Allting går att sälja med mördande reklam kom och köp, kom och köp en billig begagnad sadel

9 april, 2014

Att köpa begagnad hästutrustning på nätet är populärt och en mycket bra trend ur flera perspektiv. Fler och fler inser att våra prylar har ett andrahandsvärde och en längre livslängd. Vilket medför att vi både köper och säljer begagnade hästsaker och på så sätt sparar vi pengar samtidigt som vi sparar på vår miljö. Vilket inte är helt fel, annars känns det ofta som att det här med att spara på miljön är näst intill omöjligt.

Så visst är det bra att marknaden för begagnat ökar år efter år, tyvärr så finns det en del andra som har insett att det här med internet och sälja begagnade prylar är bra, det blir liksom deras nisch. Dessa individer vill också tjäna pengar men de har inte några prylar att sälja. Vilket inte hindrar dem. Du betalar och väntar på din sadel, dina täcken eller något annat fynd som du gjort till din häst. Pengarna uteblir och många som blir lurade skäms, de tycker det är pinsamt så de anmäler inte till polisen vad som hänt. Det här berättade en polis som arbetar med bedrägerifrågor. Vi pratade om hästutrustning och då sa han att det oftast var unga kvinnor som råkar illa ut, de handlar i god tro.
– De här bedragarna är smarta och kan låta hur trevliga som helst, de har hur många bortförklaringar som helst till varför de inte skickat iväg de inhandlade hästprylarna. Det handlar oftast om prylar som inte kostar ”jättemycket” för då är det lättare att sälja dem och de som blir lurade kanske avstår från att anmäla eftersom det inte var så mycket pengar.

Förra veckan dömdes en ung kvinna för bedrägeri, hennes specialitet var att sälja sadlar som inte fanns eller som det står i domen ”under falsk förespegling” om och om igen.  Under några korta sommarmånader 2013 lyckades hon lura 26 kvinnor på sammanlagt 81 000kr. Samma sadel kunde säljas flera gånger inom loppet av ett par dagar, det här mönstret upprepade sig fram tills aug då hon utökade sin prylmarknad med stigbyglar och stallbandage.

Kvinnan var sedan tidigare dömd till skyddstillsyn för bedrägeri i 20 andra fall. I domen konstaterades att hon återfallit till brottslighet av samma slag och att det kanske hade varit rimligt att döma till fängelse den här gången. Men av olika anledningar, som man tolkade som positiva så valde man att döma till skyddstillsyn, vård och behandling den här gången.

Så var försiktig nästa gång som du ska fynda saker till din häst, de allra flesta vill verkligen sälja något, men inte alla. Har du sedan möjlighet att åka och hämta ditt fynd och lämna pengarna i handen till säljaren, så gör det. Det är ett säkrare sätt att göra affärer på. Du ser vad du får. Handlar det om en begagnad sadel, då kanske du ska fråga om intyg eller kvitto, för du vill ju inte åka hem med en stulen sadel.
Till sist, tänk på det som de brukar säga i antikrundan.

Verkar något vara för bra för att vara sant, då är det troligtvis inte sant!

Text och Bild Åsa Pernes

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: