Löshoppning en publikbefriande företeelse!

14 mars, 2012

Mikael Carlstedt utlovade show och spex när han skulle in på löshoppningen med hingsten Daquar CC och det blev det fast inte riktigt så som han hade tänkt sig det hela.

Om man ska fållas in i något fack när det gäller ridsport så blir det nog dressyrfacket som gäller för mig, men nu har jag fått upp ögonen för löshoppning något som jag vanligtvis inte brukar se på, men så medryckande det var att se de 3 åriga hingstarna på Flyinge under bruksprovsveckan.
Som åskådare kunde man lätt tro att hingstarna bara galopperade omkring, men så var det absolut inte, de som arbetade inne på banan vad väl samkörda och som på ett givet tecken ställde de sig i en viss formation, imponerande. De flesta hingstarna köpte det här och ifrågasatte inte banpersonalens auktoritet, men det fanns en och annan som var tvungna att testa lite.

Innan löshoppningen började träffade vi på Mikael Carlstedt, han och hingsten Daquar CC skulle in på banan som ekipage nr tre. Nu var det inte så mycket som han skulle göra, förklarade Mikael, det var mest bara att stå där, men han lovade oss att showa och spexa till det lite på vägen in och vi som känner Micke vet att inget är omöjligt när det gäller honom. Med facit i hand så kan vi säga att inte var det Micke som stod för något spex han stod snällt i sin lilla fålla, Daquar CC däremot han visade vart skåpet skulle stå.

Väl inne på banan fick den unga hingsten hela publiken att piggna till, han kom in på banan och galopperade runt, han lyckades snabbt hitta en lucka i staketet och for ut på löshoppningsbanan, banpersonalen fick snabbt fatt på honom och tog tillbaka honom in på ”uppvärmningsbanan”.
Där blev han inte kvar så länge, han sprang fram till luckan som han smitit ut genom tidigare men den var nu stängd, banpersonalen försökte sig på sin formation ”snett igenom” även kallad ”8:an” mycket snyggt genomförd men bortkastad på Daquar CC han tog saken i egna händer och hoppade ut till löshoppningsgången igen.
En pigg och hoppglad hingst, något annat kan man inte säga, omdömet från domarna blev spänstig, energisk hingst med gott avstamp och mycket positiv inställning, det höll nog alla med om som sett denna charmanta hingst på löshoppningsbanan.
Det var tio treåriga hingstar som skulle visa vad de gick för under bruksprovsveckan 2012, det blev två godkända hopphingstar Daquar CC och hingsten Chatender, ingen 3-årig gångartshingst blev godkänd.

Efter löshoppningen fick vi en pratstund med Josefina Gunnarson som var en av de två som ledde fram hingstarna till hindren, vi frågade om risktillägg, hon skrattade glatt och sa att de 3-åriga hingstarna hade varit lite taggade men det hade varit jätterolig att få vara med och hon såg det som en mycket nyttig erfarenhet. Jag arbetar själv som unghästutbildare och en dag kanske jag ska visa en egen hingst här nere och då är det här en bra träning. På vår fråga om formationen Åttan, svarade hon att de hade tränat en hel del och att det givetvis krävde ett bra samspel mellan alla i teamet och det tycker jag att vi lyckades bra med. Hon förklarade även att man där, vid formationen ”Åttan” kunde se vilka hästar som var tränade och hur balanserade de var när det bytte varv och galopp.
Josefina berättade även att alla varit mycket nöjda med det här nya systemet, det blev mer rättvist för hästarna, hingstarna fick samma förutsättningar genom att det vara samma personer inne på banan hela tiden, vi var två som ”gick fram” med hingstarna mot hinderbanan, alla vi som var inne och arbetade på banan var erfarna och teamet hade träffats och tränat på det är.  Åttan kommer inte att användas på treårs testerna eftersom det kräver träning och van personal, avslutade hon vår intervju med.

Hemlighetsfullt och på största allvar: Att leta och plocka ut godkända hingstar bland alla fina hästar är en ansvarsfull uppgift, under veckan är det alltid spekulationer om vad eller vilka hingstar som ska gå vidare för att sedan bli godkända, mycket tyckande var det även på läktarna, trots att det inte var fullsatt. Under själva löshoppningen satt domarna med pannorna i djupa veck och diskuterade tyst med varandra när hingstarna var inne på banan. De såg sig omkring på läktaren där de satt och vände sedan sina papper som de antecknade på nedåt så att ingen skulle kunna se vad de skrev, media satt ganska nära domarna och spetsade både öron och ögon.
Det är nog inte helt lätt att stå emot alla frågor, vi hörde när en av gångartsdomarna blev pressad på vad denna tyckte om en viss hingst, domaren svarade mycket motvilligt och informationen visade sig senare stämma, hingsten som den aktuella domaren blev utfrågad om blev godkänd!
Hästägarna går omkring som i ett vakum och försöker att lista ut vad domarna egentligen tycker om deras hingst, vi träffade på Karin Pettersson ägare till den hoppglada hingsten Daquar CC efter löshoppningen och hon var nervös, ”vi vet ingenting, vi har inte hört någonting alls” sa hon, men det gick ju bra!

Nästa år sitter jag på läktaren och ser på löshoppningen, det vågar jag inte missa.

Åttan: Innebar att banpersonalen på ett ”osynligt tecken” ställde sig diagonalt över banan så att hingsten galopperade snett igenom och på så sätt bytte varv och galopp.

Text och Bild: Åsa Pernes

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: