Så där får han skritta i hagen, här bestämmer du!

3 november, 2013

Att ha kunskap och erfarenhet av något innebär inte alltid att man kan förmedla det till sina åhörare, men det klarade Wiveca Schenholm av mycket galant, det var en klar 10 -poängare.
Hon har en enorm kunskapsbank att gräva i och hon delade frikostigt med sig av allt. Det blev ett par givande timmar som innehöll allt från skratt och spontana applåder, men det delades även ut lite ris.

 

Det går inte att ta miste på hennes kärlek till de här stor fantastiska djuren. Hon inleder clinicen med lite fakta om sig själv och berättar raskt om sin förkärlek för unga hästar.
– det är så roligt att få vara med från början.
Titta på den här hästen säger hon och vi ser en stor skimmel som skrittar fram inne i ridhuset.

Det är en 5 årig valack, Moonshine som ska förberedas inför sex års säsong i sadeln sitter Jonathan Medin.

– Det här är en välbyggd häst. Han har en energisk och bra skritt. Det är det man vill se, han är på väg någonstans.
Skritten är också en gångart. Wiveca menar på att vi kanske ”glömmer” bort den lite ibland när vi rider.  Skritten ska vara tydlig och ren, den är fyrtaktig. Kraften kommer bakifrån, hade det varit en bil så hade jag sagt att motorn sitter där bak.

På frågan vad de behöver träna på så svarar Jonathan att det är en stor häst och han behöver bära sig bättre bli. Då blir det fokus på galopparbete, för det gör hästarna starkare.

Jonathan får börja trava och Wiveca vänder sig åter till publiken.
– Är det här en bra takt? Ja!
Det är viktigt att inte hamna i framvikt och att inte tänka power hela tiden. Vi kan inte trava så hela tiden, hästen måste kunna trava i ”ekonomi takt” också.
Det pratas mycket om power och flashig när vi tittar på hästarnas trav fortsätter Wiveca, men vi kan inte rida så hela tiden. Vi måste kunna rida i ekonomi trav. Variera traven, korta steg – långa steg. Rid hästen mjukt och avspänt du behöver inte alltid sätta så mycket tryck och energi i den.
Variera tempot, variera formen och steglängden. Du ska ha ett ”travregister”.

– Beröm, det kan man aldrig ge för mycket! Kom ihåg det. Beröm honom med båda händerna ropar hon till Jonathan. Det här var dagens mantra. Beröm!

Jonathan får låta sin häst trava i små korta korta travsteg, sedan tränar de galoppfattningar och han får till riktigt fina sådana.
– Var inte rädd för att göra fattningar. De är bra gymnastiska övningar, gör många.

Moonshine får även vissa upp några byten.
– Man får börja med byten tidigt, ni behöver inte vänta. Lek fram bytena, det ska vara roligt. Moonshine blev lite efter i ett bak men det inte något konstigt. Gör om.

– Rid innanför spåret, ropar hon samtidigt som hon vänder sig mot oss.  Om man rider på spåret så blir det lätt att man använder väggen som ytterskänkel. Bäst är det förstås om man kan ridas ute på öppna fält, där finns det ingen vägg att ta till hjälp.

Vi får sedan se några slutor på diagonalen,
- Tänk förvänd skänkelvikning, säger hon samtidigt som hon pratar om hastighet och hästar. Det är lättare för hästen att springa i fatt sin vikt än att bära upp den. Så den är inte olydig när den springer iväg, den orkar inte. Vi får aldrig kräva något av den unga hästen som den inte klarar av.

Nästa ryttare är Emma Stenfors. Hon och hästen är nästan jämngamla, Emma är 18 år och hästen är 17 år. Dandy är en tidigare framgångsrik hopphäst som nu är omskolad och arbetar med dressyr på tävlingsbanorna.
Berätta lite om hästen, säger Wiveca.
– Jag har haft honom i tre år, han är en känslig och kan bli lite spänd.
Emma vill träna på byten i serier för hon tycker att Dandy blir lite vinglig och hög i formen.

– Det är viktigt att han svarar för hjälperna. Han ska vara eftergiven och använda sin rygg. Rid fram och bromsa inte. Han lyssnar på dig.
Skänkel, den kan du vara lite bestämd med om du vill. Wiveca vänder sig mot oss igen och säger
- Men ryttaren får aldrig rycka eller slita med handen eller ta den bakåt. Du ska vara schysst och mjuk med handen. Om vi tar bil igen, skänkeln är gasen och handen är bromsen.

Dandy och Emma rider upp och gör ett par byten.
– Han lyssnar på dig! Känner du att han blir spänd när ni ska göra ett byte vänta lite med bytet. Det gör inget. Om vi blir spända så känner hästen det så det är viktig att vi inte sitter och spänner oss.
Du rider mycket tydligare när det är byten till höger, det är en klar skillnad och det är nog en anledning till att dessa går bättre.
Emma rider upp och gör en ny bytesserie.
– Nu byte han innan hjälpen eller hur?  Men det var ett fint byte, gör ingen grej av det. Nu kunde vi på läktaren se att allt blev bra lugnt och fint, serierna flöt på.

– Byten. Ha inte så stor respekt för det. Gör ingen grej av det. Lek fram bytena. Wiveca vänder sig till oss på läktarna och ser ”sträng ut” men ni får aldrig, aldrig stanna och rygga hästen och straffa den om det blir fel. Då kommer ni att bygga upp spänningar hos eran häst.

 

Plötsligt så stoppas ekipaget av Emmas mamma och det konstateras att Dandy har fått näsblod.
– Han har gått och frustat så mycket nu förklarar hon, han har tunna slemhinnor så det här har hänt tidigare. Vi har varit hos veterinär och ”kollat upp honom” forsätter hon snabbt men vi får avbryta här.
– Blodsregeln, säger Wiveca. Om en häst blöder så avbryter man ritten, så säger reglerna när man tävlar.

In kommer Jonathan igen men nu med en 15 årig häst som har hoppblod i sig.
– Vilken stam är det undrar genast Wiveca som är nästan ”nördigt” bra på alla olika hästlinjer.
Han är efter Lemon – Stanford, svarar Jonathan och Wiveca ropar glatt att det var ju
Maria Gretzer gamla hopphingst.

Lapaz som varit och tävlat dagen innan med mycket lyckat resultat leder in Wiveca på ett litet sidospår. Domare och tävling.
– Det är tråkigt när det bara är en domare i de lätta klasserna, det är inte bra varken för ekipaget eller för domaren. Visst är det dyrt, men skulle inte någon sponsor kunna betala i alla fall resekostnaden för domarna? Wiveca ”funderar” högt. Om det är flera domare i en klass så blir det lite som en domarutbildning. De är bra med ett domarkollegial. Det är inte optimalt att döma ensam och framförallt inte när man är ny och oerfaren.

Wiveca arbetar själv som dressyrdomare, hon är GP domare och finns ofta med vid domarbordet vid större tävlingar.
När hon funderar lite på tävling och dressyr hästars form så kommer hon i på ett ”hett” ämne.
Fotografer som smygfotograferar och filmar i buskarna.
– Varför är det ingen som fotar på andra framridningar. Ta hoppning, där kan de i princip ha vilken betsling som helst.  Upp och ned käk eller vad det heter. Tungan kan hänga ut, de kan ha massa olika tyglar och gå i vilken form som helst men inte är det någon som smygfilmar där.

Lapaz och Jonathan dansar för oss i ridhuset. De får visa upp sitt register och det är stort. Wiveca är mycket nöjd. När hon frågar om det är något särskilt som de behöver träna på så tänker Jonathan en stund, sedan blir det.
– Kanske lite passage.
Vi fick se lite passage men de red även vissa vägar i en del dressyrprogram. När de gjorde fem byten i varje så ropar Wiveca mycket nöjt till oss.
– Vad sätter ni på det? Publiken svarade med rungande applåder.
– Vänta vad rider du för skritt nu? Clinicen är i princip avslutad och Jonathan skrittar runt och lyssnar på Wiveca, när hon plötsligt ropar till. När ni skrittar här då är det du som bestämmer, i hagen kan han få skritta som han vill.

När det blir så här när ni rider, gör någonting. Byt riktning. Ändra tempo. Gör något.

Så här sa Wiveca Schenholm om

  • Skritten är också en gångart. Du ska vara medveten om i vilken skritt du rider.
  • Ekonomi trav, du och din häst ska ha ett travregister. Det går inte att alltid rida med power och massor av tryck i hästen.
  • Galoppombyte, ha inte så överdrivet stor respekt för det. Lek fram dem, blir det fel straffa aldrig din häst genom att stanna och rygga.
  • Fattningar, gör många. Tänkt 15 stycken så blir det i alla fall några stycken.
  • Byt varv ofta. Tänkt på det, det är viktigt. Alla är sneda både vi och våra hästar så det är viktigt att inte tänka att hästen är sned så då rider jag 15 varv åt höger till exempel. Det går inte.
  • Rid innanför spåret, använd inte väggen som ytterskänkel.
  • Ryttarens sits, det är ryttaren som har ansvar för sin sits och balans. Hästen ska inte behöva bry sig om hur ryttaren sitter.  Att rida är att sitta, det är ett gammalt uttryck. Vi ska kunna inverka på hästen men vår sits ska inte störa hästen, vi ska vara följsamma. På unghästar är det här särskilt viktigt.

Blir något fel när du rider, gör inte så stor affär av det, försök igen och igen.
Gör om det tills du får anledning att berömma din häst.

Beröm med båda händerna.

För mycket beröm skadar aldrig din häst!

Dressyrarbetet ska inte slita ut hästen – det ska bygga upp den.

 

När man har varit på clinic och lyssnat och genast känner att man vill åka hem till stallet och rida. Då kan den som har deltat med sig av kunskaper och råd vara mycket nöjd med sig själv och sin insats. Så det borde Wiveca vara.
Dagen som börjat med saluhästvisning avslutades med ytterligare två ekipage och det var väl bra att de flesta till salu hästarna visats innan clinicen för det blev lite ofokuserat på läktarna, mycket prat och aha upplevelser.

 

Relaterade Artiklar

Previous post:

Next post: