver inte avmaska. Hästen blev avmaskad trots svaret och ”bajsade ut mängder med parasiter”.

När ”recepttvånget” infördes 2007 så var det för att förhindra slentrianmässig avmaskning av våra hästar för alla hästar behöver inte avmaskas! Tanken var god för vi vill inte att hästarnas parasiter ska bli immuna mot de preparat som finns på marknaden och den risken finns om vi maskar av dem i onödan.

Men då vill vi förstås kunna lita på de svar vi får och det kanske vi kan om vi frågar rätt när vi ska köpa en träckprovsanalys. Samtidigt kan vi vända på det och säga att de som säljer den här tjänsten kanske borde bli tydligare på vad som ”inte syns” på den analysen vi köper.

En viktig fråga? ”Vilken analys ska jag köpa?” Fundera på vilka ägg/parasiter du vill att laboratoriet ska ”titta efter”, alla analyser av träck innefattar inte en undersökning som täcker ”alla parasiter”.
Idag finns det många som säljer den här tjänsten så det är en viktig fråga och här kan det nog bli en del fel så det gäller att de som säljer analyserna är duktiga på att informera oss om skillnaderna mellan de olika ”träckpaketen” som de säljer.
Vad syns i deras analys och framförallt vad/vilka parasiter missar den?
Om du har valt ”fel” analys oftast den enklaste och billigaste så visar inte den på alla inälvsparasiter som kan finnas hos hästar. Bandmask brukar vanligtvis inte synas på de ”enklaste” analyserna en annan skillnad är att stora och lilla blodmasken inte särskiljs vid enkel/grund analys, du får bara veta om och hur många blodmasks egg din häst har, inte vilken sort det är.

När vi frågade veterinär Helena Back på SVA vilken analys hon tyckte var bra så svarade hon att deras analys som heter ”Kvalitativ metod” som konstaterar ägg från bland annat bandmask, blodmask, fölmask och spolmask tillsammans med en odling som utförs för att identifiera stora blodmaskenslarver den är bra och den ger ett täckande resultat.  Det här skulle kosta dig som hästägare ca 700kr och då ingår inte avmaskningsmedlet.
En annan fråga som kommit upp är om hästen uppvisar noll ägg, vad gör man då? Måste man göra ett nytt träckprov? Nej säger veterinär Helena det måste man inte, men det kan vara bra att göra ett uppföljande prov på hästens träck efter betet för att se om det har hänt något.
Vid ett träckprov så ser man inte ”allt” omogna maskar eller larver som är i vilande stadier syns inte, de är osynliga!

Måste man göra ett träckprov för att få ett recept på avmaskningsmedel?  Jag ringde till Jordbruksverket, det här visade sig vara en lurig fråga. Efter att ha kopplats runt lite och blivit hänvisad vidare så fick jag prata med Peter Henningsson som är chef för Enheten för foder och hälsa på jordbruksverket och frågora
Är det ett krav på träckprov innan en veterinär kan skriva ut ett recept på avmaskningsmedel till häst, eller är det en rekommendation?
- Det är en rekommendation svarar Peter Henningsson genast.  Någon i samma rum som Peter säger något och han ber mig vänta lite. Någon minut senare är han tillbaka i luren och då säger han att han vill dubbelkolla vad som gäller.
– Jag återkommer till dig om en stund.

När Peter sedan återkommer och ska förklara vad som gäller, så förstår jag inte riktigt svaret och han använder sig inte av ordet krav eller rekommendation någon gång.
Han förklarar att om det är djurägaren själv som vill behandla sin häst för mask så måste han/hon skicka in ett träckprov och utifrån vad provsvaret säger så skrivs ett recept ut.
Är det en veterinär som är ute och besiktigar hästar och vill/bedömer att en häst eller hästbesättning behöver behandlas mot mask, då måste man inte göra ett träckprov först. Alla hästar i gruppen kan få avmaskningsmedel, det behövs inte något individuellt träckprov utan det skrivs ut med basen av att veterinären har varit där och gjort en bedömning att någon eller några av dessa hästar kan vara drabbade av parasiter.

Innebär det här att det är ett krav på träckprov? En kort paus och sedan svarar Peter Henningsson.
– Ja, det är ett krav om det är djurägaren som själv vill behandla sin häst mot mask. Men om det är en veterinär som är ute och besiktigar hästar så behövs det inte.
Veterinär måste själv alltså ha sett hästen för att djurägaren ska ”slippa” göra träckprov?
– Ja, om veterinären är ute på en gård och ser besättningen och bedömer att de kan finnas en risk att de är drabbade av mask, då kan medel mot mask fås utan träckprov.

När jag sammanfattar mina samtal med Peter och även Eva-Osterman Lind som arbetar på SVA så är det krav på träckprov när djurägaren själv vill avmaska sin häst. Är det en veterinär som är ute och ser hästar som kan misstänkas vara påverkade av parasiter så är det inte ett krav på träckprov för att få ett avmaskningsmedel utskrivet.

Eva-Osterman Lind gör en kort och bra sammanfattning när vi avslutar vår intervju.
– Det händer att vissa veterinärstationer frångår det här och väljer att ta träckprov på alla hästar i stora stall också. Samtidigt som det fortfarande finns veterinärer som skriver ut avmaskningsmedel utan träckprov eller kännedom om hästens status, det är ett problem, vi kan se lite sådant på travsidan.

Nu är inte kostnaden för ett träckprov i sig stor, har man häst så är det ”en droppe i havet”. Kostnaden för själva träckprovet och avmaskningsmedlet är nog inte det som får hästägare att avstå från att undersöka om hästen har parasiter. Utan det är nog snarare  vägen dit. En till två rundor med hästbajs i kuvert eller påse som ska lämnas till gul låda eller veterinärstation.  Några kontakter med företag/veterinär som ska titta och analysera träcken. Sedan en återkoppling till vilka ägg som fanns och vad som ska göras och allt slutar med att hästägaren får ta sig till apoteket och hämta ut ett maskmedel i alla fall. Jag tror att det här gör att en del ”väljer bort” träckprov, det är stökigt och tar tid. Man ser inte – förstår inte vilka konsekvenser det kan bli om hästen drabbas av parasiter.

Som man frågar får man svar, kanske. Om vi som hästägare är lite mer frågvisa och beställer rätt träckprov så ökar nog chansen för att det blir rätt. Tanken med träckprov är god vi vill inte att parasiterna ska bli immuna mot de maskmedel som finns, men då behövs nog systemet göras om någon form av paketlösning eller bonus till de som väljer att göra träckprov.

Vad sägs om: Beställ tre träckprov till din häst, två i år och ett till nästa år så betalar du för två.  Eller varför inte ett kort med stämplar för varje träckprov, sedan får man rabatt eller något annat. Det luriga kvarstår dock, hur motiverar man de som aldrig har parasiter att fortsätta köpa träckprov år efter år samtidigt som de som har hästar som alltid har det oxå måst övertygas. Inte en helt lätt uppgift.

 

Mask i träckprov på häst

Positivt och negativt med träckprov på häst

Avmaskning – Parasiter – Träckprov

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: