Ingen kan ha missat diskussionen om den halta travhästen.

5 juni, 2013

Förra veckans stora travtävling med travhästen Commander Crowe har lett till diskussioner om djurskydd för travhästar, så inleder jordbruksverket sitt pressmeddelande. Jordbruksverket menar i det här meddelande på att det är viktigt att informera om det ansvar som ligger på tränaren och kusken, de har huvudansvaret för att de endast startar med hästar som är i skick för att tävla.

Givetvis har jordbruksverket rätt, huvudansvaret för att hästar som kommer till start oavsett vad vi tävlar ligger väl alltid på djurägare, kusk, ryttare och som de skriver här när de riktar sig till travet tränaren. Men ibland inträffar saker som gör att personer i hästens omgivning inte kan – vill eller förstår att hästen inte mår bra.
Vanligtvis så handlar det om hältor och det kan vara så oturligt att hästarna gör något i transporten eller på uppvärmningen innan själva tävlingen, självklart är det så. I det aktuella fallet så har jag svårt att tro att man väljer att lasta in sin häst och åka hela vägen till Sverige för att sedan riskera att inte få starta i Elitloppet, det låter galet hästen har sprungit massvis med pengar varför riskera någonting.

Men det gynnar inte sporten att banveterinären inte vågar ta ett obehagligt beslut, här var det så att många såg att den berörda hästen gick konstigt, var oren, halt. Till och med min 75 åriga mamma som tillsammans med sina vänner satt framför tv:n för att se på elitloppet såg att hästen ”sprang konstigt”. Publiken runt banan buade men hästen kom till start och det har varit en del debatt om det här efteråt.
Samma dag i mitt stall så kom givetvis jämförelse upp med Rolf Göran Bengtsson, vars häst Casall fick ”nageltång” när det var OS och vi, svenska folket hoppades på en guldmedalj. Men här var inte någon tvekan, hästens bästa framför allt annat. Det är så vi vill att det ska vara, ”Roffe” blev nästan hjälte när han tog det här beslutet. Visst hade han gärna velat rida in på banan, han var besviken och han sa att det var ett tungt beslut, men ibland måst man ta sådana. Det var väl det som många tycker att banveterinären missade i det här aktuella fallet med Commander Crowe.

Hela pressmeddelandet från jordbruksverket finns på en länk här nedanför. När jag läser det så tolkar jag det som att budskapet, det viktigaste som jordbruksverket vill förmedla med det här pressmeddelandet är just ansvarsfrågan, inte i det aktuella fallet utan generellt. Bara friska hästar ska komma till start och det är väl självklart, eller hur?


Det är alltså tränare och kusk som har huvudansvaret för att bara starta hästar som är i skick för att tävla, men djurskyddet på landets trav- och galoppbanor är också högt prioriterat av såväl hästsporten som av Jordbruksverket.

Banveterinärerna är anställda av Jordbruksverket på tävlingsplatserna för att säkerställa ett gott djurskydd. Det gör de bland annat genom att se till att hästar som inte är i skick för att tävla inte startar. Banveterinären kan även avbryta eller skjuta upp tävlingen om det finns någon anledning ur djurskyddssynpunkt, för att till exempel ha mer tid för att besiktiga en häst eller behandla en akut skada. Läs hela pressmeddelandet  från jordbruksverket.

 

 

Tvingade Commander Crowe till start – buades ut, se tv4 film

Banveterinären har  ett omöjligt uppdrag, artikel Djurens Rätt

Commander Crowe, hälta och bristande ansvar

Inte lätt att ha fingertoppskänsla

 

Övriga Artiklar

Previous post:

Next post: