Positivt och negativt med träckprov på häst

8 maj, 2012

Nu är det dags för avmaskning av hästarna eller rättare sagt det är dags att göra ett träckprov för att se om hästarna behöver maskas av. Sedan ett par år tillbaka så måste man som hästägare ha ett recept på avmaskningsmedel, det här får man av veterinären efter att träckprov har gjorts, det här med recept är både positivt och lite negativt.

Positivt är det när det leder till att hästarna inte avmaskas av ren slentrian, färre hästar som avmaskas och riktad avmaskning leder i längden till att resistensen mot avmaskningsmedlen tar längre tid, för just nu är det ett problem, det finns vissa preparat som inte ”biter” på parasiterna.

Negativt är det för dem som gör träckprov varje år och alltid måste avmaska i alla fall, det blir dyrt, kanske borde klinikerna införa ett bonus system så att man motiverar hästägarna att göra träckprov. Nu är den här kostnaden ”småpotatis” om man har hästar men det har tyvärr lett till att en del hästägare väljer att inte göra träckprov på sina hästar och det i sin tur leder till att man struntar i att avmaska sin häst eller avmaskar utan att veta om det behövs och kanske med helt fel maskmedel.  Vissa veterinärer har insett att det här är ett problem och de väljer att skriva ut recept trots avsaknad av träckprov. Det var som en veterinär konstaterade vi gör massor av träckprov, men två sorters hästägare har minskat, de som alltid har hästar med mask och de som har hästar som aldrig har parasiter.

vi ser att de som har hästar som ”aldrig” har mask väljer bort träckprov, samtidigt som de som har hästar som ”alltid” har mask inte vill köpa ett träckprov för de vet av erfarenhet att de måste avmaska sin häst.”

Mitt råd är att man inför något sorts bonussystem, för hästarnas skull, det är viktigt att vi gör träckprov på våra hästar så vet vi om och vad vi ska avmaska våra hästar med, parasiter kan orsaka hästarna onödigt lidande och i längden leder det till ökade kostnader för hästägaren och i värsta fall så får vi fler resistenta parasiter.
I dag finns det många som utför träckprov, så det är inget problem för hästägarna det är enkelt och lätt att göra. Man kan välja att skicka in ”bollarna” till SVA eller Vidilab, men det finns även många hästkliniker och även distriktsveterinärer som tillhanda håller den här tjänsten.
Tänk, vilket uppsving det måste ha varit för många hästkliniker och andra som nu tillhanda håller träckprov nu när vi måste ha ett recept för att få ut avmaskningsmedel till våra hästar. Hästarna är givetvis de stora vinnarna på det här systemet men tätt bakom dem ligger nog alla som erbjuder dessa undersökningar, jag pratade med en häromdagen hon berättade att de gjorde ”massvis” av träckprov.

Hundar och katter, kan fortfarande avmaskas utan att vi lämnar in träckprov, blir inte deras parasiter resistenta?

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: