Kan man göra ett Mello av bruksprovet?

5 mars, 2012

Fel kommentar från mig jag som brukar önska mindre show och mer tävling, men vad ska man göra för att locka fler hästintresserade till bruksprovet? Besökarna var som någon på läktaren konstaterade få och medelåldern ganska hög, vad krävs för att locka till sig fler besökare och den nya generationen uppfödare?
Dressyr och hopphingstar som kämpar om ett godkännande borde locka många hästentusiaster till Skåne men så verkar det inte vara, varför är det så få som väljer att följa arrangemanget på plats?

Under bruksprovet har hästintresserade möjlighet att se och följa hingstarnas väg till att bli godkända för avel i Sverige. De hingstar som till slut blir godkända kommer med stor sannolikhet att påverka vår svenska avel och i framtiden kommer de troligtvis även att synas på tävlingsarenor runt om i Sverige när de plockar rosetter i fina färger och en del godkända hingstar kommer säkert att synas på de stora arenorna runt omkring i världen.
Så  varför är det så få som är intresserade av att se när nya hingstar ska ”vaskas” fram. Rent spontant så känns det som att det är mest hingsthållare på plats samt en hel del elever från olika hästutbildningar.
Vad är det som gör att fler och fler avstår från att ta sig till Flyinge, intresset för dessa hingstar känns ljummet inte bara hos allmänheten utan även hos media.
Är det arenan? Knappast, när det är bruksprov så får alla i publiken oavsett om vi är dressyr eller hoppintresserade sitta i den ”varma” och sköna arenan.
Biljettpriserna? Nej det kan det inte heller vara, det är gratis fram till onsdagen och sedan mera en symbolisk peng, knappast något som borde hindra folk från att besöka bruksprovet.

Avel? Sämre betäckningssiffror som i längden leder till färre uppfödare kan vara en anledning, men det kan inte bara vara det. Visserligen påverkas alla av sämre ekonomi, flera uppfödare som vi pratade med berättade att de hade ”stallet fullt av hästar”, det är svårt att sälja hästar nu  och många uppfödare sa att de tänkte betäcka färre ston även i år.

Utlandet? Det är alltid grönare på andra sidan staketet och det kan vara en liten anledning men jag tror inte att det har en så stor påverkan, vi tycker om att använda de hingstar som vi kan ”se” och som vi upplever är svenska hingstar. Vi har hingstar med populära blodslinjer men givetvis så finns det de som väljer att åka över sundet för att hingstar som passar till deras ston, men det är inte något nytt fenomen så det påverkar nog inte antalet besökare under bruksprovsveckan.

 

Information och webb? Ja kanske. Den som väljer att följa hingstarnas väg till godkännande framför datorn hemma, får nästan samma information som publiken på läktaren i stora ridhallen. Via webben kan den som är intresserad se och höra allt som publiken på plast får uppleva, direkt! Kan det här vara ett problem? Är ASVH för snälla, biter de sig själva i svansen när de så generöst delar med sig av allt som sker direkt, skulle flera välja att åka och se på hingstarna live om den här möjligheten inte fanns? Jag tror faktiskt att det skulle kunna vara så, samma sak med media, det mesta som våra läsare vill veta och se kan de följa via datorn, bilder, kommentarer och resultat. Vad skulle hända om det var en viss fördröjning i filmerna från bruksprovet, det måste väl vara så att de som väljer att åka till Flyinge och titta får se och uppleva något som publiken framför datorn inte får, något unikt.

Ta bort allt om testryttarena från webben, det är bland det mest populära inslaget under veckan det som de flesta vill se. Låt dem som har valt att åka och se på hingstarna under bruksprovs veckan få se något innan de där hemma ges samma möjlighet, fixa även till ljudet så att alla på läktarna hör vad testryttarna säger. Det ska vara proffsigt, publiken ska inte behöva ropa att de inte hör eller fråga runt på läktaren om vad som sades.

Alternativ två är att testryttarna flyttas till en helg, då ges flera möjlighet att se dessa hingstar under testryttarna. Bruksprovet behöver inte börja och sluta på en helg, utan lägg det mest attraktiva och dit hör nog testryttarna, på helgen när de flesta vanliga besökare, dvs de som inte jobbar med hästar har möjlighet att komma och titta. Då tror jag att fler skulle välja att välja att åka till Flyinge för att se hingstarna live.

För målet för arrangörerna bör väl vara att locka så många ridsportsintresserade som möjlighet att komma och titta på hingstarnas väg mot godkännande. Det handlar om en form av marknadsföring, hingstägarna vill att vi ska använda deras hingstar i vår avel, då behöver vi få se att det är de bästa som vinner och budskapet bör vara att det här är något stort och viktigt som händer något som alla som är intresserade av ridsport inte får missa.

Kanske ska alla som är och ser på våra nya hingstar ges möjlighet att rösta, tänk om alla fick en liten ”mentometer-knapp” i handen och kunde påverka vilka hingstar som skulle vidare till fas två, andra chansen, publikens ”wild card”.

Övriga Artiklar

Previous post:

Next post: