Säkerhetsväst när man rider ut på sin häst

8 september, 2014

Säkerhetsväst, har plötsligt blivit ett aktuellt ämne i mitt liv! Och att hitta en sådan i rätt storlek skulle visa sig bli en intressant upplevelse.

Det är bara att inse fakta, jag har inte ridit med väst tidigare, barnen var tvungna att ha det när de tävlade upp till en viss ålder, men jag har aldrig tänkt tanken trots att det har hängt säkerhetsvästar i vårt stallrum. Oanvända saker är det bättre att dela med sig av så jag gav bort dem och numera så används de av ”smartare” ryttare.

Men plötsligt var jag i behov av en säkerhetsväst och en som tilltalade mig var den här uppblåsbara västen som påminner om en airbag-kudde i sin funktion. Du kopplar fast dig och västen i sadeln och om du lämnar sadeln av någon anledning utan att haka loss dig så tar det ca 0,1 sekund innan västen är uppblåst och skyddar din kropp från en hård landning i marken.

När jag var i Falsterbo i somras så stod jag och kände på en sådan här airbag väst, jag lyssnade även med ett halvt öra på försäljaren när han försökte övertyga en familj om att inhandla en sådan, han lyckades ”så där” både jag och familjen gick därifrån utan väst. Men jag hade sett en sådan väst tidigare och visste att den ryttaren var mycket nöjd, hon hade provat den in ”aktion” den fungerade fint och hon skulle aldrig drömma om att rida utan väst, det kommer att dröja sa hon.

En säkerhetsväst ska inhandlas:

Butik nr 1. Den aktuella västen är dyr, den finns inte i alla butiker därför är det möjligtvis lite konstigt när man går in och vill titta på en sådan och de pekar på vägen och säger, du kan prova själv. Om vi hade varit flera kunder i affären så hade jag kunnat vänta, men så var det inte, det var jag och en ovillig försäljare, med facit i hand så kanske jag förstår varför hon inte vill hjälpa mig.
Jag ville ha hjälp och information om västen så jag vänder hemåt mot dator och telefon.

En snabb koll på nätet ett telefonsamtal och mailkontakt slutade med en storleksguide som gav vid hand att jag nog borde ha storlek medium i den tilltänkta västen.

Butik nr 2. En annan butik kontaktas och det visar sig att de sålde sådana västar som jag vill ha, när jag kommer dit så får jag mycket bra hjälp och en genomgång av hur västen fungerar, tyvärr så visade det sig att de bara hade storlek small hemma! Gissa vad som händer då!

En knytnäve mellan bröst och väst, det är man så provar ut rätt storlek, nu tyckte jag att det kändes lite trångt med en small så jag blev lite tveksam men expediten ringde till någon som var ”proffs på den här västen” och tänk vilken tur både för dem och för mig att det var just small som ”proffset” tyckte att jag skulle ha.
Mått tabellen som sa medium behövde vi inte fästa så stor vikt vid, nu hade jag gått från storlek M till S, jag åkte hem utan väst och sa att jag skulle fundera vidare, jag var lite tveksam.

Butik nr 3. Jag kontaktar ytterligare en butik, ”vi har en väst i medium jag lägger undan den så kan du komma och prova”.
När jag kommer till affär nr 3 så tittar kvinnan som ska prova ut västen på mig och säger, small kan du aldrig ha, du har för stora ”tuttar”.
Västen i storlek medium provades nu ut med en lite tjockare tröja under. Kvinnan tittar på mig, en knytnäve placeras innanför västen både på fram/bröst och baksida/rygg, hon och jag tänker samma tanke.
Jag ringer ett proffs, säger även hon och jag tänker på när de i TV ringer sin livlina, lite samma känsla. Har man tur kan livlinan svaret! Men nu får jag en mycket noggrann förklaring, jag erbjuds även att prata med mannen/livlinan ifråga, han har provat ut västarna till fälttävlans ryttare och han är säker på att storlek L är bäst för mig!
Samtidigt som ”livlinan” är i luren så granskar nu de båda affärsbiträdena mig och västen, hur lång är den? De granskar utrymmet under och runt armarna, stämmer av med mannen i telefonen och säger visst kan du ha medium men du ska få plats med en jacka också. Nu känns det bra! Det här är en investering som jag helst hade velat slippa men ska jag nu köpa en väst så vill jag att den sitter skönt, det får inte bli knöligt med en jacka under västen för då lär den nog få stanna i skåpet och det har jag inte råd med.

Jag rider nu i en säkerhets väst i storlek L enligt affär 3, storlek S tyckte affär nr 2 var bra och storleks guide som webb butiken skickade hem sa att M var rätt storlek för mig!

Den ovilliga försäljaren i butik nr 1 var nog kanske den kunnigaste av dem alla hon förstod genast att jag kunde ha vilken storlek som helst därför behövde hon inte hjälpa mig.

Alla hade rätt ingen hade fel – jag passar i allt!

Ska du köpa en väst?
Fundera på hur mycket du vill kunna ha under västen, jag tror att det är avgörande när du sedan provar ut den. Min väst är lagom nu när jag rider i tjock fleecetröja med en tröja under, jag kan utan problem även ha min jacka på mig, däremot så tror jag att den kommer att vara stor i sommar, då hade nog Medium var rätt storlek.  Det här kan vara en förklaring till att jag i alla fall gick från Medium till Large, jag är dock tveksam till det där med Small vad hade hänt om de hade haft M i sin affär hade det då varit rätt storlek för mig?

En knyt näve framme vid brösten det är det viktigaste måttet, titta hur det ser ut under armarna och hur lång västen är på dig. Fundera sedan på vad du rider i, ska du ”bara” ha västen när du rider ut så bör du prova ut västen med tjock tröja eller jacka under.  Be även att få prova med ampullen i, för västen som är lätt blir i alla fall lite tyngre med den i, jag tycker även att alla som köper en sådan dyr väst borde få se och känna hur det känns när man löser ut air-baggen. Jag fick inte prova det trots att jag frågade!
Många som tävlar fälttävlan använder de här västarna men ska du tävla så ta reda på vad som gäller enligt TR, för än så länge så behöver man en vanlig väst under, eller alternativet är att köpa en uppblåsbar väst med inbyggd ”säkerhetsväst”.

Västen är dyr att inhandla men om vi jämför med allt annat som vi gladeligen köper till våra pållar så är det en ok investering och pratar jag med min sjukgymnast så finns det inte något annat alternativ, hon är inte så förtjust i det här med hästar, vackra djur men..

Ett tips till er som säljer säkerhetsvästar, kontakta min sjukgymnast, hon har fått flera av oss kunder att inhandla säkerhetsvästar – vi vågar inte komma tillbaka till henne och säga att vi rider utan väst, hon är barsk men fruktansvärt duktig!

 

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: